Για την σχέση της με την Καμάλα Χάρις και το πώς η γνωριμία τους άλλαξε την πορεία της ζωής της, μίλησε η καλύτερή της φίλη στην παιδική ηλικία.
Η Γουάντα Καγκάν, διοικητικός πράκτορας από το Μόντρεαλ, γνώρισε την Χάρις όταν και οι δύο φοίτησαν στο γυμνάσιο του Γουέστμουντ στο Κεμπέκ και είπε πως αμέσως δέθηκαν. Πριν αποφοιτήσει το 1981, η Γουάντα εκμυστηρεύτηκε στην Καμάλα πως κακοποιούνταν από τον πατριό της, με την μητέρα της Καμάλα, Σιαμάλα Γκοπαλάν, να επιμένει να πάει να ζήσει μαζί τους για το τελευταίο έτος του λυκείου.
Η «σωτηρία» της από την οικογένεια της Καμάλα Χάρις
Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε πως η ζωή με την οικογένεια της νέας αντιπροέδρου των ΗΠΑ, είχε «τεράστιο αντίκτυπο και επιρροή» στη ζωή της και πως η Καμάλα «άνοιγε τον δρόμο» για αλλαγή από τότε που ήταν έφηβη. Μιλώντας για την ζωή της στην οικογένειά τους, η Γουάντα είπε: «Αυτός είναι ένας πολύ ιδιαίτερος δεσμός που θα έχουμε πάντα. Υπήρχαν δύσκολες στιγμές, αλλά καλύπτονταν από τις πολύ καλές στιγμές. Η μητέρα της ήταν μια πολύ δυνατή ανεξάρτητη γυναίκα. Ήταν μια τεράστια επιρροή στην ζωή της και στην ζωή μου. Ζώντας μαζί τους σε αυτό το φιλόξενο περιβάλλον – παίζοντας μουσική, πηγαίνοντας σε μαθήματα χορού, μελετώντας μαζί της – είχε τεράστιο αντίκτυπο και επιρροή στη ζωή μου και άλλαξε την πορεία της δικής μου ζωής, στο κολέγιο και μετά στο πανεπιστήμιο».
Η Καμάλα Χάρις μπορεί να γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, ωστόσο μαζί με την αδερφή της μετακόμισαν με την μητέρα τους στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ όταν ήταν 12 ετών. Η Γουάντα είπε ότι η Καμάλα ήταν πάντα πρόθυμη να αλλάξει «τον πολιτισμό» για τις γυναίκες, κάνοντας μια «δήλωση» και καλώντας κορίτσια που δεν είχαν σύντροφο να πάνε στον χορό του σχολείου όλες μαζί σαν μία ομάδα.
«Τότε, η Καμάλα κι εγώ βρήκαμε ότι υπήρχαν κορίτσια που ήταν αναστατωμένα επειδή δεν είχαν αγόρι και ένιωθαν μεγάλη πίεση» είπε η Γουάντα. «Εκείνη την εποχή δεν ήταν καν αποδεκτό να πάμε μόνοι αλλά αποφασίσαμε να αλλάξουμε αυτή την κουλτούρα. Ήταν κάτι σαν μία ομάδα από όλες εμάς και αυτή ήταν μια πολύ ισχυρή δήλωση, σχεδόν 40 χρόνια πριν». Οι δύο γυναίκες έχασαν επαφές μετά την αποφοίτηση από το σχολείο, αλλά ξαναβρέθηκαν όταν η Γουάντα είδε το προφίλ της τότε εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο το 2005.
Η κακοποίηση της φίλης ήταν αυτό που την ενέπνευσε να πολεμήσει για τις γυναίκες
Φέτος τον Σεπτέμβριο, η Καμάλα Χάρις αποκάλυψε στο Instagram πως η κακοποίηση μιας φίλης της στο λύκειο ήταν αυτό που την ενέπνευσε να πολεμήσει για τις γυναίκες. Όπως έγραψε: «Ήμουν στο Λύκειο, όταν έμαθα ότι η καλύτερή μου φίλη κακοποιήθηκε από τον πατέρα της. Όταν μου το είπε, της απάντησα: ‘Λοιπόν, πρέπει να έρθεις να μείνεις μαζί μας’. Και έτσι έκανε. Ένα μεγάλο μέρος του λόγου που ήθελα να γίνω εισαγγελέας ήταν για να προστατεύσω γυναίκες όπως αυτή και να αλλάξω το σύστημα».
Μιλώντας
για την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο των
ΗΠΑ, η Γουάντα προέβλεψε ότι «ήταν η
αρχή» για την παιδική της φίλη. Ενώ
ερωτηθείσα για το εάν πιστεύει πως η
Καμάλα Χάρις θα μπορούσε τελικά να γίνει
πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε: «Θα μπορούσε να
συμβεί, πιστεύω ότι θα μπορούσε να
συμβεί. Νομίζω ότι αυτή είναι μόνο η
αρχή. Σκέφτηκα πολύ τις τελευταίες
ημέρες την δύναμη της ηγεσίας της. Ο
καθένας μπορεί να μπει στην ιστορία,
αλλά χρειάζεται μια σπουδαία γυναίκα
για να γράψει ιστορία και αυτό κάνει».