Επίσημο δείπνο προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα παρέθεσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο παλάτι των Βερσαλλιών.
Βασιλιάς Κάρολος και Καμίλα ήταν επίτιμοι καλεσμένοι σε ένα λαμπερό επίσημο δείπνο στην αίθουσα των Κατόπτρων στο παλάτι των Βερσαλλιών, στο οποίο προσωπικότητες υψηλού προφίλ κλήθηκαν να τιμήσουν τη «συμβολή τους στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας», μεταξύ των οποίων ο frontman των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ και η ηθοποιός Χιου Γκραντ.
Συγχρονισμένες Καμίλα και Μπριζίτ -Μια από τις πιο κομψές εμφανίσεις έκανε η βασίλισσα
Αναμφίβολα, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη βασίλισσα Καμίλα και την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν.
Σε έναν γοητευτικό φόρο τιμής στη χώρα που τη φιλοξενεί στο επίσημο δείπνο, η βασίλισσα δεν επέλεξε σχέδιο από έναν από τους αγαπημένους της οίκους υψηλής ραπτικής του Λονδίνου.
Αντ’ αυτού, προτίμησε τον οίκο μόδας που είναι συνώνυμος με τη Γαλλία και τον ίδιο τον σχεδιαστή που προτιμά η οικοδέσποινα, Μπριζίτ Μακρόν, τον Dior.
Οι δύο γυναίκες, μάλιστα, πρέπει να είχαν μιλήσει εκ των προτέρων και συντόνισαν τις σχεδόν πανομοιότυπες μπλε αποχρώσεις ως ένδειξη ένωσης, αν και τα φορέματά τους ήταν αρκετά διαφορετικά ώστε να μην είναι και ίδιες.
Ο συγκινητικός χαιρετισμός του βασιλιά Καρόλου με αναφορές στη μητέρα του -Το γαλλικό τραγούδι που λατρεύει
Όσο για την Καμίλα, ήταν ίσως η πιο κομψή της εμφάνιση, με τη μακριά κάπα να προσφέρει μια δόση από δράμα που αρμόζει σε μια νέα μονάρχη.
Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο βασιλιάς Κάρολος απηύθυνε χαιρετισμό και, μιλώντας στα γαλλικά, είπε στον Εμανουέλ Μακρόν:
«Η γενναιοδωρία του πνεύματός σας φέρνει στο μυαλό μου πώς η οικογένειά μου και εγώ συγκινηθήκαμε τόσο πολύ από τα αφιερώματα που έγιναν στη Γαλλία στη μητέρα μου, την εκλιπούσα βασίλισσα, η κηδεία της οποίας έγινε χθες πριν από ένα χρόνο. Κύριε πρόεδρε, μεταξύ των πολλών βαθιά συγκινητικών χειρονομιών εδώ, η έπαρση της σημαίας της Ένωσης στο Ελιζέ ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Τα λόγια σας, εκείνη τη στιγμή, σήμαιναν πολλά και για εμάς. Είπατε ότι είχε αγγίξει τις καρδιές σας -και ήταν εκείνη που έτρεφε τη μεγαλύτερη αγάπη για τη Γαλλία, όπως, φυσικά, και η γιαγιά μου βασίλισσα Ελισάβετ, η βασιλομήτωρ. Η πρώτη επίσημη κοινή επίσκεψη των γονιών μου ήταν στη Γαλλία το 1948, λίγο μετά το γάμο τους. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, έκαναν μεγάλη αίσθηση, χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο λαμπερό Chez Carrere στην Rue Pierre Charron, με καντάδα από την Edith Piaf. Υποψιάζομαι ότι μπορεί να μου άφησε ανεξίτηλη εντύπωση, ακόμη και έξι μήνες πριν γεννηθώ... Το La Vie En Rose είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια μέχρι σήμερα».
Ο βασιλιάς είπε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας δεν ήταν πάντα «απλές», αλλά συνέχισε τονίζοντας την ενότητα μεταξύ των εθνών και τη σημασία της συνεργασίας της Βρετανίας με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Συνέχισε: «Κύριε πρόεδρε, σε όλα αυτά μπορούμε να βασιστούμε στη σταθερή φιλία μας, η οποία ανανεώνεται και αναζωογονείται με κάθε νέα γενιά. Θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε, να κάνω μια πρόποση στον πρόεδρο και την κυρία Μακρόν και στον γαλλικό λαό, καθώς και στην entente cordiale μας -μια βιώσιμη συμμαχία. Ό,τι κι αν βρίσκεται μπροστά μας, μακάρι να αντέξει, πιστή και σταθερή, για τους επόμενους αιώνες».
