«Με ένα χαμόγελο» άρχισε το ταξίδι της στο τραγούδι και τη μουσική (1968 συμμετείχε με δύο τραγούδια στο ομότιτλο άλμπουμ του Δήμου Μούτση – Νίκου Γκάτσου) και το χαμόγελο αυτό συνεχίζει να το προσφέρει 50 χρόνια μετά.
Η Δήμητρα Γαλάνη από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες στο χώρο του τραγουδιού συνεχίζει να είναι παρούσα, ενεργή, να νιώθει δίψα για οτιδήποτε καινούργιο, να αγαπά τους νέους ανθρώπους και να τους δίνει βήμα και κυρίως να μην έχει εγκαταλείψει τους δύο άξονες πάνω στους οποίους πατάει σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Μουσική και γλώσσα – γλώσσα και μουσική βαδίζουν πλάι πλάι σε όλες της τις δουλειές της.
Τα χαρακτηριστικά της η συνέπειά της, η απουσία αγκυλώσεων σε κάθε τι νέο, η συνεχής αναζήτηση νέων δρόμων και η αλήθεια της. Για να μπορείς να είσαι παρούσα και κυρίως στην πρώτη γραμμή και με επιτυχία από την ηλικία των 16 ετών έως σήμερα δεν σημαίνει μόνο ότι είσαι καλή δημιουργός αλλά και ότι ο κόσμος είναι δίπλα σου. Κι σαφώς είναι δίπλα της. Όπλο της σημαντικό και κύριο σε όλο αυτό το ταξίδι, η φωνή της. Ιδιαίτερη και άμεσα αναγνωρίσιμη μπορεί να κινηθεί με χαρακτηριστική ευκολία από το λαϊκό τραγούδι έως τη ποπ και το ροκ, χωρίς να κάνει ουδεμία έκπτωση.
Λίγοι τραγουδιστές είχαν την τύχη της Δήμητρας Γαλάνη, να συνεργαστούν δηλαδή με ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το ελληνικό τραγούδι. Από την δεκαετία του ‘70 μέχρι και την δεκαετία του ’80, οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της φωνής της και την μουσικότητα της και αρχίζουν να γράφουν τραγούδια για εκείνη: Στο ξεκίνημα, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος Μάνος Χατζιδάκις. Αργότερα η Ελένη Καραϊνδρου,ο Γιάννης Σπανός,ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Χριστόδουλος Χάλαρης. Ο Βασίλης Τσιτσάνης ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες λαϊκής μουσικής (ρεμπέτικο) γράφει τραγούδια για τη φωνή της, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Λοΐζος. Παράλληλα έχει τραγουδήσει την ποίηση των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κ.Π. Καβάφης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Κωστής Παλαμάς αλλά και των πιο σπουδαίων Ελλήνων στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Βίρβος, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.
Ας γυρίσουμε στη αρχή της καριέρα της κι να αφήσουμε την ίδια να περιγράψει πώς συναντήθηκε με το Δήμο Μούτση και το Νίκο Γκάτσο. «Ο Μούτσης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στη φωνή μου. Παράλληλη ήταν και η γνωριμία μου με τον Νίκο Γκάτσο. Ο Δήμος γνώρισε μια κοπέλα, που με την κιθαρούλα της τραγουδούσε στις μπουάτ, στο στιλ της δεκαετίας του 1960. Νέο κύμα. Τότε το ρεπερτόριό μου αυτό ήταν. Συν κάτι από Θεοδωράκη, Ντίλαν και Μπαέζ. Και κατάφερε να μου αποσπάσει μια φωνή που την έκρυβα. Τραγουδούσα ως τότε χαμηλά, απαλά. Και έβγαλε από μέσα μου μια φωνή πιο δυνατή, πιο δυναμική. Η επαφή μου με τον Δήμο Μούτση και τον Νίκο Γκάτσο ήταν το θεμέλιο». Γερό θεμέλιο όμως που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον μεγάλο συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη.
