Το πρώτο επίσημο κοινό πορτρέτο της Κέιτ Μίντλετον και του πρίγκιπα Γουίλιαμ αποκαλύφθηκε χθες, κατά την επίσκεψη του ζευγαριού στο Μουσείο Fitzwilliam, του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.
Το έργο τέχνης απεικονίζει την Κέιτ Μίντλετον με ένα σμαραγδένιο φόρεμα, αξίας 1.595 λιρών, από το The Vampire's Wife, το οποίο φόρεσε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής τριήμερης επίσκεψης στο Δουβλίνο τον Μάρτιο του 2020.
Φορώντας πράσινες σατέν γόβες Manolo Blahnik, αξίας 875 λιρών, φαίνεται να ποζάρει με το χέρι της τυλιγμένο γύρω από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Ζωγραφισμένο από τον βραβευμένο Βρετανό καλλιτέχνη πορτρέτων Jamie Coreth, το έργο ανατέθηκε το 2021 από το Cambridgeshire Royal Portrait Fund, που ανήκει στο Cambridge Community Foundation, ως δώρο στο Cambridgeshire.
Βέβαια, το πορτρέτο δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα. Ο τρόπος που ο καλλιτέχνης ζωγράφισε την Κέιτ Μίντλετον δεν άρεσε, με τον A.W. Wilson στην «Daily Mail» να γράφει αιχμηρά.
Στην «Daily Mail» δεν άρεσε το πορτρέτο της Κέιτ Μίντλετον
«Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ είναι μια δύναμη ζωής, και αυτός ο πίνακας είναι νεκρός... Έχει υποβιβάσει ένα ζωντανό ανθρώπινο ον στην ιδιότητα της κούκλας -μια όμορφη γυναίκα σε μια παράξενα βαρετή κούκλα.
Η πραγματική Δούκισσα του Κέιμπριτζ φτιάχνει τη διάθεση όλων με το λαμπερό της χαμόγελο.
Ωστόσο, η φιγούρα σε αυτόν τον πίνακα είναι μελαγχολική, ελαφρώς εριστική και στην πραγματικότητα αγνώριστη ως η δική μας Κέιτ. Το σώμα της έχει επίσης ένα μάλλον περίεργο σχήμα μέσα στο γυαλιστερό πράσινο φόρεμα.
»Λένε ότι η φωτογραφική μηχανή δεν λέει ποτέ ψέματα, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτός ο πίνακας αποκαλύπτει πόσο αναληθές είναι αυτό.
Δεν έχω ιδέα αν ο καλλιτέχνης δούλεψε με το ζευγάρι live -αν και, δεδομένου του πολυάσχολου προγράμματος της Κέιτ Μίντλετον και του πρίγκιπα Γουίλιαμ, αμφιβάλλω ότι συνέβη κάτι τέτοιο, διότι η εντύπωση που δίνει το πορτρέτο είναι ότι πρόκειται για μια οδυνηρή κόπια από φωτογραφία.
»Στην προσπάθειά του να αποδώσει απόλυτη φωτογραφική ακρίβεια, ο καλλιτέχνης κατάφερε να κάνει και τις δύο φιγούρες εντελώς άψυχες.
Ένας καλός προσωπογράφος, είτε είναι φωτογράφος είτε ζωγράφος, βλέπει μέσα στη ζωή του ανθρώπου που έχει στο πορτρέτο του».
Και προσθέτει λίγο παρακάτω:
«Της αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή την κακόγουστη, άψυχη, μάλλον κατσούφικη εκδοχή της. Υπάρχουν πολλοί καλοί ζωγράφοι πορτρέτων, πολλοί από αυτούς νέοι, που εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, όπως αποκαλύπτεται κάθε χρόνο από τον διαγωνισμό που διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων».