Με μόλις τρεις λέξεις, η κόρη του Μπρους Γουίλις, Ρούμερ, ενημέρωσε για την υγεία του πατέρα της και τη μάχη που δίνει με μια σπάνια και επιθετική άνοια.
Η 35χρονη κόρη του Μπρους Γουίλις, μιλώντας στην εκπομπή «Today», αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας του ηθοποιού, λέγοντας «είναι τόσο καλά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι παραμένει ένας υπέροχος παππούς για τη μικρή της κόρη, Λουέτα, απολαμβάνει τη μουσική και περνάει ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά του.
Ενάμιση χρόνο πριν, η οικογένεια του Μπρους Γουίλις ανακοίνωσε πως ο διάσημος ηθοποιός διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια. Έκτοτε, η οικογένειά του μοιράζεται ενημερώσεις σχετικά με την ασθένεια, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό, αλλά για την κατάσταση της υγείας του παραμένει φειδωλή.
Όσα έχει δηλώσει η οικογένεια του Μπρους Γουίλις σχετικά με την υγεία του -Αρκετά φειδωλοί
Πρόσφατα, η πρώην σύζυγός του, Ντέμι Μουρ, δήλωσε σχετικά με όσους πάσχουν από μετωποκροταφική άνοια «ξεχάστε το άτομο που ήταν κάποτε», χωρίς να κατονομάζει τον ίδιο τον Μπρους Γουίλις, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί πως ο πρώην σύζυγός της έχει αλλάξει πολύ από τη στιγμή της διάγνωσης. Από την άλλη, η κόρη του Ταλούλα, σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Ντρου Μπάριμορ, δήλωσε πως «είναι το καλύτερο που μπορούμε να ζητήσουμε».
Η Ταλούλα, απαντώντας σε ερώτηση της ηθοποιού για την «κατάσταση» στην οποία βρίσκεται ο Μπρους Γουίλις, είπε: «Είναι ο ίδιος… το οποίο πιστεύω είναι το καλύτερο πράγμα που μπορώ να ζητήσω. Και αυτό που βλέπω, όταν είμαι μαζί του, είναι αγάπη. Είναι ο μπαμπάς μου και με αγαπάει».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η μουσική είναι σημαντική για τον πατέρα της. «Είναι ένα τεράστιο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο περνάω το χρόνο μου μαζί του τώρα. Παίζω μουσική και απλά καθόμαστε σε αυτή την ενέργεια της αγάπης. Είναι πραγματικά ξεχωριστό».
Λίγο καιρό μετά η Ταλούλα έκανε μια ανάρτηση, στην οποία έγραφε ότι της λείπει ο μπαμπάς της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ή να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του.
Λίγες περισσότερες πληροφορίες είχε μοιραστεί ένας φίλος του ηθοποιού, ο σκηνοθέτης Γκλεν Γκόρντον Κάρον.
«Η αίσθησή μου είναι πως τα πρώτα τρία λεπτά ξέρει ποιος είμαι», είπε. «Δεν είναι εντελώς λεκτικός. Κάποτε ήταν αδηφάγος αναγνώστης -δεν ήθελε να το μάθει κανείς-, αλλά δεν διαβάζει τώρα. Όλες αυτές οι γλωσσικές δεξιότητες δεν είναι πλέον διαθέσιμες σε αυτόν, κι όμως είναι ακόμα ο Μπρους», τόνισε. «Όταν είσαι μαζί του ξέρεις ότι είναι ο Μπρους και είσαι ευγνώμων που είναι εκεί» σημείωσε, «αλλά η χαρά της ζωής έχει φύγει», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως ο Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια περίπου την άνοιξη του 2022.
Τα χαρακτηριστικά της μετωποκροταφικής άνοιας -Οι ασθενείς πεθαίνουν σε περίπου 8-10 χρόνια από τη διάγνωση
H FTD είναι διαφορετική από τον πιο γνωστό τύπο άνοιας, τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά, σε αντίθεση με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η μνήμη δεν είναι η πρώτη που χάνεται.
