Πώς είναι να εργάζεσαι για πάμπλουτους πελάτες -Ένας σύγχρονος μπάτλερ περιγράφει την εμπειρία του - iefimerida.gr

Πώς είναι να εργάζεσαι για πάμπλουτους πελάτες -Ένας σύγχρονος μπάτλερ περιγράφει την εμπειρία του

Ο Daniel Prattley είναι ιδιωτικός μπάτλερ πλήρους απασχόλησης από το 2009
Ο Daniel Prattley είναι ιδιωτικός μπάτλερ πλήρους απασχόλησης από το 2009 / Φωτογραφία: dan_the_butler
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Daniel Prattley είναι ιδιωτικός μπάτλερ πλήρους απασχόλησης από το 2009 και εργάζεται για διάφορους πελάτες σε πολυτελείς βίλες και μεγάλα κτήματα για αρκετές εβδομάδες κάθε φορά.

«Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν "σύγχρονο" μπάτλερ», λέει ο εγκεκριμένος από το Βασιλικό Οίκο μπάτλερ στη MailOnline Travel, επισημαίνοντας ότι πολλοί εξακολουθούν να έχουν ξεπερασμένες αντιλήψεις ότι οι μπάτλερ είναι χαρακτήρες τύπου Downton Abbey.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανατρέποντας αυτό το στερεότυπο, ο 50χρονος, ο οποίος κατάγεται από το Ντέβον της νότιας Αγγλίας, μοιράζεται βίντεο στο TikTok που καταγράφουν την πραγματικότητα της εργασίας ως μπάτλερ στη σύγχρονη εποχή, δείχνοντάς τον να κάνει τα πάντα, από το να πετάει σε business class για τη δουλειά του μέχρι να στρώσει όμορφα τραπέζια για δείπνα.

Πώς είναι λοιπόν να εργάζεσαι ως μπάτλερ το 2023; Παρακάτω, ο Daniel αποκαλύπτει τα πάντα, από τα πράγματα που τον εξέπληξαν περισσότερο στη δουλειά, μέχρι τα λάθη που δεν θα κάνουν ποτέ οι επιτυχημένοι μπάτλερ....

Πότε αποφάσισε να γίνει μπάτλερ

Το ταξίδι του Ντάνιελ στη βιομηχανία ξεκίνησε με μια δόση λάμψης της σόουμπιζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως πρώην διευθυντής θεάτρου, εργάστηκε δίπλα στην αείμνηστη κωμικό Joan Rivers, βοηθώντας την να διασκεδάζει τους καλεσμένους μετά τις παραστάσεις της.

«Μετά από ένα πάρτι μου είπε ότι θα έπρεπε να γίνω μπάτλερ πλήρους απασχόλησης, και σε μια στιγμή 'τώρα ή ποτέ' άλλαξα πορεία στην καριέρα μου και δεν κοίταξα ποτέ πίσω», αποκαλύπτει. «Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της διεύθυνσης ενός θεάτρου και της διεύθυνσης ενός ιδιωτικού σπιτιού ή μιας πολυτελούς ενοικιαζόμενης βίλας, οπότε η αλλαγή καριέρας δεν ήταν τόσο μεγάλη».

Επέλεξε να μην παρακολουθήσει σχολή εκπαίδευσης μπάτλερ και αντ' αυτού έμαθε στη δουλειά. «Ο κατάλογος των δεξιοτήτων που απαιτούνται σε καθημερινή βάση είναι τόσο εκτεταμένος που ήταν πάντα καλύτερο για μένα να μαθαίνω στη δουλειά, ειδικά όταν πρέπει να παρκάρεις supercars ή να βάζεις κρασί από μπουκάλι μεγέθους Jeroboam [διπλό Magnum]», λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, συστήνει στους νεοεισερχόμενους στον κλάδο που ελπίζουν να εργαστούν για ένα επίσημο νοικοκυριό ή για μια οικογένεια υψηλού πλούτου, να παρακολουθήσουν μια από τις εξειδικευμένες σχολές «που σας εκπαιδεύουν στην εθιμοτυπία, τη διακόσμηση τραπεζιών, το κρασί, τη συντήρηση αρχαιοτήτων και τη διαχείριση της γκαρνταρόμπας».

