Έναν πολυτελή τρόπο ζωής στη Νέα Υόρκη απολαμβάνει η κόρη του εξόριστου Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι, Μάριαμ, την ώρα που ο πατέρας της έλαβε άσυλο στο Ντουμπάι για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Η 43χρονη Μαριάμ Γάνι ζει σε ένα λοφτ σε ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών, στη γειτονιά Κλίντον Χιλ του Μπρούκλιν, σύμφωνα με την New York Post. Η εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφίστρια, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, λέγεται ότι απολαμβάνει ένα μποέμ στυλ ζωής, πολύ διαφορετικό από αυτό των γυναικών στο Αφγανιστάν.
«Είμαι ένα κλισέ του Μπρούκλιν»
Σε συνέντευξή της, το 2015, στους New York Times, περιέγραψε το διαμέρισμά της ως «χάρτη της πολυεπίπεδης ταυτότητάς της» με ράφια από το δάπεδο μέχρι την οροφή, γεμάτα με βιβλία, κεντημένα μαξιλάρια από μια ομάδα στο Χαλέπι της Συρίας και ένα χαλί από το Τουρκμενιστάν, δώρο από τον πατέρα της. Το ψυγείο της ήταν διακοσμημένο με μαγνητάκια με λόγια ενθάρρυνσης και τα ράφια της κουζίνας της ήταν γεμάτα με πίκλες πράσινης ντομάτας που φτιάχνει μόνη της.
«Είμαι ένα κλισέ του Μπρούκλιν» είχε δηλώσει τότε, σχολιάζοντας τον τρόπο ζωής της. Η Μάριαν Γάνι, που αρνήθηκε να συζητήσει με δημοσιογράφους για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην πατρίδα της, ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να υποστηρίξουν τους Αφγανούς, των οποίων η ζωή επηρεάζεται και θα συνεχίσει να επηρεάζεται υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Σε ανάρτησή της στα social media την Τρίτη απαντώντας σε ερώτηση «Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους Αφγανούς αυτή τη στιγμή;», η Γάνι έγραψε πως είναι «θυμωμένη, λυπημένη και φοβισμένη για την οικογένειά της, τους φίλους και συναδέρφους της που έχουν μείνει στο Αφγανιστάν», ενθάρρυνε τους Αμερικανούς πολίτες να επικοινωνήσουν με τους αιρετούς αξιωματούχους, ζητώντας να σταματήσουν τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων και να επιταχύνουν τις Ειδικές Μεταναστευτικές Βίζες.
«Σε όσους επικοινώνησαν μαζί μου τις τελευταίες ημέρες: ευχαριστώ. Σημαίνει πολλά» έγραψε σημειώνοντας ότι «εργάζεται πυρετωδώς για να κάνει ό,τι μπορεί για λογαριασμό τους». Λέει ότι εκτός από την επαφή με αιρετούς αξιωματούχους, ο κόσμος μπορεί να δωρίσει ή να προσφέρει εθελοντικά σε διάφορες οργανώσεις που βοηθούν πρόσφυγες και εκτοπισμένους.
Ποια είναι η Μαριάμ Γάνι
Η Μαριάμ Γάνι γεννήθηκε στο Μπρούκλιν, μεγάλωσε στο προάστιο Μέριλαντ και πέρασε την ενήλικη ζωή της σε μια καριέρα τέχνης και διδασκαλίας. Το έργο της έχει εμφανιστεί σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως τo Tate Modern του Λονδίνου, το Guggenheim και το MOMA στη Νέα Υόρκη.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών στο Μανχάταν. Η Γάνι δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν μέχρι το 2002, όταν ήταν 24 ετών, σύμφωνα με τη βιογραφία της στο Guggenheim. Ωστόσο, η τέχνη της είναι συχνά εμπνευσμένη από την πατρίδα της οικογένειάς της και την πολυπολιτισμική της ανατροφή.
Ο πατέρας της, ο οποίος άρχισε να εργάζεται για την αφγανική κυβέρνηση το 2002, εγκατέλειψε πρόσφατα το Αφγανιστάν κρυφά, καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ.
Η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ δήλωσε τη Δευτέρα πως ο Ασράφ Γάνι αποχώρησε από τη χώρα με το ελικόπτερό του, γεμάτο μετρητά. Ο Αφγανός πρόεδρος όμως αρνήθηκε τα δημοσιεύματα πως πήρε μαζί του μεγάλα χρηματικά ποσά, όταν έφυγε από το προεδρικό μέγαρο. Οπως είπε, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «αβάσιμοι» και «ψέματα» και συμπλήρωσε πως του δόθηκε άσυλο στο Ντουμπάι για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη, δημοσιογράφοι της New York Post επισκέφθηκαν το σπίτι της κόρης του, Μάριαμ, ζητώντας της να σχολιάσει την κατάσταση, αλλά εκείνη αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, αφήνοντας ασαφές εάν έχει νέα του πατέρα της ή εάν ξέρει που βρίσκεται.
Ωστόσο, σε συνέντευξή το 2015, αναφερόμενη στον πατέρα της, αρνήθηκε να σχολιάσει ο,τιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική του θέση, αναφέρθηκε σε αυτόν ως «αξιόλογο άτομο. «Είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος» είπε. «Και ήταν πάντα ένας αξιόλογος άνθρωπος».
Η Μάριαμ Γάνι, ισχυρίζεται ότι «μεγάλωσε ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς» και το χρησιμοποιεί αυτό στα έργα της. Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα της είναι ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «What We Left Unfinished», το οποίο διερευνά πέντε Αφγανικές ταινίες που ξεκίνησαν και εγκαταλείφθηκαν κατά την κομμουνιστική εποχή του έθνους.
Φεμινίστρια, καλλιτέχνης και ακτιβίστρια
Στο προφίλ που σκιαγράφησαν οι New Yotk Times το 2015, η Μαριάμ Γάνι περιγράφεται ως «φεμινίστρια, αρχειοθέτης και ακτιβίστρια». «Ένας από τους λόγους που ήθελα να γίνω καλλιτέχνης είναι επειδή είδα ότι με το να είμαι καλλιτέχνης θα μπορούσα να γίνω και πολλά άλλα πράγματα», είχε δηλώσει τότε.
Δίδασκε μαθήματα στην Καμπούλ και προσέλαβε γυναίκες για να εργαστούν στα γυρίσματα, ενώ την βοήθησαν και στην έρευνα για τα έργα της. «Νομίζω ότι τα πράγματα στο Αφγανιστάν πρέπει να αλλάξουν προς το καλύτερο για όλους, προκειμένου να αλλάξουν προς το καλύτερο για τις γυναίκες» είχε δηλώσει πριν από 6 χρόνια η Γάνι. «Τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική δικαιοσύνη και τις διαρθρωτικές ανισότητες».
Τώρα όμως, που οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει το Αφγανιστάν, η κατάσταση φαίνεται πως έχει αλλάξει για τις γυναίκες της πατρίδας της.