Τον βασιλιά Κάρολο εκπροσώπησε η Καμίλα στη βασιλική λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης των Καθολικών (28/3), καθώς ο 75χρονος μονάρχης απουσίαζε λόγω της θεραπείας που ακολουθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Σύμφωνα με την Daily Mail, είναι η πρώτη φορά που σύζυγος Βρετανού μονάρχη εκτελεί το καθήκον του.
Όσοι συνάντησαν τη βασίλισσα Καμίλα έδωσαν ευχές για ταχεία ανάρρωση τόσο για τον Κάρολο όσο και για την Κέιτ Μίντλετον, αφού και εκείνη διαγνώστηκε με καρκίνο πριν από λίγο καιρό.
Το φόρεμα της βασίλισσας και τα επετειακά κέρματα
Στον Καθεδρικό Ναό του Γουόρσεστερ πραγματοποιήθηκε φέτος τη Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών (28/3) η λειτουργία Royal Maundy. Ο βασιλιάς Κάρολος εκπροσωπήθηκε από τη βασίλισσα Καμίλα, η οποία μοίρασε τα δώρα που είχε προβλεφθεί να δοθούν εκ μέρους του Καρόλου.
Πρόκειται για επετειακά κέρματα που μοιράστηκαν σε 75 άνδρες και σε 75 γυναίκες απ' όλη τη Βρετανία, ως αναγνώριση των υποδειγματικών χριστιανικών τους υπηρεσιών προς την Εκκλησία και τις κοινότητές τους.
Ντυμένη με λεοπάρ φόρεμα σιφόν και κρεμ κασμίρ παλτό της Fiona Clare, καπέλο της Lock and Co και καρφίτσες από χρυσό και ζαφείρι που ανήκαν στην αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ, η Καμίλα ταξίδεψε στον Καθεδρικό Ναό του Worcester για τη φετινή λειτουργία.
Τι είναι η λειτουργία Royal Maundy
Η βασιλική λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης των Καθολικών έχει ονομαστεί Royal Maundy, που προέρχεται από λατινική λέξη που σημαίνει «εντολή» και έχει αναφορά στην Πέμπτη πριν από τη σταύρωση του Ιησού, όταν έδωσε στους μαθητές του αυτό που περιέγραψε ως νέα εντολή: «Αγαπάτε αλλήλους καθώς εγώ σας αγάπησα». Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που λαμβάνουν τη βασιλική ελεημοσύνη ισοδυναμεί με την ηλικία του μονάρχη.
Η παράδοση της προσφοράς ελεημοσύνης τη Μεγάλη Πέμπτη χρονολογείται τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα. Η πρώτη καταγραφή της σύνδεσής της με τον μονάρχη χρονολογείται από το 1213. Τις τελευταίες δεκαετίες η λειτουργία τελείται κάθε χρόνο παραδοσιακά σε διαφορετικούς καθεδρικούς ναούς. Η τελευταία φορά που είχε τελεστεί στον καθεδρικό του Γουόρσεστερ ήταν το 1980, ενώ το 2023 τελέστηκε στο Γιορκ, παρουσία του Καρόλου και της Καμίλα.
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου
Το φετινό πασχαλινό μήνυμα του βασιλιά Καρόλου ηχογραφήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής στον καθεδρικό του Γουόρσεστερ.
Μία εβδομάδα μετά το παγκόσμιο σοκ ύστερα από την ανακοίνωση για τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον, η οποία υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία, ο βασιλιάς Κάρολος έστειλε το δικό του μήνυμα προς την «κόρη που δεν απέκτησε», αλλά ξεχωρίζει ως την «αγαπημένη του νύφη».
«Επιθυμώ να υπηρετήσω και όχι να με υπηρετούν»
Στο ηχογραφημένο μήνυμά του ο μονάρχης εξέφρασε τη σημασία τού «να τείνεις χείρα φιλίας ειδικά σε μια ώρα ανάγκης».
Στο ίδιο μήνυμα υπήρχε και μια προσωπική εξομολόγηση και αναφορά στη δική του ασθένεια, αφού είπε πως θα συνεχίσει να υπηρετεί το έθνος «με όλη του την καρδιά». Σε άλλο σημείο επανέλαβε μάλιστα πως επιθυμεί να υπηρετήσει και όχι να τον υπηρετούν.
Συγκεκριμένα, ο Κάρολος σημείωσε ότι ο Ιησούς «έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να υπηρετούμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον» και πώς «ως έθνος χρειαζόμαστε και ωφελούμαστε πολύ από αυτούς που τείνουν χείρα φιλίας προς εμάς, ειδικά σε ώρα ανάγκης».