Τα «πρέπει» και τα «μη» του κλάδου

Πού τείνουν να αποτυγχάνουν οι νεαροί μπάτλερ; Ο Daniel λέει ότι το πιο «συνηθισμένο λάθος« είναι η απογοήτευση από τις πολλές ώρες που απαιτεί η δουλειά. Λέει συγκεκριμένα: «Όταν εργάζεστε πρέπει να είστε απόλυτα αφοσιωμένοι στον πελάτη και τους καλεσμένους του, οπότε η εξισορρόπηση της ιδιωτικής ζωής μπορεί να είναι δύσκολη - αλλά σίγουρα όχι αδύνατη».

Ο Daniel εργάζεται συνήθως από τις 6.30 π.μ. έως ότου όλα τα μέλη του νοικοκυριού πάνε για ύπνο, που συνήθως είναι γύρω στα μεσάνυχτα. «Συνήθως είμαι το πρώτο πρόσωπο που βλέπουν [οι πελάτες] όταν ξυπνούν και το τελευταίο πρόσωπο που βλέπουν πριν πέσουν για ύπνο», λέει.

Μια άλλη απαγόρευση, λέει, είναι να «εκμεταλλεύεσαι τη θέση σου» για να επιβάλλεσαι στην οικονόμο. «Χωρίς την υποστήριξη μιας σπουδαίας οικονόμου είστε μπουκωμένοι', εξηγεί, σημειώνοντας: «Υπάρχουν τόσα πολλά που απαιτούν διαχείριση της ντουλάπας, συντήρηση των αρχαιοτήτων και των ασημικών [και] καθαρισμό, που ακόμη και το πιο έμπειρο προσωπικό χρειάζεται περισσότερα από ένα ζευγάρι χέρια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι επίσης σημαντικό για τους εκκολαπτόμενους μπάτλερ να «γνωρίζουν τα όριά τους», εξηγεί ο Daniel, λέγοντας: «Αν πραγματικά δεν ξέρετε πώς να αφαιρέσετε έναν λεκέ από ένα ακριβό σουέτ παπούτσι ή να χύσετε κρασί σε ένα σακάκι Chanel, μην το κάνετε. Μην το ψάξετε καν στο Google για να δείτε ιδέες. Μπορεί να τον κάνετε χειρότερο. Μόνο η εμπειρία και η γνώση θα σας βοηθήσουν εδώ».

Ο Daniel έμαθε αυτό το μάθημα με τον δύσκολο τρόπο. Θυμάται: «Κάποτε μου έδωσαν ένα πολύ ακριβό ζευγάρι σουέτ παπούτσια Ferragamo που είχαν κερί πάνω τους για να τα καθαρίσω. Ακολούθησα οδηγίες από το διαδίκτυο και έκανα την κατάσταση πολύ χειρότερη». Σημειώνει ότι, ευτυχώς, ο πελάτης ήταν ευγενικός για το ατύχημα με τα παπούτσια.

Ένα λάθος που δεν πρέπει ποτέ να κάνουν οι μπάτλερ, λέει ο Daniel, είναι να ξεπερνούν τα επαγγελματικά όρια με τους πελάτες. Εξηγεί ότι ενώ έχει χτίσει «σχέσεις ζωής» με τους πελάτες, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είστε πρώτα απ' όλα υπάλληλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με αυτό, η διακριτικότητα είναι υψίστης σημασίας, εξηγεί, λέγοντας: «Να έχετε διακριτικότητα και μην την καταχράστε».

Τι άλλο πρέπει να κάνει ένας μπάτλερ για να πετύχει; Ο Ντάνιελ λέει: «Να είστε ευέλικτος - όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή και θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε αυτό. Μπορεί να ξεκινήσετε τη μέρα σας στη Γαλλία και να την τελειώσετε στην Αυστρία, ή να στρώσετε ένα όμορφο τραπέζι για 20 άτομα [μόνο για δείπνο] για να σας πουν μια ώρα πριν το δείπνο ότι τώρα είναι 30 άτομα».

Ο μπάτλερ Daniel Prattley
Ο μπάτλερ Daniel Prattley

Είναι επίσης σημαντικό να μαθαίνεις και να προσαρμόζεσαι κατά τη διάρκεια της δουλειάς, καθώς «κάθε πελάτης είναι διαφορετικός, οπότε το να είσαι κολλημένος σε μια ρουτίνα δεν βοηθάει». Ένα άλλο βασικό προσόν ενός μπάτλερ, λέει, είναι η «αίσθηση του χιούμορ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, ο Daniel λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχει καλές σχέσεις με μικρές επιχειρήσεις - από κρεοπωλεία μέχρι ανθοπωλεία και μηχανικούς αυτοκινήτων - και μετρ καλών εστιατορίων, ώστε να μπορεί «πάντα να κάνει κράτηση».

