Η νέα δραματική ταινία της Κέιτ Γουίνσλετ έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ.
Η 47χρονη Βρετανίδα ηθοποιός ενσαρκώνει την Λι Μίλερ στην βιογραφική ταινία «Lee» σε σκηνοθεσία Ellen Kuras που βασίζεται στο βιβλίο «The Lives of Lee Miller», του Άντονι Πένροουζ, γιου της Λι.
Ο Πένροουζ, χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του, ανακάλυψε τυχαία στη σοφίτα τους πάνω από 60.000 αρνητικά και τυπωμένες φωτογραφίες. Τότε ήταν που άρχισε να μαθαίνει περισσότερα για εκείνη, μέχρι που έγραψε την βιογραφία της.
Στις πρώτες φωτογραφίες από την ταινία που κυκλοφόρησαν, η Κέιτ Γουίνσλετ μεταμορφώνεται στην εμβληματική φωτογράφο, με ξανθά 40s μαλλιά, στρατιωτική στολή, κράνος, μια φωτογραφική μηχανή περασμένη στο λαιμό της και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Στην ταινία ακόμη πρωταγωνιστούν οι: Alexander Skarsgård, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζος Ο' Κόνορ (The Crown), Enrique Arce (La casa de papel) κ.α.
Στην πρεμιέρα, ο γιος της Μίλερ, μαζί με τη σκηνοθέτιδα Ellen Kuras και την παραγωγό Kate Solomon, αποκάλυψαν ότι η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε όταν η Κέιτ Γουίνσλετ αγόρασε ένα τραπέζι που ανήκε κάποτε στην Λι. «Είπε: «Γιατί δεν έχει ξαναγίνει ταινία γι' αυτήν;» θυμάται η Kuras να τη ρωτάει η Γουίνσλετ.
Η αξιοσημείωτη ζωή της πολεμικής φωτογράφου Λι Μίλερ ήταν μια ελάχιστα γνωστή ιστορία θάρρους και αποφασιστικότητας, μια ιστορία που αξίζει τη μεταχείριση που της δόθηκε από την Κέιτ Γουίνσλετ, που είναι και συμπαραγωγός της ταινίας, αναφέρει το The wrap.
«Πρόκειται για να συναρπαστικό δράμα που βάζει τον θεατή κατευθείαν στην εμπόλεμη ζώνη», σύμφωνα με το Variety.
Ποια ήταν η Λι Μίλερ
Η Λι Μίλερ ήταν γνωστό μοντέλο της δεκαετίας του 1940 που είχε ποζάρει για το εξώφυλλο της Vogue, πριν γίνει διάσημη φωτορεπόρτερ και πολεμική ανταποκρίτρια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Μίλερ πολέμησε για το δικαίωμά της να πάει στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τα συμμαχικά στρατεύματα, αποφασισμένη να καταγράψει την φρίκη και τα εγκλήματα που συντελούνταν από τη ναζιστική Γερμανία.
Η ξανθιά καλλονή, ακόμη, είχε υπάρξει μούσα σπουδαίων σουρεαλιστών καλλιτεχνών, όπως του Μαν Ρέι, του Πάμπλο Πικάσο, του Ζαν Κοκτώ, του Σαλβαδόρ Νταλί και του Ρόλαντ Πένροουζ με τον οποίο απέκτησε τον Άντονι. Είχε ποζάρει πολλές φορές γι' αυτούς, ακόμη και γυμνή, καθώς ήταν ελεύθερο πνεύμα που ταίριαζε στο ρεύμα των σουρεαλιστών.
Εμβληματική είναι η γυμνή φωτογραφία της στην μπανιέρα του Χίτλερ, στο σπίτι του στο Μόναχο, αμέσως μετά την απελευθέρωση και την αυτοκτονία του Φίρερ. Την φωτογραφία τράβηξε ο συνάδελφός της, Αμερικανός φωτορεπόρτερ Ντέιβιντ Ε. Σέρμαν, ανταποκριτής του «Life».
Ήταν ακόμη από τους πρώτους φωτογράφους που μπήκαν στα στρατόπεδα θανάτου στο Μπούχενβαλντ και στο Νταχάου την ημέρα της απελευθέρωσης το 1945. Οι φωτογραφίες της Λι αποτυπώνουν μερικές από τις πιο τρομακτικές εικόνες της απανθρωπιάς του ανθρώπου προς τους συνανθρώπους του, σωρούς πτωμάτων, πεινασμένα παιδιά, σκελετωμένους νεκρούς που ξεχύνονται από βαγόνια τρένων.
Είδε τον βομβαρδισμό του Λονδίνου, την απελευθέρωση του Παρισιού και τη Μάχη της Αλσατίας. Οι εικόνες της είναι πλέον μέρος της ιστορίας.
«Ήμουν το μοντέλο. Ήμουν η μούσα. Ήμουν ο επινοητής. Αλλά τελείωσα με αυτό. Ήμουν καλός στο να πίνω, να κάνω σεξ και να βγάζω φωτογραφίες. Και τα έκανα και τα τρία όσο μπορούσα», είχε πει η ίδια η Λι Μίλερ.
Είχε αποκτήσει το γιο της σε ηλικία 40 ετών ενώ υπέστη κρίσεις κατάθλιψης και πάλεψε με τον αλκοολισμό. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Αγγλία, θέλοντας να ξεχάσει το παρελθόν και πέθανε εκεί το 1977, σε ηλικία 70 ετών.
- Όλες οι ειδήσεις
- Η ιστορία του Πολωνού αντιστασιακού που μπήκε εθελοντικά στο Άουσβιτς και αποκάλυψε τα φρικιαστικά εγκλήματα
- Με αυτή την κωδική φράση έμαθε η Φρουρά των Γρεναδιέρων για τον θάνατο της Ελισάβετ και έσπευσαν στο παλάτι
- Τι είναι η μουσουλμανική αμπάγια που απαγορεύτηκε στα γαλλικά σχολεία -Θύελλα αντιδράσεων