Σε απόλυτο φιάσκο εξελίχθηκε η προσπάθεια του Παλατιού με μια φωτό για τη Γιορτή της Ημέρας να κατευνάσει τα πνεύματα με τη συνεχιζόμενη απουσία της Κέιτ Μίντλετον από δημόσιες εμφανίσεις.
Η οικογενειακή φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Κυριακής αρχικά εξελήφθη ως σπουδαίο νέο και αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τους φαν. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μετά από δύο και πλέον μήνες συνεχιζόμενης απουσίας από τη δημόσια σφαίρα και την εγχείρησή της στην κοιλιά -για την οποία το Παλάτι αρνείται να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις-, έδινε το στίγμα της. Μοίρασε λοιπόν μια όμορφη οικογενειακή φωτό και ένα επίσης όμορφο μήνυμα.
Και ενώ η επιχείρηση του Παλατιού για κατευνασμό των πνευμάτων και κυρίως των θεωριών συνωμοσίας που είχαν κατακλύσει το Διαδίκτυο όλο αυτό το διάστημα έμοιαζε να τα έχει πάει περίφημα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν μια διαφορετική τροπή. Η φωτό που υποτίθεται θα έστελνε το μήνυμα ότι όλα βαίνουν καλώς με την Κέιτ Μίντλετον τελικά γύρισε μπούμερανγκ, καθώς αποδείχθηκε ότι είχε υποστεί επεξεργασία, photoshop. Τα μεγαλύτερα φωτογραφικά πρακτορεία στον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Reuters, το AP, το Getty, το AFP και το PA, κολοσσοί του φωτογραφικού ρεπορτάζ δηλαδή, απέσυραν τη φωτό εκδίδοντας παράλληλα killer notices, σημειώματα προς τους πελάτες τους να μην τη χρησιμοποιούν, καθώς διαπίστωσαν επεξεργασία της φωτογραφίας και, συνεπώς, απόπειρα χειραγώγησης.
Η κίνηση της Κέιτ Μίντλετον να παραδεχθεί ότι έχει επεξεργαστεί τη φωτό και να ζητήσει συγγνώμη για την αναστάτωση δεν καθησύχασε τα πνεύματα, με το Παλάτι πλέον να μοιάζει να έχει ρίξει, το ίδιο, νερό στον μύλο των θεωριών συνωμοσίας.
Τα social media το τελευταίο διήμερο έχουν οργιάσει, με νέες θεωρίες συνωμοσίας να διακινούνται. Από την πλευρά τους, δημοσιογράφοι εκτοξεύουν βολές κατά του Παλατιού, το οποίο μοιάζει να έχει πέσει σε μια παγίδα που το ίδιο έχει στήσει, εκθέτοντας την Κέιτ Μίντλετον, η οποία αναρρώνει από μια σοβαρή εγχείρηση εν μέσω ανυπόστατων φημών και θεωριών συνωμοσίας οι οποίες, όπως λέει η Daily Mail σήμερα, την έχουν αναστατώσει ιδιαίτερα.
Οι θεωρίες συνωμοσίας στα social για παλιά φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον
Από τις πιο θεωρίες στα social media που γνωρίζουν ιδιαίτερη απήχηση είναι και αυτές που υποστηρίζουν ότι το κεφάλι της Κέιτ αποκόπηκε από παλιότερες φωτό της και επικολλήθηκε σε αυτήν με τα παιδιά της, μια θεωρία που μοιάζει να μην έχει καμία μα καμία υπόσταση, όπως υποστηρίζουν και ειδικοί, που διαβεβαιώνουν ότι η Κέιτ Μίντλετον καθόταν ακριβώς εκεί αγκαλιά με τα παιδιά της, δύο ημέρες προτού η φωτό δοθεί στη δημοσιότητα, όταν τραβήχτηκε η περίφημη φωτογραφία στο σπίτι τους την περασμένη Παρασκευή.
Οι διαδικτυακοί ντετέκτιβ, πάντως, ανθούν τις τελευταίες ημέρες, με μία εξ αυτών να υποστηρίζει ότι η φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον είναι του περασμένου Νοεμβρίου.
