«Η πιο κομψή γυναίκα στον κόσμο», είναι σύμφωνα με πολλούς η 63χρονη Σεΐχα του Κατάρ, Sheikha Moza.
Η Sheikha Moza είναι η δεύτερη από τις τρεις συζύγους του Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, του πρώην εμίρη του Κατάρ που έρχεται σε επαφή με το κοινό. Η Sheikha Moza bint Nasser Al-Missned όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, σίγουρα ξέρει πώς να διασφαλίζει ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω της.
Η ψηλή και κομψή 63χρονη μητέρα επτά παιδιών, κέρδισε τις εντυπώσεις στο γάμο του πρίγκιπα διαδόχου Hussein της Ιορδανίας και της Rajwa Al Saif στις αρχές αυτού του μήνα. Φόρεσε δύο σύνολα υψηλής ραπτικής Valentino για την εκδήλωση της 1ης Ιουνίου: ένα ροζ και μαύρο statement παλτό για την τελετή και ένα φόρεμα λάιμ για τη δεξίωση.
Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά άγνωστη σε πολλούς Βρετανούς, η οικογένεια της είναι ιδιοκτήτρια του Shard στο Λονδίνο, του ψηλότερου ουρανοξύστη στην Ευρώπη, του Harrods και του Ολυμπιακού Χωριού.
Το κράτος της κατέχει περισσότερο Λονδίνο από το Crown Estate, καθώς και τον ιταλικό οίκο μόδας Valentino, τον οποίο αγόρασε το 2012 έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Χάρη στις ικανότητές της στη μόδα, η Sheikha Moza, η οποία είναι μητέρα του σημερινού εμίρη του Κατάρ - έχει χαρακτηριστεί ως «από τις πιο κομψές γυναίκες στον κόσμο».
Το 2015, συμπεριλήφθηκε στη διεθνή λίστα του Vanity Fair με τις Καλύτερα Ντυμένες ενώ ένας λογαριασμός θαυμαστών στο Instagram που καταγράφει τα ρούχα της αριθμεί τουλάχιστον 318.000 ακολούθους.
Ο σύζυγός της έχει 24 παιδιά και άλλες δύο συζύγους, οι οποίες είναι «μη δημόσιες».
Η κομψότητα της βασίλισσας φάνηκε να γοητεύει ακόμη και τον πρίγκιπα Φίλιππο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της και του συζύγου της στο Ουίνδσορ τον Οκτώβριο του 2020.
Μάλιστα, λέγεται πως ο πρίγκιπας Φίλιππος γοητεύτηκε τόσο πολύ από την εντυπωσιακή της εμφάνιση, που συχνά τεντωνόταν για να έχει μια μικρή οπτική επαφή μαζί της.
Αλλά η Sheikha Moza - η οποία δήλωσε ότι το στυλ της «σέβεται την παράδοση» ενώ είναι «μοντέρνο και πρακτικό» - αποκάλυψε στους Financial Times ότι δεν έχει στιλίστα «γιατί δεν θα έβρισκα κανέναν που να καταλαβαίνει τι θέλω».
«Είναι η ψυχική μου θεραπεία. Όταν είμαι εξαντλημένη, πηγαίνω στο καμαρίνι μου και ψάχνω τις ντουλάπες μου και προσπαθώ να ανακατέψω πράγματα και να διορθώσω πράγματα», πρόσθεσε.
Όταν επισκέφθηκε τη Βρετανία, η Sheikha Moza φόρεσε γούνινες μπότες με τακούνι παγοκρύσταλλο, ένα κοστούμι Chanel couture, καθώς και πράσινη φούστα Dior στο Κοινοβούλιο και ένα κόκκινο φόρεμα Valentino σε ένα συμπόσιο.
Τον Οκτώβριο του 2010, ο Βρετανός σχεδιαστής Julien Macdonald εξήρε το στυλ της Sheikha Moza, λέγοντας ότι «από την εποχή της Jackie O καμία πρώτη κυρία δεν είχε τέτοια παγκόσμια απήχηση όσον αφορά τη μόδα», ανέφερε ο Guardian.
Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος σχεδιαστής Victor Dzenk δήλωσε στην εφημερίδα O Globo για τη fashionista Σεΐχα: «Εκτός από όμορφη γυναίκα, είναι πολύ ήρεμη, μιλάει με χαμηλή φωνή και ξέρει τι θέλει.
Μου ζήτησε κάποιες τροποποιήσεις στα κομμάτια που παρήγγειλε. Σε εκείνα που είχαν κοντά μανίκια, ζήτησε μακριά μανίκια και σε εκείνα που είχαν βαθύ ντεκολτέ, ζήτησε μια πιο διακριτική εμφάνιση».
Η Sheikha Moza περιγράφηκε ως «το φωτισμένο πρόσωπο ενός βαθιά συντηρητικού καθεστώτος» σε δημοσίευμα του Guardian το 2010.
