Το να είσαι μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας μπορεί να έχει τα προνόμιά του, αλλά, ως εκπρόσωπος του Στέμματος, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις εάν ανήκεις στον στενό κύκλο του βασιλιά Καρόλου.
Αν το καλοσκεφτείτε, πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε τη βασίλισσα Ελισάβετ να σταματά και να ποζάρει για μια selfie ή τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να δίνει αυτόγραφο σε θαυμαστές;
Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί η βασιλική οικογένεια
Αν και δεν υπάρχουν πάγιοι κανόνες, υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές (άλλες αυστηρές και άλλες όχι τόσο) που τα μέλη της βασιλικής οικογένειας τείνουν να τηρούν. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στο βιβλίο με τους βασιλικούς κανόνες...
«Κρατήστε τις εκδηλώσεις τρυφερότητας στο ελάχιστο»
Πολύ σπάνια θα δείτε μέλη της βασιλικής οικογένειας να φιλιούνται ή να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου δημοσίως - εκτός βέβαια από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ. Κι ενώ δεν είναι σίγουρο πως υπάρχει ρητή εντολή στο βασιλικό πρωτόκολλο για να αποφεύγονται οι τρυφερότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς κάποια μέλη της βασιλικής οικογένειας προτιμούν να παραμένουν επαγγελματίες όταν κάνουν κάποια δημόσια εμφάνιση, επειδή είναι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι της βρετανικής μοναρχίας.
Όσον αφορά στην περίπτωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, η βασιλική συντάκτρια του περιοδικού «Hello» Έμιλι Νας έχει εξηγήσει στο παρελθόν: «Σχεδόν πάντα τους βλέπουμε σε φωτογραφίες να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον κατά τη διάρκεια επίσημων βασιλικών εξόδων, κι αυτό επειδή βρίσκονται στη "δουλειά" και θα ήταν αντιεπαγγελματικό να κρατιούνται από το χέρι. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ στοργικοί, κι αυτό μερικές φορές φαίνεται σε πιο ανάλαφρες στιγμές, όπως σε αθλητικές εκδηλώσεις ή παρόμοια γεγονότα, αλλά δεν θα περιμένατε να το επιδείξουν αυτό ενώ βρίσκονται σε πιο επίσημες εξόδους».
Υποκλίσεις
Όταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας συναντούν τον μονάρχη, οι άνδρες οφείλουν να σκύβουν το κεφάλι, ενώ οι γυναίκες παραδοσιακά υποκλίνονται. Οι χειρονομίες αυτές δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες ή υπερβολικές - μια διακριτική υπόκλιση αρκεί, αν και ο φωτογραφικός φακός έχει καταγράψει μερικές «δύσκολες» στιγμές.
Προτάσεις γάμου
Τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας χρειάζονται την άδεια του μονάρχη για να παντρευτούν. Όπως περιγράφεται στον νόμο περί βασιλικών γάμων του 1772, κάθε πιθανή νύφη ή γαμπρός από τους ανώτερους βασιλείς πρέπει να έχει την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τον βασιλιά. Στη συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση του αρραβώνα και στη συνέχεια τα μέλη αυτά μπορούν να επιλέξουν εάν θα πραγματοποιήσουν επίσημη ενημέρωση του Τύπου.
Τι συμβαίνει με τα δώρα που δέχονται
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δέχονται εκατοντάδες δώρα από καλοθελητές κατά τη διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεών τους και των περιοδειών τους στο εξωτερικό, αλλά υπάρχουν κανόνες σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να δεχτούν. Σύμφωνα με την πολιτική για τα δώρα του 2003, «δεν πρέπει να γίνονται δεκτά δώρα, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ή των υπηρεσιών, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν ή θα μπορούσαν να φανούν ότι θέτουν το μέλος της βασιλικής οικογένειας υπό οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι του δωρητή».
Τα δώρα που προσφέρονται από επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτονται, εκτός εάν «προσφέρονται ως αναμνηστικό επίσημης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή άλλης ιδιαίτερης προσωπικής περίστασης».
Οι βασιλείς μπορούν, επίσης, να δέχονται δώρα από δημόσιους φορείς, όπως οι ένοπλες δυνάμεις ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, ιδίως εκείνα με τα οποία έχουν καθιερωμένη σχέση. Όσο για τα δώρα από το κοινό, μπορούν να δεχτούν π.χ. λουλούδια ή βιβλία, αλλά τίποτα αξίας πάνω από 150 λίρες.
