Νεαρές γυναίκες σε όλη την Αυστραλία πλήττονται από μια μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια η οποία λέγεται ότι έχει σχέση με το TikTok.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πανδημικό στρες πυροδοτούν το πρόβλημα.
Η διαταραχή που μοιάζει με το σύνδρομο Tourette βλέπει τις έφηβες να υποφέρουν από ανεξέλεγκτα «τικ», τα οποία περιλαμβάνουν ξεσπάσματα, συσπάσεις, θορύβους, βρισιές, κλωτσιές και χτυπήματα.
Οι γιατροί παρατηρούν επίσης το φαινόμενο σε όλο τον κόσμο, όπου προηγουμένως υγιείς νεαρές γυναίκες ανέφεραν ότι ξαφνικά προσβάλλονται από βίαιες σωματικές και λεκτικές παρορμήσεις.
Τι προκαλεί αυτό το περίεργο σύνδρομο - Ποιος ο ρόλος του TikTok
Αλλά το τι προκαλεί τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει φέρει σε αμηχανία γονείς και ιατρικές αρχές.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το άγχος και το στρες που προέρχονται από παρατεταμένες περιόδους απομόνωσης σε συνδυασμό με τις εμμονές για εφαρμογές όπως το TikTok, μπορεί να είναι ο καταλύτης.
«Αυτό το έξυπνο, ζωηρό, άγρια ανεξάρτητο νεαρό κορίτσι απλά παγιδεύτηκε στο ίδιο της το σώμα, στο ίδιο της το μυαλό. Είναι πραγματικά δύσκολο να το βλέπεις», δήλωσε η Melissa στο 60 Minutes για την κόρη της Metallyka - πριν η έφηβη χαστουκίσει τη μητέρα της.
Η Metallyka είπε ότι «τα lockdowns και το να μην βλέπω τους φίλους μου τόσο πολύ» επιδείνωσαν τα τικ της. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η μεγαλύτερη αδελφή της Charlie ανέπτυξε επίσης την ίδια πάθηση. «Όταν έχει τα τικ της, απομακρύνομαι, ώστε να μη με ενεργοποιεί και να μην το κάνει χειρότερο γι' αυτήν», είπε η Charlie.
Η οικογένειά τους έχει επιλέξει να βλέπει θετικά τις δύο διαταραχές, λέγοντας ότι ορισμένα από τα τικ τους είναι τόσο παράλογα «που δεν μπορείς να μη γελάσεις»,αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο θλιβερή.
Τόσο η Metallyka όσο και η Charlie χρειάζονται συνεχή φροντίδα, καθώς και οι δύο πάσχουν από ακραίες μορφές της πάθησης.
Υπήρξε μια απότομη αύξηση σε παρόμοια αναφερόμενα κρούσματα μέσω της πανδημίας, κυρίως σε έφηβες κοπέλες που μπορεί να δουν τα συμπτώματα να εμφανίζονται τόσο γρήγορα όσο και μέσα σε μια νύχτα.
Οι γιατροί παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τις αιτίες, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές συνέπειες των lockdown και την εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα τρομακτικά τικ έφηβων κοριτσιών
Η Michaela άρχισε να υποφέρει από ακραία τικ όταν ήταν 14 ετών, τα οποία εμφανίστηκαν τόσο γρήγορα που οι γονείς της την πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο.
«Σερβίριζα το δείπνο, άκουσα κάποιους θορύβους και μια κραυγή και την είδα ξαπλωμένη στο πάτωμα. Νόμιζα ότι έπαθε μια μεγάλη κρίση άγχους. Το επόμενο πράγμα που έκανε, ήταν ένα έντονο πέταγμα στο ένα χέρι και μετά στο ένα πόδι», είπε η μητέρα της. «Είπε ότι δεν ήθελε να το κάνει αυτό. Ήταν πραγματικά τρομακτικό, πραγματικά πολύ τρομακτικό»".