«Έχω μια ισχυρή υποψία ότι αυτή η "νέα" φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον και των παιδιών της τραβήχτηκε τον Νοέμβριο του 2023, με βάση τα ρούχα τους», δήλωσε η tiktoker Allyn Aston, επιχειρώντας τη δική της ανάλυση.
«Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις κακού photoshop σε αυτή τη φωτογραφία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι, επειδή είναι παλιά, προσπάθησαν να αλλάξουν τα ρούχα για να μη θυμίσουν την παλιά φωτογραφία», πρόσθεσε.
Η viral ανάλυση -η οποία προβλήθηκε πάνω από 1 εκατ. φορές μέσα σε λίγες ώρες- δείχνει την ταχεία εξάπλωση αυτών των θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες μπορεί μεν να είναι εξόφθαλμα ψεύτικες, ωστόσο προκαλούν συζήτηση και σχόλια. Και, φυσικά, δεν λείπουν και εκείνοι που τις πιστεύουν.
Η εν λόγω tiktoker υποστηρίζει ότι τα παιδιά της Κέιτ φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκαν τοπική τράπεζα βρεφικών ρούχων. Το βίντεο εκείνης της επίσκεψής τους είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο.
Η tiktoker παρουσίασε μια δική της θεωρία για το ζιβάγκο της Κέιτ (υποστήριξε ότι είναι το ίδιο κρεμ πουλόβερ που φορούσε τον Νοέμβριο και απλώς τώρα το έβαψαν με επεξεργασία μπλε) και βάσισε τη θεωρία της στο ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τότε και τώρα φορούσε τα ίδια μποτάκια.
Υποστηρίζει, ακόμη, στο βίντεό της ότι το ντύσιμο της Σαρλότ στη φωτό για τη Γιορτή της Μητέρας είναι περίπου ίδιο με εκείνο της επίσκεψής του τον Νοέμβριο. Για τον πρίγκιπα Τζορτζ υποστήριξε την ίδια θεωρία, ότι το πουκάμισο μοιάζει με αυτό του Νοεμβρίου, απλώς τώρα το έβαψαν πιο σκούρο.
«Μου φαίνεται περίεργο ότι η Κέιτ φοράει ένα πουλόβερ που μοιάζει ύποπτα ακριβώς με εκείνο το κρεμ πουλόβερ, μόνο που τυχαίνει να είναι πιο σκούρο, με τα ίδια ακριβώς παπούτσια και το ίδιο ακριβώς είδος παντελονιού, και μετά η κόρη της φοράει το ίδιο ακριβώς πουλόβερ με το βολάν στον λαιμό, με τα ίδια ακριβώς παπούτσια και ενδεχομένως το ίδιο καλσόν», δήλωσε η Aston.
Αφού αναγνώρισε ότι η φούστα της Σάρλοτ στη φωτογραφία για τη γιορτή της μητέρας δεν ταίριαζε με αυτήν που φορούσε τον Νοέμβριο, η tiktoker υποστήριξε ότι η φούστα του παιδιού είχε υποστεί επεξεργασία μέσω photoshop.
Σημείωσε, επίσης, ότι ο πρίγκιπας Λούις φορούσε ένα πουκάμισο με παρόμοιο καρό μοτίβο τόσο στη φωτογραφία όσο και στην εκδήλωση της τράπεζας βρεφικών ρούχων.
Η θεωρία συνωμοσίας με το εξώφυλλο της Vogue
Μια δεύτερη, ξεχωριστή θεωρία συνωμοσίας που έχει κερδίσει έδαφος στο Διαδίκτυο είναι ότι το πρόσωπο της δούκισσας της Ουαλίας στη φωτογραφία για τη Γιορτή της Μητέρας προέρχεται από το εξώφυλλο του περιοδικού Vogue του 2016!
Η Ruby Naldrett, η οποία εργάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη βρετανική ταμπλόιντ Daily Mirror, μοιράστηκε τη Δευτέρα τη θεωρία της μέσω του X, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα πειράχτηκε χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία από τη φωτογράφιση της Κέιτ Μίντλετον στη Vogue το 2016.
