Ποιος είναι ο ηθοποιός Μάνος Καζαμίας, ο οποίος υποδύεται τον «Βλησσάρη» στην καθημερινή σειρά «Παράδεισος των κυριών» στον Alpha.
Η περίπτωση του Μάνου Καζαμία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των ηθοποιών που πάντα ήξεραν πως θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική και να χάνονται μέσα σε ρόλους.
Προερχόμενος από μονογονεϊκή οικογένεια, πολύ δεμένος με τη μητέρα και τον αδερφό του, αναγκάστηκε να εργάζεται από μικρή ηλικία για να συμβάλλει οικονομικά. Η υποκριτική μπήκε τυχαία στη ζωή του όταν ήταν φαντάρος και ξεκίνησε να μελετάει θεατρικά κείμενα. Είχε προηγηθεί μια προφυλάκιση, η οποία τον τάραξε πολύ, αλλάζοντας ολόκληρη την κοσμοθεωρία του.
Φέτος, ο Μάνος Καζαμίας παίζει στην καθημερινή σειρά «Ο παράδεισος των κυριών», μια σειρά εποχής η οποία έχει αποκτήσει το δικό της πιστό κοινό.
Η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του πριν από δύο σεζόν όταν συμμετείχε στις «Άγριες Μέλισσες», ενώ πέρυσι έπαιξε στη σειρά «Παρουσιαστείτε», με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο. Και μπορεί οι τηλεοπτικοί ρόλοι να μπήκαν σχετικά πρόσφατα στην επαγγελματική του διαδρομή, όμως ο ηθοποιός παίζει συστηματικά στο θέατρο και ανήκει στην ομάδα Cartel του Βασίλη Μπισμπίκη.
«Ο παράδεισος των κυριών»: Η υπόθεση
Ένα λαμπερό πολυκατάστημα, δύο συνέταιροι, ένας μεγάλος έρωτας… και ένας φόνος που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Με φόντο τον λαμπερό κόσμο της μόδας και μια Αθήνα που μεταμορφώνεται από μέσα σε μέρα σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αλλά και τσιμεντούπολη, παρακολουθούμε τις ζωές των ανθρώπων που δουλεύουν σε ένα πολυκατάστημα. Ανθρώπων όλων των τάξεων της τότε αναπτυσσόμενης Ελλάδας οι οποίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον μοντέρνο και στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, στη φτώχεια και στην αφθονία, στις προκαταλήψεις του παρελθόντος και στις νέες ιδέες.
Ο ρόλος του στη σειρά «Ο παράδεισος των κυριών»
Ο Μάνος Καζαμίας υποδύεται τον Κώστα Βλησσάρη, τον αποθηκάριο και άτομο γενικών καθηκόντων του «Παραδείσου». Συγχωριανός του Πασχάλη. Εκείνος τον «συμπαρέσυρε» στην πρωτεύουσα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περδικάρι Άρτης και έφυγε από εκεί στην ηλικία των 35 ετών, για να έρθει στην Αθήνα να βρει δουλειά ώστε να θρέψει τη γυναίκα του και τα 5 παιδιά του, που έχουν μείνει πίσω στο Περδικάρι.
Πήγε μέχρι την Γ’ Δημοτικού και με δυσκολία μπορεί να διαβάσει και να γράψει. Μεγάλος του καημός η οικογένειά του που του λείπει πολύ, αλλά δεν έχει χρήματα να τους επισκέπτεται συχνά. Στερείται ακόμα και τα βασικά για να παρέχει τα απαραίτητα στη γυναίκα και στα παιδιά του.
Ποιος είναι ο Μάνος Καζαμίας
Γεννημένος το 1975 στην Αθήνα, ο Μάνος Καζαμίας είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Δ. Φωτιάδη. Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στις σειρές «Άγριες Μέλισσες» και «Παρουσιαστείτε», και φέτος τον απολαμβάνουμε στην καθημερινή σειρά εποχής «Ο παράδεισος των κυριών».
Από την άλλη, έχει μια γκάμα ρόλων στο θεατρικό σανίδι, έχοντας παίξει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις «Θείος Βάνιας», «Καζιμίρ και Καρολίνα». Μέσα από τις παραστάσεις στο Cartel είδαμε διαφορετικές πτυχές της υποκριτικής του. Τόσο ο «Μάνος» στο «Άνθρωποι και Ποντίκια» όσο και η «Μαρίνα» στα «Κόκκινα Φανάρια» ήταν δύο ρόλοι που σημάδεψαν τον ηθοποιό. Μάλιστα, για τον ρόλο του ως «Μαρίνα» στα «Κόκκινα Φανάρια», σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, ο ηθοποιός έλαβε υποψηφιότητα στην κατηγορία «Καλύτερη ανδρική ερμηνεία» στα θεατρικά βραβεία κοινού All4fun.
Ο Μάνος Καζαμίας, στην περσινή μας συνάντηση με αφορμή τις θεατρικές παραστάσεις όπου έπαιζε με την ομάδα Cartel, μου είχε αναφέρει πως αναγκάστηκε από μικρή ηλικία να εργάζεται, και κάτι που του είχε κάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν τα σκυθρωπά πρόσωπα των ανθρώπων. «Αναγκάστηκα να δουλέψω από μικρή ηλικία. Παρατηρούσα τους ανθρώπους που ήταν σκυθρωποί, είχαν μια δυστυχία στο βλέμμα τους και αναρωτιόμουν αν θα είναι έτσι όλη μου η ζωή. Ήμουν δυστυχισμένος» θα μου δηλώσει στο Bovary.