Η έγκριση του Royal Household αποτελεί απόδειξη του ταλέντου του Daniel στον ρόλο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί από την MI5 και κυβερνητικούς αξιωματούχους, εξηγεί ο ίδιος, σημειώνοντας: «Μερικές φορές δουλεύω για τρία διαφορετικά βασιλικά νοικοκυριά... είναι ένας τρόπος να αφήνω τους νέους πελάτες να ξέρουν ότι μπορούν να με εμπιστευτούν στα σπίτια και τις ζωές τους».

Πόσα χρήματα μπορείτε να περιμένετε να βγάλετε στον κλάδο; Ο μισθός για έναν νεαρό μπάτλερ ξεκινά από 35.000 λίρες (44.000 δολάρια) και φτάνει μέχρι 150.000 λίρες (190.000 δολάρια) για έναν καθιερωμένο μπάτλερ, εξηγεί ο Daniel. Ο υψηλότερος μισθός που συνάντησε στον κλάδο, σημειώνει, ήταν ένας μπάτλερ της Νέας Υόρκης που κέρδιζε 1 εκατομμύριο δολάρια (789.000 λίρες) ετησίως.

Καθώς λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση για διάφορους πελάτες, ο Daniel χρεώνει ημερήσια αμοιβή με ελάχιστη προϋπόθεση την κράτηση τριών ημερών. Εάν η εργασία είναι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, καλύπτονται όλα τα ταξίδια του, καθώς και η διαμονή, τα έξοδα και το φαγητό του - με τα γεύματα που ετοιμάζει ο σεφ να είναι το «αγαπημένο» του προνόμιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μέρα στη ζωή ενός μπάτλερ

Ο Ντάνιελ συνεργάζεται με πολλούς από τους πελάτες του για πάνω από μια δεκαετία, εξυπηρετώντας τους από πέντε ημέρες έως πέντε εβδομάδες κάθε φορά. Μεταξύ των πελατών του, φροντίζει να βρει λίγο χρόνο για τον εαυτό του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς μοιάζει μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά του; Δίνοντας ένα παράδειγμα εργασίας σε ένα πολυτελές ακίνητο στη Νότια Γαλλία, λέει: «Η δουλειά μου ως μπάτλερ είναι να διασφαλίσω ότι όλοι όσοι έρχονται στο σπίτι αισθάνονται αμέσως σαν στο σπίτι τους και είμαι εκεί για να φροντίζω τα πάντα γι' αυτούς».

Η ημέρα του ξεκινά με ένα ταξίδι στον τοπικό φούρνο για να παραλάβει προϊόντα για πρωινό, τα οποία πηγαίνει στη βίλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις το πρωινό είναι έτοιμο, φροντίζει να υπάρχουν φρέσκες πετσέτες στην πισίνα και να διατηρούνται οι ανθισμένες βιτρίνες. Παρακολουθεί το πλυντήριο ρούχων των επισκεπτών και καθοδηγεί τις οικονόμους κατά την προετοιμασία των υπνοδωματίων και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων.

Ο Daniel προσέχει τα αυτοκίνητα στο χώρο του καταλύματος, διασφαλίζοντας ότι είναι καθαρά, έχουν γεμάτο ρεζερβουάρ βενζίνης και είναι πλήρως εφοδιασμένα με μπουκάλια νερού. Βεβαιώνεται επίσης ότι τα συστήματα δορυφορικών πλοηγών των αυτοκινήτων είναι ενημερωμένα σχετικά με το πού πηγαίνουν οι πελάτες και πώς μπορούν να επιστρέψουν στη βίλα.

Ταυτόχρονα, στρώνει το τραπέζι για το γεύμα και φροντίζει να κυλήσουν ομαλά οι δραστηριότητες της ημέρας - οι οποίες μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μαθήματα τένις και ραντεβού για κομμώσεις μέχρι μασάζ και ημέρες στην παραλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν οι επισκέπτες επιστρέφουν από τις εκδρομές, έχει στήσει τραπέζια με αναψυκτικά για να τους καλωσορίσει.

