Ένα μικρού μεγέθους καβούρι με καρτουνίστικο πρόσωπο έχει γοητεύσει το Διαδίκτυο, με τους χρήστες να αποκαλούν το πλασματάκι «το πιο χαριτωμένο καβούρι στον κόσμο».
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) μοιράστηκε ένα βίντεο με αυτό το αξιολάτρευτο καρκινοειδές στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), όπου συγκέντρωσε πάνω από 10,6 εκατομμύρια προβολές.
«Αυτό είναι το πιο χαριτωμένο, αγκαθωτό και μικροσκοπικό καβούρι στον κόσμο!» έγραψε με ενθουσιασμό ο οργανισμός ωκεανών.
Το καβούρι συλλέχθηκε στον Κόλπο του Μεξικού το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής που είχε ως στόχο τη συλλογή μεσοφωτικών (που ζουν σε «μέτριες φωτεινές» συνθήκες, ανάμεσα στα φωτεινά ρηχά νερά και τα σκοτεινά βάθη) και βαθύβιων κοραλλιογενών ειδών για «καλλιέργεια και αναπαραγωγή σε εργαστηριακό περιβάλλον».
Αυτές οι αποστολές πραγματοποιήθηκαν για να συμβάλουν στην «αποκατάσταση των κοινοτήτων του βυθού στον Κόλπο του Μεξικού, τόσο στις αχνά φωτισμένες μεσαίες περιοχές όσο και στις βαθύτερες, χωρίς ηλιακό φως, που επλήγησαν από τη διαρροή πετρελαίου του Deepwater Horizon», εξήγησε η NOAA.
Το συνοδευτικό βίντεο δείχνει το αγκαθωτό, σομόν καρκινοειδές στο χέρι ενός ερευνητή, με τα στρογγυλά του μάτια να θυμίζουν το emoji του καβουριού.
Τα σχόλια των χρηστών για το αξιαγάπητο καβουράκι
Οι χρήστες του X μαγεύτηκαν από το χαριτωμένο, μικροσκοπικό καβουράκι.
«Φαίνεται σαν να ξύπνησε μόλις από έναν απίστευτο υπνάκο», σχολίασε ένας χρήστης με ενθουσιασμό, ενώ άλλος το αποκάλεσε «ένα αξιολάτρευτο μικρό "σπασικλάκι"».
«Ω, τέλεια! Ένας νέος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων!» ενθουσιάστηκε ένας τρίτος.
Οι επιστήμονες της NOAA υποθέτουν ότι αυτό το αγκαθωτό μικρό πλάσμα είναι νεαρό ενός Neolithodes agassizii, ενός αραχνοειδούς βασιλικού καβουριού που φτάνει αρκετές ίντσες σε μήκος (χωρίς να υπολογίζονται τα πόδια του) και ζει σε βάθη από 198 έως 1.889 μέτρα, σύμφωνα με το Science Alert.
Το συγκεκριμένο δείγμα αναδύθηκε από βάθος 1.059 μέτρων, σύμφωνα με τη NOAA.
Αυτά τα ημιδιαφανή πλάσματα κατοικούν σε απέραντες, λασπώδεις εκτάσεις με ελάχιστη κάλυψη, αναγκάζοντάς τα να βρίσκουν καταφύγιο πίσω από άλλα πλάσματα, ενώ ψάχνουν για τροφή, τρώγοντας νεκρά ζώα, υπολείμματα και βλέννα.