Η αφασία -η δυσκολία στην ομιλία και στη διατύπωση των σκέψεων με λέξεις- είναι το πρώτο σύμπτωμα για τους περισσότερους. Ο Μπρους Γουίλις παλεύει με αυτό εδώ και δύο χρόνια.
Η FTD παραμορφώνει επίσης την προσωπικότητα των ανθρώπων, καθώς επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της διάθεσης, προκαλώντας ξαφνικά βίαια ξεσπάσματα, ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους, έλλειψη αυτογνωσίας και άγχος. Τα άτομα με FTD συνήθως πεθαίνουν μέσα σε περίπου οκτώ έως 10 χρόνια από τη διάγνωση. Περίπου το 80% των ασθενών με FTD που εμφανίζουν αλλαγές στη συμπεριφορά αποβιώνουν μέχρι τα οκτώ έτη, σύμφωνα με το National Library of Medicine.
Γιατί είναι σημαντική η μουσική για τα άτομα με άνοια
H οικογένεια του Μπρους Γουίλις δεν μιλάει ξεκάθαρα για την κατάστασή του, αλλά, σύμφωνα με γιατρούς που μίλησαν στην Daily Mail, η τραγική πραγματικότητα είναι ότι οι ασθενείς με την πάθησή του συνήθως μένουν βουβοί μέσα σε μόλις δύο με τρία χρόνια από τη διάγνωση.
Ο Δρ. Κρις Γουίντερ, νευρολόγος από της ΗΠΑ, μίλησε στην Daily Mail και ανέφερε: «Συνήθως, μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα, είναι μια αρκετά σταθερή εξέλιξη για τα επόμενα χρόνια. Σε γενικές γραμμές, όταν διαγιγνώσκονται, υπάρχει μια πρόγνωση 5 έως 10 ετών, αλλά όσον αφορά την αναπηρία είναι μέσα σε λίγα χρόνια. Πολλά άτομα δεν είναι επικοινωνιακά».
Παράλληλα, όπως αναφέρει, η αναπαραγωγή μουσικής για ένα άτομο με FTD, συγκεκριμένα μουσικής που αναγνωρίζει, είναι γνωστό ότι αυξάνει την αίσθηση εξοικείωσής του με το περιβάλλον και αναχαιτίζει τις αλλαγές στη διάθεση, που είναι τόσο χαρακτηριστικές αυτού του τύπου άνοιας.
«Είναι ενδιαφέρον ότι ο τρόπος που κωδικοποιούμε τη μουσική μπορεί να είναι διαφορετικός από τη γλώσσα, οπότε πολλές φορές αυτά τα άτομα μπορούν να τραγουδήσουν ένα τραγούδι και να έχουν πρόβλημα να μιλήσουν. Έτσι, η μουσική είναι πολύ χρήσιμη» τόνισε ο νευρολόγος.
Έχει ανάγκη 24ωρης φροντίδας ο Μπρους Γουίλις;
Την ίδια άποψη έχει και ο Δρ. Κιθ Βόσελ, ειδικός στην άνοια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος, μιλώντας στην Daily Mail, δήλωσε:
«Είναι μια ελαφρώς ταχύτερα εξελισσόμενη ασθένεια από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία διαρκεί γενικά 10 χρόνια από το σημείο της διάγνωσης έως την ανάγκη μακροχρόνιας φροντίδας όλο το εικοσιτετράωρο. Με την FTD είναι το περισσότερο τρία έως πέντε χρόνια από τη διάγνωση μέχρι την ανάγκη για υπηρεσίες 24ωρης φροντίδας».
Ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με μετωποκροταφική άνοια, όπως ο Μπρους Γουίλις, απαιτεί επίσης τη βοήθεια γιατρού, ενός νοσηλευτή, ενός ψυχιάτρου, ενός λογοθεραπευτή, ενός νευρολόγου και ενός κοινωνικού λειτουργού.