Οι εικόνες που παρακολουθούμε έξω από τις κουζίνες του MasterChef 5 διαθέτουν εξαίρετη αισθητική και πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Η αλήθεια είναι όμως πως το εξωτερικό του κτιρίου με το εσωτερικό δεν βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία.
Σε κάθε διακοπή για διαφημίσεις στο MasterChef, τα εξωτερικά πλάνα της εκπομπής παρουσιάζουν δύο μεγάλα βιομηχανικά κτίρια με κοκκινωπές και λευκές πέτρες, που θυμίζουν τεράστιο εργοστάσιο του 19ου αιώνα. Πρόκειται φυσικά για ένα από τα κτίρια του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, που έχει συνδεθεί όλα αυτά τα χρόνια με τη μαγειρική εκπομπή.
Φυσικά, τα γυρίσματα του «MasterChef 5» (όπως και των προηγούμενων σεζόν) δεν πραγματοποιούνται στο Λαύριο, αλλά σε τηλεοπτικό στούντιο που φιλοξενεί τις πολυτελείς κουζίνες του σόου στο Ίλιον.
Βίντεο: Ομαδική στη «γενέτειρα» του MasterChef 5
Στην αυλή της κουζίνας του «MasterChef 5», στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, πήραν τον αέρα τους οι δύο ομάδες. Στη σημερινή 8η ομαδική δοκιμασία, μπλε και κόκκινοι έχουν να διαχειριστούν πολλά απαιτητικά ζητούμενα. Εννέα φιναλίστ, μετά την αποχώρηση του Νίκου, και το ζητούμενο απόψε είναι δύσκολο και λεπτεπίλεπτο.
Food Paring σε ένα μαγειρικό ταξίδι στον κόσμο της σαμπάνιας ζητούν οι τρεις chef κριτές, Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης και Λεωνίδας Κουτσόπουλος, από τους φιλόδοξους μάγειρες, με τέσσερις διαφορετικές ετικέτες της παγκοσμίως γνωστής σαμπάνιας Moet.
Καλεσμένος των κριτών δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ted Lelekas, Brand Ambassador του ομίλου Moët Hennessy για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, πολύ γνωστού wine journalist και φαν του MasterChef!
Βίντεο: Εικόνα του Λαυρίου από ψηλά
Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στοχεύοντας στη φιλοξενία και προώθηση ερευνητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Οι εγκαταστάσεις του ΤΠΠΛ περιλαμβάνουν βιομηχανικούς, εργαστηριακούς και επαγγελματικούς χώρους υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας, οι οποίοι χτίσθηκαν στην πλειονότητά τους κατά τη χρονική περίοδο 1875-1940. Αποτελείται από κτίρια διοίκησης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εμπλουτισμού μεταλλευμάτων που εξακολούθησαν να στεγάζουν βιομηχανική δραστηριότητα μέχρι το 1988.
Στα 120 χρόνια βιομηχανικής λειτουργίας τους, τα κτίρια του ΤΠΠΛ υπέστησαν σημαντικές μετατροπές, συμπληρώσεις και προσθήκες, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης.
Σήμερα, το Πάρκο διαθέτει ενιαίο χώρο 245 στρεμμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει 41 κτιριακές μονάδες συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ., και έχει κηρυχθεί ενιαίο διατηρητέο μνημείο, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μέχρι σήμερα, έχουν αποκατασταθεί 80 στρέμματα εγκαταστάσεων με αρκετά κτίρια, αναδεικνύοντας το ΤΠΠΛ ως μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής. Τα βιομηχανικά κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί συνδυάζοντας την ανάδειξη της ιστορικής μορφής με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Στεγάζουν αρκετές νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, εργαστήρια του ΕΜΠ, καθώς επίσης και ιδρύματα πολιτισμού και τέχνης.