Κουίζ: Πόσο καλά ξέρεις την αγαπημένη σου σοκολάτα Υγείας; - iefimerida.gr

Κουίζ: Πόσο καλά ξέρεις την αγαπημένη σου σοκολάτα Υγείας;

Σκούρα σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια και από πάνω ένα κουταλάκι
Πόσο καλά ξέρεις την αγαπημένη σου σοκολάτα Υγείας;/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έχετε σίγουρα δοκιμάσει, αλλά πόσα πράγματα μπορεί να γνωρίζετε για την σοκολάτα Υγείας Παυλίδη; Ξέρετε άραγε την απίθανη ιστορία που της έδωσε το όνομά της ή έχετε παρατηρήσει ποτέ τι είναι αυτό που κοσμεί την συσκευασία της;

Θα μπορούσε, πολύ εύκολα, κάποιος να την αποκαλέσει τη γεύση της Ελλάδας. Όλοι μας έχουμε δοκιμάσει την μοναδική σοκολάτα Υγείας Παυλίδη. Μας έχει συντροφεύσει σε καλές και δύσκολες στιγμές, ήταν το δώρο της μαμάς ίσως, στα πρώτα μας βήματα (εξάλλου πέρα από απολαυστική είναι και υγιεινή) αλλά και πολύ πιο μετά, στα φοιτητικά μας χρόνια, πάντα υπήρχε στο ντουλάπι του γραφείου μας μια Παυλίδης. Αργότερα, όταν κι εμείς οι ίδιοι γίναμε γονείς, την δίναμε με την σειρά μας, στα παιδιά μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γεύση της είναι οικεία, προσφέρει μια θαλπωρή, μια γλυκύτητα αλλά και μία πικράδα (τόση όση χρειαζόμαστε) . Πόσα όμως πράγματα γνωρίζουμε για την μοναδική αυτή σοκολάτα;

Ποιος ήταν ο δημιουργός της;

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς ,σίγουρα ο δημιουργός της θα λεγόταν Παυλίδης. Ποιος ήταν όμως; Επρόκειτο για τον Σπυρίδωνα Παυλίδη, που άνοιξε το 1841 (!) το «Γλυκισματοποιείον» του, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης. Κι ενώ αρχικά μπορεί το κατάστημα να προσέφερε γλυκά της εποχής, όπως μπακλαβά, λουκούμια, κουφέτα κλπ., τα οποία βέβαια είχαν μεγάλη απήχηση στον κόσμο, το ανήσυχο πνεύμα του για καινοτομίες και νέες ιδέες, δεν του επέτρεπε να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Είχε ήδη γνωρίσει την τέχνη της σοκολάτας από τα ταξίδια του σε προηγμένες πόλεις της δυτικής Ευρώπης και ήθελε να γνωρίσουν αυτό το μοναδικό γλύκισμα και οι Έλληνες.

Ο Σπυρίδων Παυλίδης
Ο Σπυρίδων Παυλίδης

Έτσι το 1852, με την βοήθεια ενός μύλου καφέ, επεξεργάστηκε τη σοκολάτα και παρασκεύασε στο εργαστήριό του την πρώτη ελληνική σοκολάτα σε ρόφημα. Εννέα χρόνια αργότερα, το 1861, απέκτησε την πρώτη χειροκίνητη μηχανή για την παρασκευή σοκολάτας από το Παρίσι και έτσι «γεννήθηκε» η ιστορική σοκολάτα Υγείας Παυλίδη, που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς πήρε το όνομα «Υγείας»;

Το όνομά της το γνωρίζουμε όλοι, αλλά πώς το πήρε; Η ιστορία του είναι απίθανη. Όταν ήρθε λοιπόν η ώρα, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης να δώσει ένα όνομα στην σοκολάτα του, θέλησε να είναι κάτι που θα έδειχνε πως ήταν υγιεινή, ώστε να μην φοβάται κανείς να την δοκιμάσει. Και ο λόγος; Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η διαδικασία της παστερίωσης του γάλακτος, με αποτέλεσμα το μη παστεριωμένο γάλα να οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Φτιάχνοντας λοιπόν μια σοκολάτα που δεν περιείχε γάλα, την καθιστούσε υγιεινή. Γι’ αυτό και την ονόμασε «Υγείας».

