Αποκάλυψη για τον λογοτεχνικό κόσμο -Η διάσημη Ισπανίδα συγγραφέας Κάρμεν Μόλα είναι τελικά 3 άνδρες - iefimerida.gr

Αποκάλυψη για τον λογοτεχνικό κόσμο -Η διάσημη Ισπανίδα συγγραφέας Κάρμεν Μόλα είναι τελικά 3 άνδρες

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η βασίλισσα Λετίθια με τους τρεις άνδρες νικητές του βραβείου Planeta
Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η βασίλισσα Λετίθια με τους τρεις άνδρες νικητές του βραβείου Planeta / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχει συνεπάρει την Ισπανία με τα υπερβολικά βίαια αστυνομικά μυθιστορήματά της και έχει θεωρηθεί από τους κριτικούς η απάντηση της χώρας στη διάσημη Ιταλίδα μυθιστοριογράφο, Έλενα Φεράντε. Τώρα όμως η Κάρμεν Μόλα αποκάλυψε την πιο εκπληκτική πλοκή της: δεν υπάρχει καν, και τα βιβλία της γράφονται από τρεις μεσήλικες!

Το βράδυ της Παρασκευής το βραβείο Planeta του ενός εκατομμυρίου ευρώ απονεμήθηκε στη Μόλα, μια συγγραφέα που μέχρι τώρα είχε παρουσιαστεί ως γυναίκα καθηγήτρια Πανεπιστημίου, που έγραφε με ψευδώνυμο, ώστε να μπορεί να παραμείνει ανώνυμη. Αλλά όταν το κύριο βραβείο στην τελετή ανακοινώθηκε, παρουσία του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια, στη Βαρκελώνη, τρεις άνδρες ανέβηκαν στη σκηνή, προκαλώντας σύγχυση στον λογοτεχνικό κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μυθιστορήματα της Κάρμεν Μόλα
Μυθιστορήματα της Κάρμεν Μόλα

Ποιοι είναι οι τρεις συγγραφείς

Οι Αγκουστίν Μαρτίνεζ, Χόρχε Ντιάζ και Αντόνιο Μερτσέρο έγραψαν μυθιστορήματα και εργάστηκαν ως σεναριογράφοι με τα πραγματικά τους ονόματα, προτού αρχίσουν να γράφουν ως Μόλα. Η πρωταγωνίστριά τους στα βιβλία τής Μόλα είναι η ντετέκτιβ Έλενα Μπλάνκο, επιθεωρητής της αστυνομίας που λατρεύει το καραόκε, την γκράπα και το περιστασιακό σεξ, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House.

Οι τρεις άνδρες συγγραφείς, ηλικίας 40 έως 50 ετών, δήλωσαν ότι η επιλογή γυναικείου ψευδώνυμου δεν έγινε με απώτερο στόχο την αύξηση στην πώληση των βιβλίων.

Ο Μερτσέρο είπε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais»: «Δεν ξέρω εάν ένα γυναικείο ψευδώνυμο θα πουλούσε περισσότερο από ένα ανδρικό, δεν έχω την παραμικρή ιδέα, αλλά αμφιβάλλω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βιβλία τους, πάντως, έχουν πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα, έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες και προσαρμόζονται για την τηλεόραση από τους Endemol Shine και ViacomCBS International Studios.

Όσο για τα προχθεσινά βραβεία, το Planeta προορίζεται για ένα αδημοσίευτο έργο και μεταξύ των όρων για την αποδοχή του βραβείου είναι πως όλοι οι συγγραφείς με ψευδώνυμο πρέπει να συμπεριλάβουν τα στοιχεία τους σε σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος θα ανοίξει μόνο σε περίπτωση νίκης.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης είπαν πως στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε ένα «ψευδώνυμο πίσω από το ψευδώνυμο», καθώς το τελευταίο βιβλίο της Μόλα, με τίτλο «The Beast», υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο Σέρτζιο Λόπεζ, το οποίο στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως ήταν η Μόλα και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως ήταν οι τρεις άνδρες.

Η αντίδραση της Ισπανίδας συγγραφέως Μπεατρίθ Χιμένο

Η είδηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ισπανίδας φεμινίστριας συγγραφέως Μπεατρίθ Χιμένο, η οποία επιτέθηκε στους τρεις άνδρες επειδή δημιούργησαν μια γυναικεία περσόνα προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη δημοσιότητα για τα μυθιστορήματα της Κάρμεν Μόλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανάρτησή της στο Twitter, έγραψε: «Εκτός από τη χρήση γυναικείου ψευδώνυμου, αυτοί οι τύποι πέρασαν χρόνια δίνοντας συνεντεύξεις. Δεν είναι μόνο το όνομα, είναι το ψεύτικο προφίλ που χρησιμοποιούσαν για να εκμεταλλεύονται αναγνώστες και δημοσιογράφους. Είναι απατεώνες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