Χιλιάδες μέλισσες επέζησαν ως εκ θαύματος αφότου θάφτηκαν κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα για 50 ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα.
Από τότε που το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα άρχισε να εκρήγνυται για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου, οι κυψέλες, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μόλις 600 μέτρων από το ηφαίστειο, θάφτηκαν κάτω από ένα στρώμα στάχτης. Όμως, παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι κυψέλες με τις μέλισσες κατάφεραν να επιζήσουν.
Η διάσωση των μελισσών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από αξιωματικούς της Τοπικής Αστυνομίας του Ελ Πάσο, της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης και της Guardia Civil. Ένας από τους τοπικούς αστυνομικούς μάλιστα, είναι επίσης μελισσοκόμος.
Πώς κατάφεραν να επιβιώσουν οι μέλισσες
Ο Ελίας Γκονζάλες, πρόεδρος της Agrupación de Defensa Sanitaria (ADS) Apicultores de La Palma, δήλωσε στο πρακτορείο EFE πως πέντε από τις 6 κυψέλες που ανακαλύφθηκαν είχαν παραμείνει άθικτες. Η έκτη δεν τα κατάφερε, αλλά ο Γκονζάλες είπε ότι οι μέλισσες μπορεί να πέθαναν «όχι λόγω του ηφαιστείου, αλλά επειδή ήταν πολύ αδύναμες». Πρόσθεσε επίσης πως οι μέλισσες μπόρεσαν να επιβιώσουν λόγω του είδους της στάχτης και πως είναι επίσης πιθανό να επιβίωσαν ζώντας από τα αποθέματα τροφής τους. Ο ιδιοκτήτης των κυψελών δεν είχε βγάλει ακόμα το καλοκαιρινό μέλι.
Τρεις από τις κυψέλες είχαν θαφτεί εντελώς κάτω από τη στάχτη ενώ άλλες τρεις ήταν μερικώς ορατές. Πάντως, η διάσωσή τους δεν ήταν και τόσο εύκολη για τους αξιωματικούς, καθώς κάποιοι από αυτούς τσιμπήθηκαν την ώρα που έσκαβαν για να τις εντοπίσουν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από 20 ημέρες, εντύπωση είχαν προκαλέσει κάποια σκυλιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα σε μια αυλή σπιτιού, με τη σίτισή τους να γίνεται μέσω drones. Ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα, ένα μυστηριώδες πανό βρέθηκε στο σημείο και τα σκυλιά ήταν άφαντα.