Επιστήμονες στην Αυστραλία παρήγαγαν επιτυχώς το πρώτο έμβρυο καγκουρό στον κόσμο μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Πρόκειται για ένα κατόρθωμα που θεωρείται «πρωτοποριακό επίτευγμα» και που μια μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η έρευνα θα μπορούσε να είναι καίριας σημασίας για τις προσπάθειες διατήρησης της Αυστραλίας, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης της χώρας να προστατεύσει τα ενδημικά είδη της αφού έχει ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ εξαφάνισης στον κόσμο.
Η Αυστραλία έχει χάσει τουλάχιστον 33 είδη θηλαστικών από την ευρωπαϊκή εγκατάσταση της ήδη κατοικημένης ηπείρου, σύμφωνα με το αυστραλιανό μη κερδοσκοπικό Συμβούλιο Invasive Species, ένα υψηλότερο ποσοστό εξαφάνισης από άλλες ήπειρους στη Γη στην πρόσφατη ιστορία.
Ενώ τα ανατολικά γκρίζα καγκουρό που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη δοκιμή δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση, πολλά από τα είδη μαρσιποφόρων της Αυστραλίας είναι, συμπεριλαμβανομένων των κοάλα και των διαβόλων της Τασμανίας.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ αξιολόγησαν πρώτα πώς αναπτύχθηκαν τα ωάρια και το σπέρμα καγκουρό σε ένα εργαστήριο, πριν εγχύσουν ένα μόνο αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο απευθείας σε ένα ώριμο ωάριο, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο την Πέμπτη.
Ο Αντρές Γκαμπίνι (Andres Gambini), ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για το έμβρυο καγκουρό, είπε ότι η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση.
«Ο απώτερος στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων ειδών μαρσιποφόρων όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι τριχωτοί φασκωλόμυες και τα πόσσουμ Leadbeater», είπε, αναφερόμενος στα θηλαστικά που φέρουν τα μικρά τους σε μάρσιπο και αποτελούν εμβληματικό χαρακτηριστικό της ασυνήθιστης πανίδας της Αυστραλίας.
«Η πρόσβαση σε ιστούς μαρσιποφόρων είναι απαιτητική καθώς είναι λιγότερο μελετημένοι από τα οικόσιτα ζώα, παρά το γεγονός ότι είναι εμβληματικά και αναπόσπαστα στοιχεία της αυστραλιανής βιοποικιλότητας», πρόσθεσε.
Το 2022, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα 10ετές σχέδιο για την εξάλειψη περαιτέρω εξαφανίσεων, το οποίο περιελάμβανε προσπάθειες για τη διατήρηση του 30% της γης και την προστασία 110 ειδών προτεραιότητας σε ολόκληρη τη χώρα.
Περισσότερα από 2.200 είδη και οικοσυστήματα στην Αυστραλία ταξινομούνται ως απειλούμενα με εξαφάνιση, σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 από το μη κερδοσκοπικό Australian Conservation Foundation.