Τα χόμπι γενικώς, και ακόμα περισσότερο όσα σχετίζονται με το φαγητό, γνωρίζουν ημέρες δόξας εδώ και έναν χρόνο.
Ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, οι άνθρωποι στράφηκαν στην κουζίνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από σχόλια και φωτογραφίες με φρεσκοψημένο ψωμί, αλλεπάλληλες προσπάθειες για τα τέλεια μπισκότα ή, για όσους διέθεταν μεγαλύτερα μπαλκόνια ή κήπους, καλλιέργεια λαχανικών.
Η νέα τάση, που δεν απαιτεί μάλιστα καν ιδιαίτερο χώρο και συνδυάζει την αισθητική με τη γευστική απόλαυση, είναι η καλλιέργεια μανιταριών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αγοράσει κανείς ένα μικρό σετ καλλιέργειας και να προσθέσει νερό. Κάποιοι το είχαν σκεφτεί και νωρίτερα, εδώ και 12 μήνες όμως, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η εταιρεία Grocycle από το Ντέβον της Μεγάλης Βρετανίας κατέγραψε άνοδο κατά 320% των πωλήσεων σετ καλλιέργειας μανιταριών μέσα στον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα. Η αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία North Spore σημείωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 400% στη διάρκεια της πανδημίας.
Τα μανιτάρια ασκούν πάντοτε μια γοητεία, με τις διαφορετικές μορφές τους και την ιδιαίτερη γεύση τους. Ποιος δεν έχει σταματήσει για λίγο μπροστά στα μανιτάρια πλευρώτους στο σούπερ μάρκετ; Το συγκεκριμένο είδος είναι από τα πιο εύκολα να καλλιεργήσει κανείς, είναι ανθεκτικό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, και όσοι έχουν δοκιμάσει τα σπιτικά μανιτάρια τονίζουν πόσο πιο νόστιμα είναι σε σύγκριση με αυτά μπορούν να αγοράσουν στα καταστήματα.
Τα διαφορετικά είδη τους και η γρήγορη ανάπτυξή τους τα καθιστούν ιδανικό αντιπερισπασμό εν μέσω πανδημίας. Όπως σημειώνουν αρκετοί άνθρωποι που ξεκίνησαν διστακτικά και τώρα δεν μπορούν να σταματήσουν, βρίσκουν πολύ ανακουφιστική την αίσθηση ότι, ενώ όλα γύρω τους παραμένουν στάσιμα, κάτι, τα μανιτάρια δηλαδή, κινείται. “Τα αφήνεις για δύο ώρες και όταν να κοιτάζεις ξανά, έχουν διπλασιαστεί” τονίζει κάποιος, ενώ όλοι συμφωνούν ότι παρατηρώντας τα μανιτάρια να μεγαλώνουν επιστρέφουν για λίγο στην παιδική τους ηλικία, όπου παρατηρούσαν με θαυμασμό τη φύση, και βέβαια, η παραγωγή τους ενθαρρύνει τους πειραματισμούς με νέες συνταγές και γεύσεις, κάτι που σίγουρα σπάει τη μονοτονία του εγκλεισμού.