Μπορεί η εταιρεία Party Pieces Holdings να βοήθησε τους Κάρολ και Μάικλ Μίντλετον να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε καλά σχολεία και να καλοπαντρέψουν τις δύο κόρες τους, ωστόσο τώρα η... αυτοκρατορία των Μίντλετον καταρρέει, αφήνοντας πίσω της χρέη.
Οι πιστωτές, γράφει η Daily Mail, έχουν γίνει έξαλλοι, καθώς η επιχείρηση με είδη για πάρτι που ξεκίνησαν οι γονείς της πριγκίπισσας της Ουαλίας έχει χρέος 2,6 εκατομμυρίων λιρών.
Η εταιρεία Party Pieces Holdings, που διοικείται από τον Michael και την Carole Middleton, βοήθησε να στείλουν τα τρία παιδιά τους στο Marlborough College, το οποίο κοστίζει 42.930 λίρες τον χρόνο, και τους επέτρεψε να αγοράσουν ένα αρχοντικό έναντι 4,7 εκατομμυρίων λιρών.
Αλλά τουλάχιστον ένας επιχειρηματίας κατηγορεί τώρα τη μητέρα της πριγκίπισσας της Ουαλίας για «προδοσία», εν μέσω κραυγών δυσπιστίας για το ύψος του χρέους που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία.
Τα χρέη εκτιμώνται πλέον σε 2,6 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης των διαχειριστών, που προσπαθούν να βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν τις τράπεζες. Μάλιστα, η Daily Mail παραθέτει αναλυτικά τα χρέη των Μίντλετον: 218.749 λίρες στην τράπεζα RBS για ένα δάνειο διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του Covid, 456.008 λίρες σε άλλους πιστωτές και 1,4 εκατ. λίρες σε μη εξασφαλισμένα δάνεια.
Στην έκθεση σημειώνεται, πάντως, ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να πάρουν κάτι οι πιστωτές. Επομένως, μιλάμε για φέσια των Μίντλετον χωρίς πρόβλεψη για... δανειοδότηση από κάποια από τις δύο τους κόρες.
Μεταξύ αυτών που πλήττονται είναι ο ιδιοκτήτης του κτήματος στο Berkshire όπου η εταιρεία έχει την έδρα της εδώ και πολλά χρόνια.
Φέσια, φέσια, φέσια, παντού φέσια για τους Μίντλετον...
Οι Μίντλετον του χρωστούν 57.480 λίρες και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αντιμετωπίζει τώρα αυτό που ο αντιπρόσωπός του, James Hole, περιγράφει ως «σοβαρές οικονομικές συνέπειες».
«Πρόκειται για μακροχρόνιους ενοικιαστές», λέει. «Μείναμε έκπληκτοι για το ποσό των χρημάτων που χρωστούν σε άλλους», προσθέτει.
Ένας άλλος πιστωτής, μιλώντας ανώνυμα, δηλώνει ότι η εταιρεία του συμμετείχε σε παρατεταμένες συζητήσεις με τους Μίντλετον, αλλά συνειδητοποίησε πως ήταν μάταιο. «Το ποσό που οφείλουν στην Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (HMRC) επισκιάζει οτιδήποτε άλλο οφείλουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απομακρυνθήκαμε: τα οφειλόμενα στο δημόσιο ταμείο» υπογραμμίζει.
Εξηγεί, μάλιστα, ότι οι Μίντλετον δεν χρωστούν στο Δημόσιο μόνο το δάνειο των 219.000 λιρών για τον Covid. «Υπάρχει και ο ΦΠΑ και άλλα πράγματα», ισχυρίζεται ο πρώην εμπορικός συνεργάτης της επιχείρησης.
«Την εμπιστεύτηκαν ως πεθερά του βασιλιά και με πρόδωσε»
Οι εκπρόσωποι της Sultani Gas, μιας εταιρείας που εδρεύει έξω από το Tonbridge, στο Kent, η οποία προμήθευε την Party Pieces με ήλιον για τα μπαλόνια, δηλώνουν κατατρομοκρατημένοι.
Ένας εκπρόσωπος της εν λόγω εταιρείας δήλωσε μάλιστα: «Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο ήταν ότι την εμπιστεύτηκα ως πεθερά του μελλοντικού βασιλιά - και απλώς με πρόδωσε. Είναι απολύτως απαράδεκτο».
Πώς κατέρρευσε η αυτοκρατορία των Μίντλετον
Οι Μίντλετον υποστήριξαν ότι για το κανόνι που βάρεσε η επιχείρησή τους ευθύνονται το lockdown και η κρίση του κόστους ζωής, που προκάλεσε απότομη πτώση των πωλήσεων και προβλήματα ρευστότητας.
«Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, είναι αβέβαιο αν θα υπάρξουν διαθέσιμα κεφάλαια για να καταστεί δυνατή η διανομή στους προνομιούχους πιστωτές. Είναι απίθανο να υπάρξουν διαθέσιμα κεφάλαια ώστε να καταστεί δυνατή η διανομή στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές», αναφέρει η έκθεση των διαχειριστών.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς η πανδημία άρχισε να προξενεί προβλήματα στην εταιρεία, λέγοντας ότι τα έσοδα συρρικνώθηκαν από 4,5 εκατομμύρια λίρες σε 3,2 εκατομμύρια λίρες μεταξύ 2021 και 2022, με την εταιρεία να σημειώνει ζημίες ύψους 900.000 λιρών.
Στην έκθεση αναφέρεται: «Η διοίκηση το απέδωσε αυτό στην πανδημία Covid-19, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κοινωνικών συγκεντρώσεων και τη μείωση των διακριτικών δαπανών, λόγω της κρίσης του κόστους ζωής. Αυτό προκάλεσε περιορισμούς στις ταμειακές ροές της εταιρείας».
Στις αρχές του 2023 ο διευθύνων σύμβουλος παραιτήθηκε και οι Μίντλετον και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προσπάθησαν να στηρίξουν την εταιρεία και να βρουν αγοραστή.
Αλλά η έκθεση ανέφερε: «Η εταιρεία αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση από τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων απειλών για υποβολή αιτήσεων εκκαθάρισης και άλλων νομικών διαδικασιών».
Εν όψει των οικονομικών προκλήσεων, η εταιρεία προσέγγισε 175 πιθανούς αγοραστές και, τελικά, κατέληξε σε μια συμφωνία ύψους 180.000 λιρών η οποία αφορούσε αποθέματα αξίας 120.000 λιρών και 60.000 λιρών για πνευματική ιδιοκτησία, υπολογιστές, συμβόλαια και άλλον εξοπλισμό.
Και οι 12 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, αναφέρεται στην έκθεση του διαχειριστή.
Η έκθεση επισημαίνει πως η επιχείρηση ξεκίνησε το 1987, όταν «η Κάρολ Μίντλετον άρχισε να βοηθά τους γονείς να κάνουν ευφάνταστα πάρτι».
Η σημερινή εταιρεία ιδρύθηκε το 2019, με την Κάρολ να είναι πρέσβειρα του brand και την ίδια και τον σύζυγό της Μάικλ να είναι οι βασικοί μέτοχοι.