Στον απόηχο του διαζυγίου-βόμβα του Μπιλ Γκέιτς από τη Μελίντα μετά από 27 χρόνια γάμου, πολλοί διερωτώνται ποιος εκ των δύο θα κρατήσει στην κατοχή του την ονειρεμένη έπαυλη, εκτιμώμενης αξίας 131 εκατ. δολαρίων, του ζευγαριού στις όχθες της λίμνης Ουάσιγκτον στα περίχωρα του Σιάτλ.
Αλλά αντί να ξεσπάσει ένας «Πόλεμος των Ρόουζ» για την κυριότητα της χλιδάτης έπαυλης, το πιθανότερο είναι, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, η Μελίντα να αφήσει στον πρώην σύζυγό της την κατοικία των ονείρων του, αφού όπως είχε πει η ίδια προ διετίας στο The New York Times Magazine: «Δεν θα έχουμε για πάντα αυτό το σπίτι. Στην πραγματικότητα ανυπομονώ να έρθει η μέρα που ο Μπιλ κι εγώ θα ζήσουμε σε ένα σπίτι 500 τ.μ.».
Η έπαυλη των 6.131 τ.μ. που οι βιογράφοι του Γκέιτς βάφτισαν «Ζαναντού 2.0», αναφερόμενοι στην έπαυλη του «Πολίτη Κέιν» από την ομώνυμη ταινία, αλλά και στα τεχνολογικά επιτεύγματα του ιδρυτή της Microsoft, βρίσκεται στη Μεντίνα, σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Σιάτλ. Το ζευγάρι, που ανακοίνωσε το διαζύγιό του την περασμένη Δευτέρα, διαθέτει, σύμφωνα με το Forbes, περιουσία 124 δισ. δολαρίων και μετά τον χωρισμό τους η Μελίντα μπορεί να γίνει η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη.
Η έπαυλη των ονείρων του Μπιλ Γκέιτς
Όπως είχαν γράψει οι New York Times το 1995, η έπαυλη διαθέτει μεταξύ άλλων μια πισίνα 18 μ. με υποβρύχιο μουσικό σύστημα , γυμναστήριο -οι τοίχοι του οποίου είναι επενδυμένοι με πέτρα από βουνοκορφή των Βραχωδών Ορέων-, αίθουσα τραμπολίνου και ρυάκι για ψάρεμα σολομού και πέστροφας. Οι Γκέιτς περιέβαλαν με πέπλο μυστικότητας την έπαυλη και σε μια δημοπρασία του 2009 για φιλανθρωπικούς σκοπούς η περιήγηση στους χώρους της κόστισε 35.000 δολάρια στον πλειοδότη, ενώ το ζευγάρι αγόρασε και τις γύρω εκτάσεις για να προστατεύεται από τα αδιάκριτα βλέμματα όσων θα ήθελαν να πλησιάσουν.
Ωστόσο, λεπτομέρειες για την εντυπωσιακή κατοικία έδωσε στη δημοσιότητα ένας μαθητευόμενος στη Μicrosoft, που είχε επισκεφθεί την έπαυλη των Γκέιτς το 2007 σε ένα από τα τέσσερα μπάρμπεκιου που διοργάνωνε ετησίως ο Αμερικανός μεγιστάνας εκεί. Όπως έγραψε, ο ίδιος κι οι άλλοι 265 μαθητευόμενοι της εταιρείας πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο «όπως στα αεροδρόμια» μην τυχόν και είχαν φέρει μαζί τους «απαγορευμένες» συσκευές, όπως φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και κινητά. «Ο ιδιωτικός δρόμος που οδηγεί στην είσοδο της έπαυλης θυμίζει την άφιξη στο Τζουράσικ Παρκ. Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς, κατηφορικός και γεμάτος πράσινο», σημείωσε στο προσωπικό του ιστολόγιο. «Ολόκληρο το σπίτι είναι κατασκευασμένο από ένα πανέμορφο πορτοκαλόχρωμο ξύλο» και περιλαμβάνει κινηματογράφο. Χαρακτηρίζοντας «τρελά όμορφο» το γύρω τοπίο, ο μαθητευόμενος έγραφε εκστασιασμένος ότι το γρασίδι φαινόταν σαν να είχε κουρευτεί με «ψαλίδι». «Μας επέτρεψαν να περιηγηθούμε ελεύθερα κι έτσι επισκεφτήκαμε την προβλήτα του, την παραλία του (με άμμο που εισήχθη από τη Χαβάη), το σκάφος και την πισίνα σπα», πρόσθεσε.
Ο Μπιλ Γκέιτς είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό της έπαυλης και του κτήματος προτού παντρευτεί τη Μελίντα το 1994, όταν και ανεστάλησαν οι οικοδομικές εργασίες. Σύμφωνα με προφίλ της Μελίντα, που παρουσίασε το Fortune Magazine το 2008, η έπαυλη ήταν «το όνειρο ενός εργένη και ο εφιάλτης μιας νύφης», καθώς διέθετε «αρκετό λογισμικό και συσκευές τεχνολογίας αιχμής ώστε να νιώθει η νεόνυμφη ότι ζει μέσα σε ένα video game». Στη συνέντευξη που παραχώρησε η Μελίντα Γκέιτς προ διετίας στο The New York Times Magazine ρωτήθηκε πότε νόμιζε ότι θα ερχόταν η ώρα να μετακομίσει σε ένα μικρότερο σπίτι. «Μακάρι να 'ξερα», απάντησε. «Θα κάνουμε σίγουρα κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όταν η τελευταία μας κόρη θα πάει σε λίγα χρόνια στο πανεπιστήμιο. Με το ίδρυμα στο Σιάτλ θα είμαστε εκεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο ετησίως. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι αν αποφασίσουμε να περάσουμε κάπου αλλού τους υπόλοιπους έξι μήνες, θα είναι σε ένα μικρότερο σπίτι».
Μετά την είδηση του διαζυγίου το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι οι πρώην σύζυγοι «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη διαμόρφωση και την έγκριση των στρατηγικών του ιδρύματος, να προωθούν τους στόχους του και να ορίζουν τη γενική κατεύθυνση του οργανισμού».