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι η Γαλλία και η Βρετανία θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, παρά τις εντάσεις που δημιουργεί το Brexit.
«Παρά το Brexit... ξέρω, Μεγαλειότατε, ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί μέρος του μέλλοντος της ηπείρου μας, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να υπηρετούμε τους κοινούς μας σκοπούς», είπε ο Μακρόν σε μια πρόποση.
Όσα έγιναν στη δεξίωση -Οι υποκλίσεις των καλεσμένων σε Κάρολο και Καμίλα
Μέσα στην εκθαμβωτική αίθουσα των καθρεφτών, οι καλεσμένοι στέκονταν και υποκλίνονταν ή υποκλίνονταν καθώς ο βασιλιάς Κάρολος και ο πρόεδρος, ακολουθούμενοι από τη βασίλισσα και την κυρία Μακρόν, περπατούσαν σε έναν κύκλο γύρω από την αίθουσα πριν πάρουν τις θέσεις τους στο κέντρο, με θέα τους κήπους του παλατιού.
Ο βασιλιάς κάθισε με τον πρόεδρο στα αριστερά του και την κυρία Μακρόν στα δεξιά του. Εκείνη με τη σειρά της κάθισε δίπλα στον ηθοποιό Χιου Γκραντ, ο οποίος χαιρέτησε τον μονάρχη με μια υπόκλιση.
Η βασίλισσα κάθισε δύο θέσεις μακριά από τον Μικ Τζάγκερ και απέναντι από τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
Η διασκεδαστική ομιλία του Μακρόν
Ο βασιλιάς διάβαζε μαζί του καθώς ο κ. Μακρόν εκφωνούσε μια συγκινητική και, κατά διαστήματα, διασκεδαστική ομιλία στα γαλλικά, στην οποία απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Αναφέρθηκε επίσης στη μακρά ιστορία της φιλοξενίας των βρετανικών βασιλικών οικογενειών στην αίθουσα των Κατόπτρων.
Περιγράφοντας τη «γοητεία» των Γάλλων για τους κοντινούς τους γείτονες, ανέφερε τα έργα του Σαίξπηρ, τα λόγια του Τσόρτσιλ και τη μουσική των Beatles ως αγαπημένα των συμπατριωτών του. Υπήρξαν γέλια όταν πρόσθεσε, δείχνοντας τον Μικ Τζάγκερ: «Θα έπρεπε επίσης να πω τους Rolling Stones».
Οι καλεσμένοι δείπνησαν από το Service des Oiseaux, διακοσμητικά πιάτα με μοτίβα πουλιών που κατασκευάστηκαν από τη διάσημη Porcelaine de Sevres, σε ένα τραπέζι μήκους 60 μέτρων, διακοσμημένο με τριαντάφυλλα και ορτανσίες τοπικής προέλευσης σε αποχρώσεις του ροζ, του μοβ και του λευκού.
Τα πιάτα σερβιρίστηκαν από μια προσωρινή κουζίνα, καθώς, ιστορικά, το τεράστιο παλάτι δεν είχε ποτέ μια πλήρως λειτουργική κουζίνα, επειδή μόνον ο βασιλιάς και η βασίλισσα έτρωγαν εκεί.
Πριν από την άφιξη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα στο συμπόσιο, οι διάσημοι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με διπλωμάτες και πολιτικούς.
Ο οπαδός των Gunners, Μικ Τζάγκερ, εθεάθη να συζητά για το ποδόσφαιρο με τον πρώην προπονητή της Arsenal, Arsene Wenger.
Ανάμεσά τους ήταν η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Charlotte Gainsbourg, με ένα μαύρο φόρεμα με μεγάλο σκίσιμο μέχρι το μηρό.
Στους διάσημους καλεσμένους περιλαμβάνονταν ο Μικ Τζάγκερ, ο οποίος διαθέτει έναν πύργο στη Γαλλία, ο δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, η Γαλλοβρετανίδα ηθοποιός Emma Mackey, καθώς και θρύλοι του ποδοσφαίρου με δεσμούς με την Αγγλία και τη Γαλλία, όπως οι Patrick Vieira, Arsene Wenger και Didier Drogba.