Τι γίνεται με τις πτήσεις
Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημος κανόνας, οι κληρονόμοι του βασιλικού θρόνου τεχνικά δεν θα πρέπει να παίρνουν τις ίδιες πτήσεις, για να προστατεύσουν τη βασιλική καταγωγή. Βέβαια, για να είμαστε πρακτικοί, θα έχετε δει άμεσους κληρονόμους να ταξιδεύουν μαζί στο παρελθόν αμέτρητες φορές, αλλά πρέπει να ζητήσουν την άδεια του βασιλιά, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο επί του θέματος.
Για παράδειγμα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο γιος του, πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος και τρίτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, πέταξαν μαζί στις βασιλικές τους περιοδείες στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Πολωνία και στη Γερμανία. Ομοίως, όταν ο Γουίλιαμ ήταν μικρός, συνόδευε τον πατέρα του σε παγκόσμιες περιοδείες.
Ο κανόνας του καλσόν
Αν και δεν επιβάλλεται αυστηρά, η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ λέγεται ότι προτιμούσε οι βασιλικές κυρίες να φορούν καλσόν για τις επίσημες εκδηλώσεις. Η Κέιτ Μίντλετον, μάλιστα, προτιμά το nude χρώμα στο καλσόν της, ενώ η Μέγκαν Μαρκλ εθεάθη να φορά καλσόν για πρώτη φορά ως μέλος της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στον κήπο για τον εορτασμό των 70ών γενεθλίων του βασιλιά Καρόλου το 2018.
Αφίξεις κατά σειρά προτεραιότητας
Η βασιλική οικογένεια συνήθως φτάνει σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως η Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα και οι γάμοι, με σειρά κατάταξης, με τον μεγαλύτερο σε ηλικία να φθάνει τελευταίος. Αυτό σημαίνει ότι ο βασιλιάς είναι αυτός που έρχεται τελευταίος, με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον πριν από αυτόν κ.ο.κ.
«Όχι selfies»
Ίσως και να μπορείτε να μετρήσετε στο ένα χέρι πόσες φορές ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας έχει σταματήσει πρόθυμα για να ποζάρει για μια selfie με έναν θαυμαστή - αν και αυτό έχει αλλάξει κάπως τον τελευταίο καιρό, σε μια προσπάθεια να φανεί πως η βασιλική οικογένεια είναι κοντά στους πιστούς της.
Γενικά, πάντως, οι βασιλείς αρνούνται ευγενικά να φωτογραφηθούν, καθώς συχνά επικεντρώνονται σε μια υποχρέωση όταν βρίσκονται σε έναν δημόσιο χώρο με την επαγγελματική τους ιδιότητα.
Ο πρίγκιπας Χάρι, πάντως, έχει παραδεχθεί στο παρελθόν ότι «μισεί τις selfies». Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο πολεμικό μνημείο της Αυστραλίας στην Καμπέρα απέρριψε το αίτημα μιας νεαρής θαυμάστριας, εξηγώντας: «Όχι, μισώ τις selfies. Σοβαρά, πρέπει να κόψεις αυτή τη συνήθεια. Ξέρω ότι είσαι νέα, αλλά οι selfies είναι κακές. Απλώς βγάλε μια κανονική φωτογραφία!».
Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ είχε αποκαλύψει κάποτε ότι το βρίσκει «ενοχλητικό» και «παράξενο» να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λαοθάλασσα ατόμων που προσπαθούν να βγάλουν selfie μαζί της. Το υπονοούμενο ήταν πως θεωρεί ότι δεν είναι πρέπον και, φυσικά, δεν υπόκειται στο savoir vivre να κοιτάζουν οι καλοθελητές μια οθόνη όταν κάνει δημόσιες εμφανίσεις ως καλεσμένη.
«Όχι αυτόγραφα»
Κατά καιρούς μπορεί να έχετε δει μέλη της βασιλικής οικογένειας να υπογράφουν με το όνομά τους σε βιβλίο επισκεπτών ή σε ειδικά σημειώματα, όπως μηνύματα που επισυνάπτονται σε στεφάνια. Αλλά ποτέ δεν θα τους δείτε να υπογράφουν αυτόγραφα για τους θαυμαστές τους κατά τη διάρκεια μιας βόλτας. Είναι ένας μακροχρόνιος κανόνας που παραμένει σε ισχύ για όλους τους βασιλικούς, λόγω του κινδύνου να πλαστογραφηθεί η υπογραφή τους. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει θεαθεί στο παρελθόν να απορρίπτει έναν θαυμαστή, λέγοντας ευγενικά: «Λυπάμαι, δεν μου επιτρέπεται να το κάνω αυτό».
«Να έχετε πάντα ένα μαύρο σύνολο όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό»
Το βασιλικό πρωτόκολλο υπαγορεύει πως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ένα μαύρο σύνολο όταν πηγαίνουν σε βασιλική περιοδεία, στην ατυχή περίπτωση που κάποιος πεθάνει όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Κατά κανόνα, όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να φορούν μαύρα όταν πενθούν ως ένδειξη σεβασμού.
Κι αυτός ο κανόνας έχει τηρηθεί από διάφορα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το 1992, όταν πέθανε ο πατέρας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, λόρδος Σπένσερ, εκείνη έλειπε στις Άλπεις για σκι με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο. Κατά την επιστροφή του το βασιλικό ζεύγος κατέβηκε από το αεροπλάνο φορώντας μαύρα.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Το 1952, όταν πέθανε ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ, Γεώργιος 6ος, εκείνη βρισκόταν στην Κένυα για σαφάρι με τον πρίγκιπα Φίλιππο και δεν είχε μαζί της ένα μαύρο σύνολο. Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να περιμένουν να την προμηθεύσουν με μαύρα προτού κατέβει από το αεροπλάνο κατά την προσγείωσή της σε βρετανικό έδαφος.
«Απαγορεύεται η έκθεση πολιτικών απόψεων»
Σύμφωνα με τον νόμο, ο βασιλιάς δικαιούται και είναι μέσα στα δικαιώματά του να ψηφίζει. Δεν υπάρχει τίποτα γραμμένο στη βρετανική νομοθεσία που να του απαγορεύει να λάβει μέρος στις εκλογές, απλώς δεν είναι σύνηθες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βρετανικού Κοινοβουλίου, «αν και δεν απαγορεύεται από τον νόμο, θεωρείται αντισυνταγματικό να ψηφίζει ο μονάρχης στις εκλογές».
Στον επίσημο ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας, ο αμερόληπτος ρόλος της Αυτού Μεγαλειότητος στο Κοινοβούλιο εξηγείται περαιτέρω. Ως αρχηγός του κράτους, ο βασιλιάς αναμένεται να «παραμένει αυστηρά ουδέτερος όσον αφορά τα πολιτικά ζητήματα» και «δεν ψηφίζει ούτε θέτει υποψηφιότητα για εκλογές». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα ακούσετε ποτέ τον βασιλιά ή τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να εκθέτουν τις πολιτικές τους απόψεις δημοσίως.
Και είναι αυτονόητο ότι οι βασιλείς δεν επιτρέπεται να κατέχουν πολιτικά αξιώματα, για να διασφαλιστεί ότι κανένας μονάρχης δεν θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του προκειμένου να επηρεάσει την πολιτική γνώμη ή τους νόμους.
«Πώς να κάθεστε σαν βασιλικός»
Αν και τεχνικά δεν αποτελεί κανόνα, είναι γενικά ανεπιθύμητο οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας να κάθονται σταυροπόδι. Τα πόδια και τα γόνατα πρέπει να παραμένουν πάντα ενωμένα.
Η στάση της Κέιτ Μίντλετον είχε παλαιότερα ονομαστεί «η κλίση της δούκισσας», όπου κρατάει τα γόνατα και τους αστραγάλους της σφιχτά ενωμένα και γέρνει τα πόδια της προς τη μία πλευρά. Αυτό κάνει τα πόδια να φαίνονται μακρύτερα και είναι μια πιο σεμνή στάση.
«Πώς να κρατάτε ένα φλιτζάνι τσαγιού»
Μόνο περιστασιακά θα δείτε μέλη της βασιλικής οικογένειας να πίνουν τσάι δημοσίως, αν και λατρεύουν το τσάι τους. Η σωστή εθιμοτυπία είναι να κρατάνε το πάνω μέρος της λαβής του φλιτζανιού τους με τον αντίχειρα και τον δείκτη και να πίνουν μόνο από το ίδιο σημείο, για να αποφύγουν τους πολλαπλούς λεκέδες από κραγιόν. Και, τέλος, να κρατάνε το μικρό τους δάχτυλο μέσα.
«Χριστούγεννα στο Σάντριγχαμ»
Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αποφασίσει να αλλάξει την παράδοση, αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ διοργάνωνε ένα οικείο χριστουγεννιάτικο γεύμα για τα πιο στενά μέλη της οικογένειάς της στο εξοχικό της και συνήθως προσκαλούνταν μόνο τα ζευγάρια που ήταν παντρεμένα ή αρραβωνιασμένα.
Τις ημέρες που προηγούνταν των Χριστουγέννων διοργάνωνε, επίσης, ένα μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο γεύμα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου περιλαμβάνονταν και πιο μακρινοί συγγενείς.