Το 1973 κυκλοφορεί από την Columbia ο δίσκος «Τα Ωραία του Τσιτσάνη», με 12 επανεκτελέσεις, στον οποίον η Δήμητρα Γαλάνη τραγουδά δύο τραγούδια, μεταξύ αυτών και το «Ακρογιαλιές Δειλινά». Είναι ένα κορίτσι 21 ετών και ο Τσιτσάνης της εμπιστεύεται ένα αγαπημένο τραγούδι που έχει γράψει στις αρχές του 1947 και είχε πει η Στέλλα Χασκίλ. Και να σκεφθεί κανείς ότι όταν της τηλεφώνησε ο μεγάλος συνθέτης για να της ζητήσει να συμμετάσχει στον δίσκο εκείνη, του απάντησε: «μάλιστα, κύριε Τσιτσάνη, παρότι δεν τραγουδάω λαϊκά». Και τραγούδησε και τα κατάφερε και «ανάγκασε» να την χαρακτηρίσει έως την πιο σημαντική γυναικεία φωνή της γενιάς της.
Σημαντικός σταθμός στη καριέρα της ήταν και η συνεργασία της με το Μάνο Χατζιδάκι και το Δήμο Μούτση. Στο άλμπουμ «Επιστροφή» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, το οποίο ηχογραφήθηκε τον Ιούλιο του 1970 με βασικό ερμηνευτή το Γρηγόρη Μπιθικώτση και ενορχήστρωση του Δήμου Μούτση. Η Δήμητρα Γαλάνη συμμετείχε με τέσσερα, το ένα εκ των οποίων «άνοιγε» την πρώτη πλευρά του δίσκου κι έμεινε «κλασικό» στο ρεπερτόριό της: «Η πίκρα σήμερα». Την ίδια χρονιά, θα κυκλοφορήσει με τη φωνή της κι ένα 45άρι με δύο τραγούδια του Χατζιδάκι σε δεύτερη εκτέλεση: «Κάθε τρελό παιδί» και «Ο μύθος», όπου κάνει το πρώτο ντουέτο της μ’ έναν επίσης πολύ νέο κι ελπιδοφόρο ερμηνευτή. Το όνομά του, Μανώλης Μητσιάς… Η συνεργασία συνεχίζεται. Την άνοιξη του 1976 ο συνθέτης είχε ετοιμάσει την «Αθανασία» (φυσικά σε στίχους Γκάτσου) για τη φωνή του Μανώλη Μητσιά, όμως στην πορεία αποφασίζει και τη δική της συμμετοχή. Έτσι, της δίνει τρία τραγούδια «σόλο» και δύο ντουέτα με το Μητσιά, ενώ σε άλλα δύο ακούγεται στις δεύτερες φωνές.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ερμήνευσε τους «Χαιρετισμούς» του Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του έργου, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, στο φεστιβάλ πολιτικού τραγουδιού στο ανατολικό Βερολίνο. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε μαζί με τον Χριστόδουλο Χάλαρη στο διεθνές φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου ερμήνευσε βυζαντινούς ύμνους σε παραγωγή της France Culture. Επίσης, απέσπασε το α' βραβείο (από κοινού με τον Ιταλό τραγουδιστή Ρικάρντο Κοτσάντε) στο φεστιβάλ γαλλικού τραγουδιού “Rose d'Or” που διοργανώθηκε εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων το 1989 συμμετείχε στο ρεσιτάλ τραγουδιού για πιάνο και φωνή στο Nouveau Theatre de Belgique στις Βρυξέλλες με το Θάνο Μικρούτσικο στο πλαίσιο ενός τετραήμερου αφιερώματος στην ελληνική μουσική. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε αργότερα σε δίσκο με τίτλο «Για πιάνο και φωνή».