Ένας Ολλανδός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να δημιουργήσει ρεαλιστικά πορτρέτα σε στυλ φωτογραφιών, από διάσημες μορφές που απεικονίζονται μόνο σε πίνακες και γλυπτά.
Ο λόγος για τον Bas Uterwijk, από το Άμστερνταμ, ο οποίος όπως εξήγησε, ήθελε να δει εάν θα μπορούσε να δημιουργήσει ρεαλιστικές ψηφιακές αποδόσεις βασικών προσώπων της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων των Βίνσεντ Βαν Γκογκ και Ναπολέοντα.
Δοκίμασε επίσης το ιδιαίτερο ταλέντο του, δημιουργώντας τα πορτρέτα του περίφημου αγάλματος του Μιχαήλ Άγγελου, Δαβίδ, καθώς και του αγάλματος της Ελευθερίας.
Ο Bas χρησιμοποιεί το Artbreeder, ένα λογισμικό «βαθιάς μάθησης» το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ζωηρές εικόνες από το μηδέν ή να βασιστεί σε μία σύνθεση από διαφορετικά πορτρέτα.
Το λογισμικό χρησιμοποιεί σημεία δεδομένων - κοινών χαρακτηριστικών προσώπου και φωτογραφικών ιδιοτήτων - για να δημιουργήσει μια εικόνα, εξήγησε ο Bas στο Femail.
«Προσπαθώ να καθοδηγήσω το λογισμικό σε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι το έργο μου είναι περισσότερο καλλιτεχνικές ερμηνείες παρά επιστημονικά ή ιστορικά ακριβές», είπε ο Bas.
Ο καλλιτέχνης, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής ολοκληρώσει από 50 έως 60 από τις εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, είπε: «Δουλεύω πολλές εικόνες ταυτόχρονα, μερικές φορές αφήνοντάς τις για εβδομάδες, για να τις πάρω αργότερα όταν έχω νέα έμπνευση.
Ο Ολλανδός καλλιτέχνης, είπε ότι η πρόκληση του ήταν να επιτύχει σχεδόν τέλειο φωτο-ρεαλισμό, παραμένοντας πιστός στην ομοιότητα του ατόμου, καθώς και να δίνει στα μοντέλα του ενδιαφέρουσες εκφράσεις.
Αυτή τη στιγμή, ο Bas εργάζεται σε ένα μοντέλο της Άννας Φρανκ: «Υπάρχουν αρκετές γνωστές φωτογραφίες της, ώστε να την κάνω μεγαλύτερη, σε μια ηλικία που δεν έφτασε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.