Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη -Τι να μη βάζετε - iefimerida.gr

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη -Τι να μη βάζετε

Καφές καπουτσίνο
Καφές καπουτσίνο / Φωτογραφία: Unsplash
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά μόνο αν δεν προσθέτετε ζάχαρη σε αυτόν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε την κατανάλωση καφέ σε σχεδόν 290.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 13.000 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν μαύρο καφέ είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για κάθε επιπλέον φλιτζάνι που κατανάλωναν καθημερινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όφελος ήταν σχεδόν το ίδιο και για όσους πρόσθεσαν γάλα στον καφέ τους.

Τι δείχνει η έρευνα για τον καφέ και τον διαβήτη

Όμως, όσοι πρόσθεσαν ζάχαρη είδαν αυτό το όφελος να μειώνεται κατά το ήμισυ - ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ήταν μόλις 5% χαμηλότερος ανά φλιτζάνι καφέ.

Αυτό αφορούσε άτομα που πρόσθεταν κατά μέσο όρο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι λάτρεις του καφέ τείνουν να παίρνουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καφεΐνη και οι φυτικές ενώσεις που περιέχει ο καφές μπορεί επίσης να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης βάρους.

Ένας θερμιδικά πλούσιος καφές με ζάχαρη δεν δίνει το ίδιο αίσθημα κορεσμού όπως τα γλυκά τρόφιμα, οπότε οι άνθρωποι είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τη βλάβη καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες στα γεύματα και στα σνακ τους.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών στον καφέ επηρεάζει την προστατευτική του δράση έναντι του διαβήτη τύπου 2. Η μείωση του κινδύνου ανά φλιτζάνι καφέ ήταν μόλις 7% όταν προστίθεντο τεχνητά γλυκαντικά.

Ο δρ Ματίας Χεν, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan, δήλωσε: «Η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, αλλά η προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών μειώνει σημαντικά αυτά τα οφέλη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτές οι διαφορές στα μοτίβα κατανάλωσης καφέ μάς έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τις πιθανές επιδράσεις του στην υγεία. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του καφέ, σκεφτείτε να τον καταναλώνετε χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες μελέτες υγείας στις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση καφέ κάθε τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο ενός διατροφικού ερωτηματολογίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κατάστασή τους υγείας κάθε δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εάν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για έως και 34 χρόνια, και 13.281 άτομα ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει εάν τα πρόσθετα στον καφέ -ζάχαρη, γάλα, τεχνητά γλυκαντικά και φυτικά υποκατάστατα γάλακτος- μειώνουν την προστατευτική δράση του καφέ ενάντια στον διαβήτη τύπου 2.

Έως και 60% των συμμετεχόντων στις τρεις μελέτες έβαζαν κάποιο πρόσθετο στον καφέ τους καθημερινά, ενώ έως 42% προσέθεταν ζάχαρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γάλα στον καφέ δεν βρέθηκε να έχει καμία επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος δεν είχαν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν αρκετοί συμμετέχοντες που τα χρησιμοποιούσαν, ώστε να εντοπιστεί σαφής σύνδεση με τον διαβήτη.

Κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλωνόταν καθημερινά -είτε ήταν κανονικός είτε ντεκαφεϊνέ- μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 10%, αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Ωστόσο, αυτή η μείωση μειώθηκε σημαντικά στο 5% όταν προστίθετο ζάχαρη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόσθετη ζάχαρη ενδέχεται να ξεπερνά ένα κρίσιμο όριο, επηρεάζοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν άτομα που προσέθεταν τρία ή περισσότερα κουταλάκια ζάχαρης στον καφέ τους, καθώς επικεντρώθηκε σε όσους προσθέτουν μια μέτρια ποσότητα πρόσθετων στο ρόφημά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