Στη δεκαετία του 90 συστήνεται για πρώτη φορά και η ίδια ως δημιουργός τραγουδιών αλλά και ως συνθέτης μουσικής για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Tα πρώτα της τραγούδια σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, το «Δικαίωμα» και το «Χειροκρότημα» ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Παράλληλα η Δήμητρα Γαλάνη ανοίγεται και στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών όπως για παράδειγμα είναι οι Κωνσταντίνος Βήτα, ο Vassilikos, Μανώλης Φάμελλος, Θέμης Καραμουρατίδης, Όλγα Κουκλάκη, Dimi Phaze, Μarsheau, Matisse, Cyanna, Yosebu, Παύλος Παυλίδης. Έχει επίσης συνεργαστεί και με σημαντικούς καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως οι: Cesaria Evora, Vinicio Capossela, Gustavo Santaolalla, Bajofondo και άλλοι. Παράλληλα έχει παρουσιάσει και το το project «Chronos». Συνεργαζόμενη με Έλληνες δεξιοτέχνες μουσικούς που κάνουν διεθνή καριέρα, τον Πέτρο Κλαμπάνη, τον Θωμά Κωνσταντίνου, τον Σπύρο Μάνεση και τον Χρήστο Ραφαηλίδη, ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων ποιητών και συνθετών σε ένα πρόγραμμα που συμπυκνώνει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν ένα βιογραφικό για τη Δήμητρα Γαλάνη. Θα έπρεπε να γραφτούν εκατομμύρια λέξεις και πάλι μικρό θα ήταν. Απλώς αποτυπώνουν την πολυσχιδή προωπικότητα ενός ανθρώπου, μιας ολοκληρωμένης καλλιτέχνιδος που σε όλη της τη διαδρομή πατάει γερά και σταθερά στη πραγματικότητα, είναι πάντα κοντά στην αλήθεια μέσω του έργου της αλλά και της εν γένει στάσης και ικανοποιημένη, προφανώς, από την καριέρα της, μπορεί να δηλώνει : «είχα πολύ καλούς δασκάλους και από μικρό παιδί πλησίασα σημαντικούς ανθρώπους. Δανείστηκα τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή· τοπώς την κατανοούν. Πήρα τα στοιχεία που χρειαζόμουν και έκανα το δικό μου.Ανοιγα τα μάτια μου και τους έλεγα “θέλω να μάθω, θέλω να μου πεις”. Αυτό έκανε πολύ καλό στη ζωή μου».
Και δεν έκανε μόνο καλό στη δική της ζωή αλλά και στη δική μας ζωή.
MEGA : Στο σπίτι με τη Δήμητρα Γαλάνη
Την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 11 το βράδυ η Δήμητρα Γαλάνη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ερωτικό τραγούδι, ένα ταξίδι στον χρόνο και στον κόσμο. Τίτλος «Ερωτας εσύ…». Μια μουσική περιπλάνηση στον ερωτικό λόγο μέσα από τραγούδια που έχουμε και έχει αγαπήσει. Απρόσμενες διασκευές κάνοντας μια νέα προσέγγιση στο κλασσικό υλικό και φέρνοντας στο φως κάποια από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια κάθε εποχής από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Μαζί της δύο τραγουδοποιοί-ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, η ελληνοβραζιλιάνα συνθέτρια και τραγουδοποιός Κατερίνα Πολέμη και ο συνθέτης Ευστάθιος Δράκος, με τους οποίους η Δήμητρα Γαλάνη δημιουργεί έναν ερωτικό «διάλογο» ανάμεσα σε τραγούδια που αποτελούν διεθνή διαχρονικά στάνταρντ (βραζιλιάνικα, ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και κυρίως ελληνικά). Συμμετέχουν επίσης η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη και ο νεαρός ερμηνευτής Δημήτρης Κόψης. Προσκεκλημένος της είναι ο τραγουδιστής και συνθέτης Μιχάλης Χατζηγιάννης με τον οποίο η Δήμητρα Γαλάνη έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής.