Σε αυτό το εστιατόριο υπάρχουν πυροτεχνήματα, κεριά εξωτερικού χώρου, ένα ασημένιο κουδούνι για να καλέσει τον σερβιτόρο και μόνο ένα κομψά στρωμένο τραπέζι για δύο.
Το Solo Per Due -που σημαίνει «Μόνο για δύο» στα ιταλικά- δεν είναι συνηθισμένο εστιατόριο, και όχι μόνο λόγω του μικροσκοπικού του μεγέθους.
Είναι ένα πολυτελές μέρος όπου ένα αποκλειστικό γεύμα για δύο κοστίζει πάνω από 500 λίρες. Η σαμπάνια, τα κορυφαία κρασιά και οι διακοσμήσεις με λουλούδια κοστίζουν επιπλέον, ενώ αυτοί που απολαμβάνουν το γεύμα τους έχουν θέα σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα.
Οι ιδιοκτήτες του ισχυρίζονται ότι είναι το μικρότερο γκουρμέ εστιατόριο όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στον κόσμο.
Ιδανικό για ρομαντικά γεύματα, είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, αλλά δεν έχει μενού. Το φαγητό που σερβίρεται είναι προσαρμοσμένο στα γούστα και τις επιθυμίες των πελατών.
Η μικροσκοπική τραπεζαρία είναι μέρος ενός αγροτικού πέτρινου αρχοντικού του 20ού αιώνα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Vacone, βόρεια της Ρώμης.
Κυριαρχούν κανόνες ιδιωτικότητας, διακριτικότητας και μυστικότητας. Οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται τηλεφωνικά, τα βράδια και να επιβεβαιώνονται 10 ημέρες πριν από την εκδήλωση. Οι λεπτομέρειες του προσαρμοσμένου γεύματος ορίζονται στο σημείο επιβεβαίωσης.
Υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν όπως θέλουν για να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό πριν κάνουν κράτηση. Ένα γεύμα δεν μπορεί να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή. Οι επισκέπτες πρέπει να φτάσουν σε συγκεκριμένη ώρα που έχουν συμφωνήσει οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι ετοιμάζουν και σερβίρουν το περίτεχνο φαγητό.
Η ώρα άφιξης είναι το κλειδί. Οι επισκέπτες πρέπει να τηλεφωνήσουν στο δρόμο τους 30 λεπτά πριν από την άφιξή τους και να μη φτάσουν ποτέ πολύ νωρίς, διαφορετικά θα βρουν μια κλειστή είσοδο και κανέναν να τους χαιρετήσει.
Στο εστιατόριο γίνονται οι κρατήσεις μήνες νωρίτερα λόγω του μικρού του μεγέθους. Η τιμή δεν είναι για όλους -ένα γεύμα κοστίζει 500 ευρώ για δύο άτομα.
«Όχι απλά ένα εστιατόριο»
Οι ιδιοκτήτες, μια ομάδα τριών τοπικών επιχειρηματιών εκλεκτού φαγητού που διευθύνουν το Solo Per Due εδώ και 33 χρόνια, αρνούνται να κοινοποιήσουν τα ονόματά τους, εκτός κι αν έχετε κλείσει δείπνο. Αυτό εγγυάται απόλυτη διακριτικότητα και ενισχύει τη μυστηριώδη γοητεία του τόπου, λένε.
«Αυτό δεν είναι εστιατόριο. Προσφέρουμε μια μοναδική, οικεία εμπειρία που βρίσκεται στον πυρήνα της φήμης μας εδώ και δεκαετίες. Επομένως, δεν έχει να κάνει με εμάς ή το ποιοι είμαστε -είμαστε στη σκιά. Είναι όλα για τα εστιατόρια», λέει ένας από τους ιδιοκτήτες που υπογράφει ως «Mr Remo».
«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ δεν είναι απλοί πελάτες. Είναι επισκέπτες που φροντίζουμε πολύ. Τους χαϊδεύουμε και διασφαλίζουμε ότι αυτή η ιδιαίτερη στιγμή είναι ακριβώς όπως θέλουν να είναι. Όλα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους».
Ένας σερβιτόρος βρίσκεται πάντα στον χώρο του ξενοδοχείου, αλλά παραμένει κρυμμένος εκτός και αν έχει κληθεί ενεργά, για να μη φανεί ενοχλητικός. Οι επισκέπτες μπορούν να τον καλέσουν με ένα κουδούνισμα από μια μικρή ασημένια καμπανούλα.
Γεύμα κατά παραγγελία
Η τοποθεσία είναι καταπληκτική. Το Solo Per Due περιβάλλεται από έναν εξωτικό κήπο με διαφορετικά είδη φοινίκων από όλο τον κόσμο, με θέα σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Το αρχοντικό βρίσκεται σε ένα κτήμα που έχει τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής βίλας στην περιοχή, την οποία μπορούν να επισκεφθούν οι επισκέπτες. Η βίλα που είναι στολισμένη με πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα και πέτρινες στήλες, λέγεται ότι ανήκε στον αρχαίο ποιητή Οράτιο.
Την ημέρα του γεύματος, η είσοδος και ο κήπος είναι επενδεδυμένοι με αναμμένα κεριά για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες.