«Σε κάθε λεπτό της ημέρας, θα παρακολουθώ όλους τους πελάτες μου για να διασφαλίσω ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται όσο βρίσκονται στη βίλα», αναφέρει ο Daniel. Σημειώνει ότι αυτό κυμαίνεται από «κάτι τόσο απλό όσο το να τους κρατάω εφοδιασμένους με νερό και αντηλιακό» μέχρι το να φτιάχνω "κεράσματα" όπως μπολ με φρέσκα φρούτα ή χυμούς για τους πελάτες, τα οποία θα απολαμβάνουν ενώ χαλαρώνουν.

Δεν υπάρχει ποτέ εργασία που δεν μπορεί να ολοκληρώσει. Ο ίδιος εξηγεί: «Δεν μπορεί να κάνει καμία εργασία που να μην μπορεί να φέρει εις πέρας: Ποτέ δεν λέω όχι. Πάντα υπάρχει τρόπος».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνεργάζεται στενά με τους σεφ. «Πρέπει να γνωρίζω κάθε συστατικό και τον τρόπο παρασκευής κάθε πιάτου και τους χρειάζομαι πάντα στο πλευρό μου όταν ένας πελάτης θέλει κάτι διαφορετικό την τελευταία στιγμή», λέει. Μετά το γεύμα, εξετάζει το μενού του δείπνου με τον κύριο πελάτη και συζητά το κρασί που θα ήθελε να συνοδεύσει το γεύμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δείπνο τείνει να είναι μια «πιο επίσημη υπόθεση» από τα άλλα γεύματα, σημειώνει ο Daniel, προσθέτοντας ότι του αρέσει να «κάνει το τραπέζι διαφορετικό κάθε βράδυ».

Φοράει καινούργια ρούχα για το σερβίρισμα του δείπνου και «θα δημιουργήσει έναν χώρο απεριτίφ για κοκτέιλ πριν από το δείπνο ή κρασί και καναπεδάκια». Καθ' όλη τη διάρκεια του γεύματος, πρέπει να είναι «πολύ παρών στο τραπέζι, φροντίζοντας πάντα να έχει ο καθένας ό,τι χρειάζεται».

Όταν ολοκληρωθεί το γεύμα, οδηγεί τους επισκέπτες σε έναν νέο χώρο για ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα ποτήρι ουίσκι, όπου μένει μαζί τους μέχρι να αποσυρθούν για τη νύχτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δουλειά του δεν τελειώνει εκεί. Με ορισμένους πελάτες, πληρώνει επίσης τους περισσότερους λογαριασμούς του σπιτιού, προσλαμβάνει και εκπαιδεύει πρόσθετο προσωπικό και έρχεται σε επαφή με τους κηπουρούς, τις εταιρείες πισίνας και τους εργολάβους.

Όσο απαιτητικό και αν ακούγεται, ο Daniel δεν κουράζεται ποτέ. «Καμία μέρα δεν είναι ποτέ ίδια και αυτό μου αρέσει πολύ», λέει.

Ο Daniel λέει ότι ένα από τα πράγματα που τον εκπλήσσουν όταν πρόκειται να συνεργαστεί με πελάτες με εξαιρετικά υψηλό πλούτο είναι η «άμεση εμπιστοσύνη τους σε [αυτόν] όταν πρόκειται να οδηγήσει τα supercars τους» - ειδικά καθώς ο Daniel βρίσκει την οδήγηση αυτών των υπερπολυτελών αυτοκινήτων «τρομακτική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι «ως γενικός κανόνας είναι ότι [οι υπερπολύτιμοι πελάτες] είναι οι πιο ευγενικοί και ευγενικοί άνθρωποι απέναντι στο οικιακό προσωπικό τους».

Και τα καλύτερα σημεία της δουλειάς; Τα ταξίδια και οι γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει ο ρόλος είναι από τα μεγαλύτερα προνόμια, λέει ο Daniel.

Επίσης, απολαμβάνει πραγματικά «να φτάνει σε ένα σημείο με τους πελάτες του, όπου μπορεί να προσφέρει το δικό του στυλ φιλοξενίας στο σπίτι τους, πριν αυτοί το ζητήσουν».

Ο Daniel προσθέτει: «Μου αρέσει πραγματικά να φροντίζω τους πελάτες μου και το κάνω με πολύ πάθος… το να φροντίζω τους ανθρώπους είναι η υπερδύναμη μου και τώρα μπορώ να το κάνω σε υπέροχα σπίτια σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μπάτλερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