Ο Μάνος Καζαμίας μεγάλωσε μαζί με τον αδερφό του, και τα δύο παιδιά είχαν μεγάλη αγάπη στη μητέρα τους. «Η μαμά μου ήταν αναγκασμένη να εργάζεται πολλές ώρες για να καταφέρει να μας μεγαλώσει» θα αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, ενώ δεχόταν bullying στο σχολείο από τους δασκάλους. Ο ίδιος θα προσθέσει: «Τη δεκαετία των '80s που πήγαινα σχολείο, πιο πολύ αισθανόμουν μπούλινγκ από τους καθηγητές, οι οποίοι έλεγαν πως θα γίνω αλήτης επειδή προερχόμουν από διαζευγμένη οικογένεια».
«Νοσηλεύτηκα με χειροπέδες υπό κράτηση»
Ένα περιστατικό που θα τον οδηγήσει σε προφυλάκιση μέχρι να γίνει η δίκη και να αθωωθεί αποτέλεσε την αφορμή για να αναζητήσει τον δρόμο του και να αλλάξει ολόκληρη η κοσμοθεωρία του. «Κάποια στιγμή μού συνέβη ένα γεγονός που με ταρακούνησε για τα καλά. Βρέθηκα στα κρατητήρια κατηγορούμενος και προφυλακίστηκα, για μερικές ημέρες, μέχρι να γίνει η δίκη και, τελικά, να αθωωθώ. Όλη αυτή η διαδικασία του αυτοφώρου και της προφυλάκισης με ταρακούνησε πάρα πολύ. Η στέρηση της ελευθερίας ήταν μεγάλο σοκ. Μπήκα στο νοσοκομείο γιατί έπαθα ψυχωτική τρέλα, στράβωσαν τα δάχτυλά μου, τα πάντα. Νοσηλεύτηκα με χειροπέδες υπό κράτηση. Μόλις αθωώθηκα μπήκα στον στρατό για να το ξεπεράσω και ξεκίνησα να μελετάω θέατρο, όπου χανόμουν σε άλλους κόσμους και μαγεύτηκα» ανέφερε αποκλειστικά πέρυσι στο Bovary.gr
Η δραματική σχολή και ο Βασίλης Μπισμπίκης
Επόμενο βήμα ήταν να δώσει εξετάσεις σε σχολή υποκριτικής και ο δρόμος του να διασταυρωθεί με αυτόν του Βασίλη Μπισμπίκη, που είναι η ψυχή της ομάδας Cartel. «Έδωσα εξετάσεις σε σχολή, πέρασα και ερωτεύτηκα θανάσιμα το θέατρο. Είμαι ευτυχισμένος και τυχερός που βρέθηκαν στον δρόμο μου ο Βασίλης Μπισμπίκης και το Cartel, είμαι από την αρχή του. Έχουμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας και μέσα εδώ χωράει όλη μου η τρέλα. Όποιος έρχεται εδώ ανθίζει. Δύσκολα επιβιώνεις από το θέατρο και αναγκάζεσαι να κάνεις κι άλλα πράγματα - αν αντέξεις, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του πόσο πολύ το γουστάρεις» αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.
Τα queer «Κόκκινα Φανάρια» και η φίλη που τον βοήθησε στον ρόλο της «Μαρίνας»
Την περσινή σεζόν έπαιξε με επιτυχία την τρανς «Μαρίνα» στη sold out παράσταση «Κόκκινα Φανάρια» που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μπισμπίκης στο Cartel. Ο Μάνος Καζαμίας, μέσα από προσωπικές αναφορών φίλων του, κατάφερε να πλησιάσει την ψυχοσύνθεση του ιδιαίτερου ρόλου του.
Ο ίδιος θα αναφέρει στο Bovary: «Έχω φίλες, φίλους. Όλοι μας έχουμε κάποιες αναφορές που μας βοήθησαν για τους ρόλους. Μια φίλη μου, στα 45 της, αποφάσισε να κάνει φυλομετάβαση και έχω ζήσει από κοντά όλα όσα έχει βιώσει μέχρι να φτάσει στο χειρουργείο. Έχω ζήσει όλη τη διαδικασία, όλα τα σκαμπανεβάσματα της ψυχολογίας της. Έχω φίλους που ντύνονται γυναίκες, δηλαδή είναι crossdressers, όπως η "Μαρίνα", την οποία υποδύομαι στη σκηνή. Έχω δει πώς φτιάχνουν τα βυζιά, την περιφέρεια, πώς βάζουν ψεύτικο κώλο και χρησιμοποίησα αυτές τις αναφορές.
Η φίλη μου είδε την παράσταση και μου είπε ότι συνδέθηκε εντελώς με τους χαρακτήρες και πως έτσι είναι αυτός ο κόσμος, με το χιούμορ, τον πόνο του. Υπάρχει μια καρικατούρα σε όλο αυτό, όταν ένας άντρας ντύνεται γυναίκα. Βάζει ψεύτικες βλεφαρίδες, βυζιά, κι όταν αυτό αποκαθηλώνεται έχει μια κωμική πλευρά. Έχω ζήσει την εικόνα να γυρνάμε από κλαμπ στη Μύκονο και να έχουν φύγει όλα και η φίλη μου να σχολιάζει «βλέπεις τι ταλαιπωρία τραβάω;».