«Μόλις επιβεβαιωθεί η κράτηση, οι επισκέπτες μας θα επιλέξουν το ακριβές μενού πολλαπλών πιάτων, είτε είναι ψάρι είτε κρέας, το επιδόρπιο, τα κρασιά, τη μουσική υπόκρουση και τυχόν διακοσμήσεις με λουλούδια. Ετοιμάζουμε επί τόπου μόνο εποχιακά, ιταλικά φαγητά σε συνδυασμό με κρασί κορυφαίας κατηγορίας», λέει ο Remo και τονίζει τους δύο χρυσούς κανόνες: μην ακυρώνετε ποτέ την τελευταία στιγμή και ποτέ μην φτάσετε νωρίτερα από τον χρόνο που έχετε ορίσει.
«Φροντίζουμε επίσης να γράψουμε στο γλυκό κέικ που έχει σχήμα καρδιάς τα δύο ονόματα, καθώς και για την ειδική φράση που θα γράψουμε στην κάρτα που θα πάει στα λουλούδια και για τη μουσική υπόκρουση που επιλέγουν οι επισκέπτες», προσθέτει.
Οι λιγότερο ρομαντικές καταβολές του εστιατορίου
Το Solo Per Due γεννήθηκε από ανάγκη και θυμό.
Ο Remo εξηγεί ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας ήσυχης, αποκλειστικής εστίας φαγητού μόνο για δύο άτομα προέκυψε όταν απογοητεύτηκε από τα πολυσύχναστα εστιατόρια με τις ουρές και από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πελάτες και κάθονται σε τραπέζια.
«Είχε γίνει ανυπόφορο, κάθε φορά που ο γιος μου και εγώ βγαίναμε για δείπνο, μας έδιναν πάντα το τραπεζάκι κοντά στο μπάνιο ή την κουζίνα, με όλες τις άσχημες μυρωδιές – ήταν το χειρότερο τραπέζι. Και αυτό γιατί ήμασταν μόνο δύο», λέει.
Σκέφτηκε λοιπόν πώς να δημιουργήσει μια ξεχωριστή εμπειρία όπου ένα ζευγάρι θα μπορούσε να δεχθεί περιποίηση και να του φερθούν ως βασιλιάδες για ένα γεύμα που γίνεται μια φορά στη ζωή.
Δεν είναι μέρος για επαγγελματικές συναντήσεις. Εραστές και σύζυγοι συρρέουν εδώ για να γιορτάσουν επετείους, γενέθλια και προτάσεις γάμου.
Υπάρχει μια ονειρική, παραμυθένια ατμόσφαιρα. Τα δείπνα είναι υπό το φως των κεριών, τα φώτα είναι σβηστά. Είναι ιταλικό φαγητό με μια νουβέλ κουζίνα.
Ραβιόλια σε σχήμα καρδιάς, στρείδια, σκάμπι, καρπάτσιο με κρέας και τιραμισού με μικρές καρδιές λευκής σοκολάτας είναι από τα φανταχτερά πιάτα που παραγγέλνουν οι πελάτες.
Η ρομαντική διακόσμηση της τραπεζαρίας έχει μια λαμπερή αίσθηση, με μια κλασική κόκκινη παλέτα της Πομπηίας, ένα κόκκινο και χρυσό τραπεζομάντιλο και ασημένια μαχαιροπίρουνα.
Πίσω στον χρόνο
Είναι πλούσια επιπλωμένο με παλιές εκτυπώσεις, προτομές ιστορικών προσώπων, μπουκάλια κρασιού, καθρέφτες σε πολυτελή χρυσά κουφώματα και λουλούδια παντού: στις καρέκλες, στα έπιπλα και στο τραπέζι.
Υπάρχει ένα πιάνο και ένα πέτρινο τζάκι από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, έπιπλα αντίκες και δύο βελούδινους κόκκινους καναπέδες για να χαλαρώσετε πριν το δείπνο με ένα απεριτίφ ή μετά με ένα ποτό το βράδυ.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ένα γεύμα στο ύπαιθρο, απολαμβάνοντας το τοπίο των ελαιώνες και τις διάστικτες κοιλάδες με αμπελώνες καθώς στέκονται κάτω από μια σκιασμένη πέργκολα με αμπέλια.
Υπάρχουν επίσης εξωφρενικές επιπλέον υπηρεσίες. Κατόπιν αιτήματος, μπορεί να κανονιστεί ιδιώτης οδηγός για να παραλάβει τους επισκέπτες και να οργανωθούν πυροτεχνήματα στον κήπο. Για όσους θέλουν να περάσουν τη νύχτα στην περιοχή, οι ιδιοκτήτες θα χαρούν να σας συμβουλέψουν για επιλογές διαμονής σε κοντινή απόσταση.
Στο TripAdvisor, οι ενθουσιώδεις επισκέπτες περιγράφουν το Solo Per Due ως «ένα κινηματογραφικό σκηνικό», μια «ακραία επικούρεια εμπειρία» και μια «σουρεαλιστική ονειρική ατμόσφαιρα». Ωστόσο, ένας δυσαρεστημένος πελάτης γράφει ότι είναι ένα «τουριστικό μέρος» χαμηλής ποιότητας και δεν αξίζει τα χρήματα.
Πηγή: CNN