Ποια είναι η Σεΐχα Μόζα του Κατάρ
Γεννήθηκε στο Κατάρ, αλλά μεγάλωσε στην Αίγυπτο και το Κουβέιτ, όπου ο πατέρας της ζούσε εξόριστος αφού αντιτάχθηκε στο καθεστώς, σύμφωνα με τη New York Post.
Η Sheikha Moza επέστρεψε στη γενέτειρά της το 1977, σε ηλικία 18 ετών, για να παντρευτεί τον Hamad Bin Khalifa Al Thani, τότε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.
Ο σεΐχης Hamad ήταν ο κυρίαρχος εμίρης του Κατάρ από το 1995, όταν κατέλαβε την εξουσία από τον πατέρα του σεΐχη Khalifa με ένα αναίμακτο πραξικόπημα στο παλάτι που υποστηρίχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, το υπουργικό συμβούλιο και γειτονικά κράτη.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ το 1986 και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Πολιτική στο Ισλάμ από το Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa.
Της έχουν απονεμηθεί τιμητικοί διδακτορικοί τίτλοι από το Πανεπιστήμιο Georgetown, το Imperial College του Λονδίνου, το Virginia Commonwealth University και το Texas A&M University.
Έχει δηλώσει ότι η αγάπη της για τη μάθηση οφείλεται στον πατέρα της, ο οποίος μορφώθηκε όσο ήταν στη φυλακή πριν εξοριστεί. Πριν παντρευτεί μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ φέρεται να ήθελε να γίνει γιατρός.
Το 2007 και το 2010, η Sheikha Moza - η οποία είναι συνιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος του Κατάρ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Κοινοτική Ανάπτυξη - συμπεριλήφθηκε στη λίστα των «100 πιο ισχυρών γυναικών» του Forbes.
Μέσω του ιδρύματός της, της έχει πιστωθεί η επίβλεψη της επέκτασης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Κατάρ, εισάγοντας πανεπιστημιουπόλεις από ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Georgetown και το Weill Cornell Medical College στις ΗΠΑ.
Αλλά δεν είναι όλοι οπαδοί της - και έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την προφανή έλλειψη υποστήριξης των γυναικείων θεμάτων.
Η θέση της γυναίκας και των ομοφυλόφιλων στο Κατάρ
Στο σκληροπυρηνικό Κατάρ, οι γυναίκες θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι επίσης παράνομες. Η ανδρική ομοφυλοφιλία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζονται από την κυβέρνηση.
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχει αναλάβει τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών ως αυτοαποκαλούμενη «κοινωνική ακτιβίστρια», δήλωσε στους FT το 2015: «Δεν πρέπει να κοιτάτε ένα τμήμα της κοινωνίας και να εστιάζετε σε αυτό. Αν θέλετε να διδάξετε τις γυναίκες πρέπει να διδάξετε και τους άνδρες. Αν έχετε μορφωμένους άνδρες, θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες τους να μορφωθούν», πρόσθεσε προτείνοντας επίσης στον κόσμο να έχει υπομονή με το κράτος της.
Το κράτος του Κατάρ - το οποίο ήταν η αμφιλεγόμενη έδρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 - κυβερνάται από την οικογένεια Al Thani από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Πρόκειται για μια απόλυτη μοναρχία, που σημαίνει ότι ο μονάρχης έχει απεριόριστη πολιτική εξουσία επί του κράτους και του λαού του.
Ποιος είναι ο σημερινός εμίρης του Κατάρ
Ο σημερινός αρχηγός του κράτους είναι ο εμίρης Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ενώ έχουν υπάρξει συνολικά οκτώ κυβερνήτες από τότε που ιδρύθηκε ο οίκος των Thani το 1850.
Ο σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani παρέδωσε την εξουσία στον γιο του - ένα από τα 24 παιδιά του - τον Ιούνιο του 2013.
Αν και δεν ήταν πάντα υποψήφιος για τον τίτλο, αντικατέστησε τον αδελφό του ως διάδοχος του θρόνου το 2003. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Sherborne School, στο Harrow και στη Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst.
Ο σεΐχης Tamim παντρεύτηκε τη δεύτερη ξαδέλφη του το 2005 και απέκτησε τέσσερα παιδιά, ενώ στη συνέχεια παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του - την κόρη του πρεσβευτή του Κατάρ στην Ιορδανία - το 2009. Έχουν πέντε παιδιά, τρεις κόρες και δύο γιους. Το 2014 παντρεύτηκε τρίτη σύζυγο. Έχουν τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μια κόρη.
Το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε στη χώρα το 1940, μεταμορφώνοντας την οικονομία της και σήμερα έχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στον κόσμο.
Η χώρα έχει πλέον υψηλό βιοτικό επίπεδο, χωρίς φόρο εισοδήματος και με έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο.
Το Κατάρ κατέχει κτίρια όπως το Shard, τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφού το κρατικό ταμείο πλούτου του Κατάρ αγόρασε το Harrods για 1,5 δισεκατομμύριο λίρες το 2010, ο σεΐχης Hamad δήλωσε: «Επενδύουμε παντού. Ακόμη και το δικό σας Harrods - το πήραμε».