Ένας σεφ με τεράστια πορεία στον χώρο της γαστρονομίας ταξιδεύει στην Αθήνα, απευθείας από το Λονδίνο, για τον τελικό του MasterChef 5.
Ο Jason Atherton, που θα δούμε απόψε στον μεγάλο τελικό, διευθύνει 15 εστιατόρια ανά τον κόσμο, ενώ φέρει στην ποδιά του συνολικά τέσσερα αστέρια Μισελέν, μια σπάνια διάκριση, όταν αναφερόμαστε σε έναν μόνο σεφ.
Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1971, στο Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο διάσημος σεφ «το ‘σκασε» σε ηλικία μόλις 16 ετών για το Λονδίνο προκειμένου να αναζητήσει την τύχη του στον κόσμο της γαστρονομίας. Ο Atherton εργάστηκε στο πλευρό σημαντικών προσωπικοτήτων της μαγειρικής, όπως ο Μάρκο Πιερ Γουάιτ, ο Νίκο Λάντενης και ο Πιερ Κόφμαν.
Ο ελληνικής καταγωγής σεφ που δίδαξε τον Atherton
Ο Λάντενης γεννήθηκε το 1934 στην Τανζανία από Έλληνες γονείς, οι οποίοι μετακόμισαν αργότερα στην Προβάνς της Γαλλίας, πριν εκείνος ξεκινήσει τα επαγγελματικά του βήματα στη Βρετανία.
Ο ελληνικής καταγωγής σεφ, μέντορας τρόπον τινά, του καλεσμένου στον τελικό του MasterChef 5, ανήκει στους κορυφαίους σεφ του κόσμου, που όμως δεν φοίτησε σε σχολή μαγειρικής. Ο Λάντενης είναι αυτοδίδακτος στη μαγειρική, γεγονός που δεν του έκλεισε την πόρτα στο βραβευμένο με τρία αστέρια Μισελέν, Μουλάν ντε Μουζάν στην αρχή της καριέρας του.
Κατά τη διάρκεια της μαγειρικής του ποιρείας, άνοιξε το διάσημο εστιατόριο Chez Nico στο Ντάλγουιτς του Λονδίνου το οποίο και απέσπασε 3 αστέρια Μισελέν. Ο ελληνικής καταγωγής σεφ, αποφάσισε το 1999 να αποσυρθεί από τον κατάλογο Μισελέν και να αποποιηθεί των τριών αστεριών που του είχαν απονεμηθεί.
«Η δουλειά σε ένα εστιατόριο τριών αστεριών είναι πολύ περιοριστική και ο κόσμος δεν θέλει να τρώει πολύ ακριβό φαγητό. Δεν γίνεται να κοροϊδεύεις στο εστιατόριο αν έχει τρία αστέρια και να θέλεις παράλληλα να το κάνεις ένα μέρος πιο χαλαρό» έλεγε τότε. Αργότερα, ο σεφ αποκάλυψε πως ένα μήνα πριν την απόφασή του αυτή είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.
Πίσω στον Atherton, διαβάζουμε πως σύμφωνα με φετινή έρευνα, η περιουσία του Βρετανού σεφ εκτιμάται φέτος στα 87 εκατομμύρια δολάρια. Ο διάσημος σεφ είναι παράλληλα και ένας δεινός επιχειρηματίας, CEO 15 εστιατορίων σε όλο τον κόσμο.
Το «δεξί χέρι» του Gordon Ramsay
Ο Jason Atherton εργάστηκε ως εκτελεστικός σεφ στο εστιατόριο Maze του Gordon Ramsay, θέση που κατείχε μέχρι και το 2010. Τον μάγειρα ακολουθούσε για χρόνια το παρατσούκλι «το δεξί χέρι του Gordon» καθώς βρέθηκε επί σειρά ετών στις υπηρεσίες του πιο διάσημου σεφ στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Εκεί, τον συνάντησε για ένα διάστημα και ο δικός μας Λεωνίδας Κουτσόπουλος, ο οποίος επίσης εργάστηκε στο βρετανικό εστιατόριο.
Σήμερα, μέσω της εταιρείας του The Social Company, διαθέτει 7 εστιατόρια μόνο στη Βρετανία, ένα στη Νέα Υόρκη, τρία στο Χονγκ Κονγκ, δύο στη Σανγκάη, ένα στο Ντουμπάι και ένα στην Αυστραλία.
Ο καλεσμένος σεφ του MasterChef 5, ο οποίος και θα φέρει το πιάτο αντιγραφής στην τελευταία δοκιμασία του τελικού έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία μαγειρικής, ενώ έχει συμπαρουσιάσει μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο My Kitchen Rules.
Το πρώτο εστιατόριό του στη Μεσόγειο, ανοίγει στη Μύκονο
Ο Jason Atherton βρίσκεται όμως πίσω και από το εστιατόριο Mykonos Social, το οποίο λειτουργεί εντός του ξενοδοχείου Santa Marina. Στις 16 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει το εστιατόριο αυτό, το οποίο θα σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή μαγειρική.
Η τελευταία φορά που ο Atherton βρέθηκε σε MasterChef
Εντυπωσιακή λεπτομέρεια, σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, το γεγονός πως έχει βρεθεί ως γκεστ κριτής σε MasterChef, μόνο μία φορά ξανά στο παρελθόν για το αυστραλέζικο σόου, το 2016. Απόψε, η δοκιμασία που θα βάλει στον Διονύση και τη Μαργαρίτα ενδεχομένως να επηρεάσει το αποτέλεσμα του τελικού στο MasterChef 5.