Η Michaela, σήμερα 16 ετών, ήταν μία από τις πρώτες που έπασχαν από τη φαινομενικά νέα πάθηση και παραδέχθηκε ότι οι γιατροί «σοκαρίστηκαν» και «φοβήθηκαν» από τη διαταραχή της.
Η έφηβη έκανε κατακόρυφους, κυλιόταν στο έδαφος και έκανε ακόμη και σπαγγάτο - με το σχολείο της να καλεί συνεχώς τους γονείς της για να τους ενημερώνει για τα νέα τικ. «Ήμουν διαρκώς στα άκρα», είπε.
Η Nicole, μια 15χρονη Βρετανίδα, άρχισε να υποφέρει από τα τικ της λίγο πριν από τα 13α γενέθλιά της, με μικρές συσπάσεις του προσώπου να μετατρέπονται σε βίαια σωματικά και λεκτικά ξεσπάσματα. Η μητέρα της δήλωσε ότι το πιο δύσκολο από τα τικ της είναι ότι συνήθως φωνάζει «Είμαι η Madeleine McCann, με έχουν απαγάγει» δημοσίως.
Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, τα τικ της Nicole εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Covid, όταν ήταν ομολογουμένως «πολύ μόνη». «Δεν ήξερα τι να κάνω με τον εαυτό μου. Δεν μπορείς να δεις φίλους ή οικογένεια, δεν ήταν πολύ ωραία κατάσταση», δήλωσε στο 60 Minutes.
Ο καθηγητής Russell Dale - νευρολόγος παιδιατρικής στο νοσοκομείο Westmead - δήλωσε ότι άκουγε για κορίτσια «σε όλο τον κόσμο» που υπέφεραν από παρόμοιες καταστάσεις με αυτές των νεαρών γυναίκων που απευθύνθηκαν σε αυτόν.
Είπε ότι η πρώτη περίπτωση της ασθένειας που είδε ήταν στη Michaela πριν από δύο χρόνια και ότι ήταν «κάτι διαφορετικό» από οτιδήποτε είχε δει στο παρελθόν.
«Υπήρχαν αρκετά βίαιες κινήσεις, χτυπούσαν τον εαυτό τους, αλλά και οι φωνές ήταν διαφορετικές. Αντί για απλούς θορύβους υπήρχαν περίπλοκες προτάσεις - κάτι που ήταν αρκετά παράξενο, δεν το έχω ξαναδεί ποτέ αυτό», είπε στην εκπομπή.
Πώς συνδέεται το σύνδρομο με την πανδημία και τα lockdown
Ο καθηγητής Dale απέκλεισε τη νόσο Tourette ως αιτία της επιδημίας, καθώς αυτή συναντάται τέσσερις φορές συχνότερα στα αγόρια και εμφανίζεται σε πιο αργό ρυθμό, από νεαρή ηλικία.
Είπε ότι ο βασικός παράγοντας φαίνεται να είναι το άγχος της πανδημίας σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη χρήση του TikTok και άλλων εφαρμογών - που αναγκάζει το σώμα των νεαρών γυναικών να «αποτύχει».
«Τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν παρόμοιες φράσεις - αυτό ήταν που μας έκανε να σκεφτούμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένας σύνδεσμος ως προς το τι συνέβαινε», είπε.
Ο καθηγητής επεσήμανε τη μίμηση των βίντεο του TikTok που δείχνουν τικ που μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο - με τη 16χρονη Michaela να παραδέχεται ότι η θέαση των κλιπ πυροδότησε τη συμπεριφορά της.
Τώρα έχει «αναρρώσει πλήρως», με τον καθηγητή Dale να λέει ότι η διαταραχή είναι «σίγουρα» κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά παραδέχτηκε ότι μόνο το 20% των ασθενών του έχουν ξεπεράσει την κατάσταση.
Εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να υποφέρουν από την ίδια ασθένεια...