Τσοκολάτα Υγείας Παυλίδης
Τσοκολάτα Υγείας Παυλίδης

Πότε πήραν μπρος οι μηχανές και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή σοκολάτας;

Οι Αθηναίοι αγάπησαν αμέσως το νέο αυτό προϊόν και το μικρό εργαστήριο του «Γλυκισματοποιείου» δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην ζήτηση. Ο οραματιστής Σπυρίδωνας Παυλίδης έφερε μια νέα εποχή στην βιομηχανία της χώρας, εισάγοντας το 1871 ένα ατμοκίνητο μηχάνημα για την μαζική παραγωγή σοκολάτας και το 1876 αρχίζει την λειτουργία του το εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς.

Το εργοστάσιο της Παυλίδης στην οδό Πειραιώς
Το εργοστάσιο της Παυλίδης στην οδό Πειραιώς
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια Ελληνίδα βιομήχανος - Η πρώτη στη χώρα

Η επιχείρηση ήταν άκρως οικογενειακή, με τα παιδιά και τα εγγόνια του Σπυρίδωνα Παυλίδη να τον διαδέχονται και να εκσυγχρονίζουν την σοκολατοβιομηχανία. Όμως, ο τραγικός θάνατος του εγγονού του, Αλέξανδρου Παυλίδη, σε ηλικία μόλις 54 ετών, οδήγησε τη σύζυγό του, Ελένη Παυλίδη να αναλάβει την διοίκηση και να γίνει η πρώτη γυναίκα βιομήχανος στην Ελλάδα.

Όταν το εργοστάσιο δεν παρήγαγε μόνο σοκολάτες

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αναστάλθηκε η παραγωγική διαδικασία και το εργοστάσιο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να παράγονται για λογαριασμό τους διάφορα είδη πρώτη ανάγκης όπως μαρμελάδες, φάρμακα κ.α.

Εξαγορά από ξένη πολυεθνική

Ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας, ο Δημήτριος Παυλίδης πέθανε το 1986. Δύο χρόνια μετά, η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της ελβετικής πολυεθνικής Jacobs Suchard, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές βιομηχανίες καφέ, ζαχαρωδών και σοκολάτας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέλαβε την εταιρεία ουσιαστικά λίγο πριν από την κατάρρευσή της, με σημαντικά προβλήματα που ουσιαστικά δεν είχαν άλλη λύση. Η Jacobs Suchard προέβη όλα αυτά τα χρόνια σε σημαντικές κινήσεις θέλοντας να βοηθήσει στην ανάκαμψη της επιχείρησης. Στις αρχές του 1990 η Jacobs Suchard συγχωνεύθηκε με την Kraft Foods. Το 1998, ξεκίνησε η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία ολοκληρώθηκε το 2000, δίνοντας στο εργοστάσιο Παυλίδη τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα. Το 2013 η Kraft Foods μετονομάστηκε σε Mondelēz International.

160 χρόνια σοκολάτα Υγείας Παυλίδη
160 χρόνια σοκολάτα Υγείας Παυλίδη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι αυτό που κοσμεί την συσκευασία της;

Το μπλε χρώμα της συσκευασίας μιας σοκολάτας Παυλίδη είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Το γνωρίζουν όλοι και ξεχωρίζει από τις άλλες μάρκες σοκολάτας. Μέχρι εδώ καλά. Έχετε όμως παρατηρήσει ποτέ τι είναι αυτό που κοσμεί την συσκευασία; Είναι τα 13 μετάλλια που έχει αποσπάσει σε 9 εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας πως η ποιότητα και η γεύση μπορούν να συμβαδίζουν αρμονικά. Δεκατρία μετάλλια που αποδεικνύουν έμπρακτα το σπουδαίο έργο της επιχείρησης να χαρίσει στους Έλληνες και μη, ένα ποιοτικό προϊόν «Υγείας». Την σοκολάτα Υγείας Παυλίδη.

Τη μπλε συσκευασία της σοκολάτας Υγείας κοσμούν τα 12 μετάλλια που έχει κατακτήσει
Τη μπλε συσκευασία της σοκολάτας Υγείας κοσμούν τα 12 μετάλλια που έχει κατακτήσει

Μια σοκολάτα – σύμβολο που φέτος κλείνει τα 160 χρόνια ιστορίας και καταφέρνει να παραμένει αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια. Μια σοκολάτα που βρίσκεται πάντα δίπλα μας σε όλες τις εύκολες αλλά και δύσκολες στιγμές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