«Η ανάλυσή μου για το έπος της φωτογραφίας της Κέιτ Μίντλετον είναι ότι πήραν το πρόσωπό της από το εξώφυλλο της Vogue που έκανε πριν από χρόνια και το επεξεργάστηκαν», εξήγησε η Naldrett στο viral πλέον tweet της, το οποίο έχει προβληθεί πάνω από 3 εκατομμύρια φορές μέσα σε λίγες ώρες.
«Αυτός είναι ο λόγος που τα μαλλιά της είναι θολά», υποστήριξε μάλιστα απαντώντας στο σχόλιο κάποιου ότι τότε η Μίντλετον φορούσε καπέλο...
Αν και σε επίπεδο κλικ τα δύο βίντεο φαίνεται να σαρώνουν, δεν πείθουν. Η κριτική εστιάζεται στη διαχείριση όλο αυτό το διάστημα από την πλευρά του Παλατιού και των συμβούλων προφανώς της Κέιτ και του Γουίλιαμ, που επέλεξαν να παρέχουν την ελάχιστη ενημέρωση που θα μπορούσαν για την υγεία και το πρόβλημα που αντιμετώπισε η πριγκίπισσα, αντί τις κατάλληλες στιγμές να παρέχουν ενημερώσεις, για να μην αφήσουν έδαφος στις θεωρίες συνωμοσίας να αναπτυχθούν.
Oι ειδικοί απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ως τουλάχιστον αστείους
Ειδικοί πάντως απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς, τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν από χθες μαζί με πολλές άλλες, ως τουλάχιστον αστείους.
Ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης και του photoshop απέρριψαν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, επιμένοντας ότι η ερασιτέχνης φωτογράφος και μέλλουσα βασίλισσα της Βρετανίας έκανε «μια επεξεργασία πέντε λεπτών» προσπαθώντας να φτιάξει την «τέλεια οικογενειακή εικόνα». Ο φωτορεπόρτερ Jonas Peterson αυτό δήλωσε ρητά.
Ο Lee Walton, τεχνικός απεικόνισης στην DMG Newspapers, δήλωσε: «Ό,τι και αν θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε οι διαδικτυακοί συνωμοσιολόγοι, μπορώ να σας πω κατηγορηματικά ότι το κεφάλι ή τα χέρια κανενός (στη φωτό) δεν έχουν αντικατασταθεί».
Ο Έλιοτ Χίγκινς, ο δημοσιογράφος και ιδρυτής της Bellingcat, του οποίου η εγκληματολογική ανάλυση εικόνων, CCTV, αρχείων ρωσικών διαβατηρίων και εγγράφων ανοικτής πηγής αποκάλυψε τους άνδρες που έστειλε ο Πούτιν για να δηλητηριάσουν τον Σεργκέι Σκριπάλ με Novichok, γελά με τους ισχυρισμούς ότι η ελαφριά επεξεργασία μιας οικογενειακής φωτογραφίας της Κέιτ Μίντλετον για την Ημέρα της Μητέρας περιλάμβανε την αλλαγή του προσώπου της με ένα εξώφυλλο της Vogue που βγήκε πριν από οκτώ χρόνια.
«Υπάρχουν τόσο πολλές μικρές διαφορές, όπως η αντανάκλαση του φωτός στις κόρες των ματιών της, το φως και η σκιά στο πρόσωπό της, τα δόντια που φαίνονται, οι ρυτίδες και άλλα, που είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται απλώς για μια φωτογραφία της ίδιας γυναίκας από την ίδια περίπου γωνία, όχι για την ίδια ακριβώς φωτογραφία. Με κουράζει που πρέπει να το επισημάνω αυτό» σχολίασε.
Μοιράζοντας φωτογραφίες για να αποδείξει ότι η θεωρία για το εξώφυλλο της Vogue είναι ψευδής, είπε: «Αν πραγματικά κοιτάξετε προσεκτικά τις λεπτομέρειες, θα δείτε πολλές μικρές διαφορές». Και έγραψε προς τη δημιουργό του βίντεο και κατασκευάστρια της συγκεκριμένης θεωρίας συνωμοσίας: «Εξαιρετικός τρόπος για να κάνεις κλικ αν δεν σε νοιάζει η αξιοπιστία σου».