Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να έχεις μια καλή συζήτηση και στο να μιλάς απλώς για τον εαυτό σου. Η διαφορά έγκειται στην κατανόηση.
Πολλοί επιστήμονες και ειδικοί συμπεριφοράς έχουν κατά καιρούς παραθέσει τα συμπεράσματά τους σχετικά με το τι φανερώνει για την προσωπικότητα ενός ατόμου ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχει σε μια συζήτηση.
Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο συνεχώς κατευθύνει τη συζήτηση προς συγκεκριμένα θέματα, ίσως να μη διαθέτει τις καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, αναφέρει ο ιστότοπος geediting.com. Αυτά τα θέματα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν αμηχανία ή ακόμη και πλήξη στους άλλους. Και οι «σοφοί» άνθρωποι καταλαβαίνουν πως η αποφυγή αυτών των θεμάτων είναι το «κλειδί» για πιο ομαλές συζητήσεις.
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα χαρακτηριστικά των ατόμων που δείχνουν ότι πιθανότατα έχουν κοινωνικές δεξιότητες κάτω του μέσου όρου:
1) Πάρα πολλές προσωπικές λεπτομέρειες
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο «μοιράζομαι» και στο «μοιράζομαι υπερβολικά» σε μια συζήτηση. Και άτομα με λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες συχνά δεν αντιλαμβάνονται πού μπαίνει αυτή η γραμμή. Η υπερβολική κοινολόγηση προσωπικών πληροφοριών, ειδικά σε μια χαλαρή ή αρχική επαφή, μπορεί να κάνει τον άλλον να νιώσει άβολα. Είναι σαν να δείχνεις όλα σου τα χαρτιά στο πόκερ από την αρχή - δεν αφήνεις τίποτα στον άλλον να ανακαλύψει.
2) Συνεχής ανταγωνιστικότητα
Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε ζήσει να είμαστε παγιδευμένοι σε μια συζήτηση με κάποιον που πρέπει πάντα να έχει το «πάνω χέρι». Οι καλές κοινωνικές δεξιότητες περιλαμβάνουν την αναγνώριση των εμπειριών των άλλων και την ειλικρινή έκφραση ενδιαφέροντος, αντί να προσπαθεί κανείς διαρκώς να τις επισκιάσει. Οπότε, αν κάποιος προσπαθεί συνεχώς να «νικήσει» τις ιστορίες σου, πιθανότατα χρειάζεται να καλλιεργήσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.
3) Ακατάπαυστη αρνητικότητα
Είναι απολύτως φυσιολογικό να ξεσπάμε πού και πού. Όμως, η συνεχής αρνητικότητα μπορεί να αποστραγγίσει κάθε συζήτηση. Άτομα με κάτω του μέσου όρου κοινωνικές δεξιότητες πέφτουν συχνά σε αυτή την παγίδα, μετατρέποντας κάθε θέμα σε κάτι αρνητικό. Εστιάζουν στα προβλήματα αντί για τις λύσεις και στις αποτυχίες αντί για τις επιτυχίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά αρνητική γλώσσα θεωρούνται λιγότερο συμπαθή και πιο κοινωνικά απομονωμένα.
4) Μονοπώληση της συζήτησης
Μια συζήτηση περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα άτομα - αλλά μερικές φορές θα συναντήσεις ανθρώπους που φαίνεται να ξεχνούν αυτή τη βασική αρχή. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μονοπωλούν τη συζήτηση, χωρίς να αφήνουν σχεδόν καμία ευκαιρία στους άλλους να μιλήσουν. Δείχνουν να αγνοούν ότι η σωστή επικοινωνία αφορά το να ακούς όσο και το να μιλάς. Τα κοινωνικά ικανά άτομα κατανοούν τη σημασία τού να δίνουν στους άλλους την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους. Κάνουν ερωτήσεις, δείχνουν ενδιαφέρον και δημιουργούν έναν ισορροπημένο διάλογο, όπου όλοι αισθάνονται ότι τους ακούνε.
5) Έλλειψη ενσυναίσθησης
Η ενσυναίσθηση αποτελεί την καρδιά κάθε ουσιαστικής συζήτησης. Είναι η ικανότητα να κατανοείς και να συμμερίζεσαι τα συναισθήματα των άλλων, να μπαίνεις στη θέση τους - έστω και για λίγο. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται με αυτή την απαραίτητη δεξιότητα. Μπορεί να αναφέρουν ευαίσθητα θέματα χωρίς να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον συνομιλητή τους. Ή να απαντήσουν στα προβλήματα κάποιου με αδιαφορία ή ακόμη και με ακατάλληλο χιούμορ.
6) Συνεχείς διακοπές
Το να διακόπτεις επανειλημμένως κάποιον κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης είναι σημάδι φτωχών κοινωνικών δεξιοτήτων. Δείχνει έλλειψη σεβασμού για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου. Η καλή συζήτηση απαιτεί ενεργή ακρόαση και απάντηση στον κατάλληλο χρόνο. Όχι διαρκείς διακοπές.
7) Υπερβολική έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι κοινωνικές δεξιότητες δεν περιορίζονται μόνο στις διά ζώσης αλληλεπιδράσεις. Περιλαμβάνουν και το πώς συμπεριφερόμαστε διαδικτυακά, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Άτομα με κάτω του μέσου όρου κοινωνικές δεξιότητες συχνά κάνουν υπερβολική κοινοποίηση στα social media. Δημοσιεύουν συνεχώς για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, τα προσωπικά τους προβλήματα ή αμφιλεγόμενες απόψεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση στους άλλους και συχνά να οδηγήσει στο να τους κάνουν «unfollow» ή «mute».
Αντίθετα, τα κοινωνικά ικανά άτομα καταλαβαίνουν την αξία της διακριτικότητας στο Διαδίκτυο. Επιτυγχάνουν ισορροπία ανάμεσα στο να μοιράζονται ουσιαστικό περιεχόμενο και στο να διατηρούν ένα επίπεδο ιδιωτικότητας.
8) Η συζήτηση ως «θεραπευτική συνεδρία»
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μοιράζεσαι προβλήματα ή να ζητάς συμβουλές από φίλους. Όμως, το να μετατρέπεις κάθε συζήτηση σε προσωπική συνεδρία ψυχοθεραπείας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Άτομα με χαμηλότερες κοινωνικές δεξιότητες συχνά αγνοούν τα συναισθηματικά όρια μιας συζήτησης. Φορτώνουν τα προβλήματά τους στους άλλους χωρίς να εξετάζουν αν το άλλο άτομο είναι άνετο ή σε θέση να το διαχειριστεί.
Το πιο σημαντικό σε κάθε συζήτηση είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση. Οι συζητήσεις πρέπει να είναι ανταλλαγή και όχι μονόδρομος συναισθηματικής αποφόρτισης. Είναι εντάξει να μοιράζεσαι, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ακούς και να δείχνεις ενσυναίσθηση. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ισορροπημένης επικοινωνίας, που αφήνει και τα δύο άτομα να νιώθουν ότι ακούστηκαν και εκτιμήθηκαν.