Πρεμιέρα έκανε πριν από μερικές ημέρες στο Netflix η σειρά «Inventing Anna» που επιχειρεί να ρίξει μια ματιά στην ιστορία της Άννα Ντέλβι, που τάραξε τα νερά το 2018 με την απάτη της.
Κάθε επεισόδιο της μίνι σειράς του Netflix «Inventing Anna» ξεκινά με μια δήλωση αποποίησης ευθύνης. «Όλη αυτή η ιστορία είναι απολύτως αληθινή. Εκτός από όλα τα μέρη που είναι φτιαχτά». Είναι μια προειδοποίηση προς τους θεατές πως η τελευταία σειρά της Σόντα Ράιμς για το Netflix δεν θα είναι βατή. Αλλά όποιος έχει ακούσει για την Άννα Ντέλβι (ή Σόροκιν) πιθανότατα το γνωρίζει ήδη.
Το 2018, το New York Magazine έβγαλε την είδηση που έγινε παγκόσμιο θέμα συζήτησης για την ιστορία της δημοσιογράφου Τζέσικα Πρέσλερ σχετικά με μια φερόμενη Γερμανίδα κληρονόμο που κατηγορήθηκε ότι έκλεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους φίλους της μεταξύ των ετών 2013 και 2017 με την ελπίδα να ξεκινήσει μια μοναδική λέσχη μελών με το όνομα Anna Delvey Foundation. Αποδείχθηκε όμως πως η Σοροκίν ήταν στην πραγματικότητα μια ρωσικής καταγωγής βασίλισσα της απάτης που μεγάλωσε στη Γερμανία και ξεγέλασε με κάποιον τρόπο τους εξαιρετικά πλούσιους και ισχυρούς της Νέας Υόρκης να της δανείσουν πάνω από 275.000 δολάρια.
Το 2019 καταδικάστηκε για 8 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων τριών κατηγοριών για μεγάλη κλοπή και μίας για απόπειρα μεγάλης κλοπής, με την ίδια όμως να επιμένει ότι τα σχέδιά της για το Ίδρυμα Anna Delvey ήταν απολύτως νόμιμα.
Το Inventing Anna, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 11 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στο Top 10 των προτιμήσεων των θεατών της πλατφόρμας, είναι εμπνευσμένο από τις εκτενείς αναφορές της Πρίσλεϊ , η οποία είναι και παραγωγός στην σειρά των 9 επεισοδίων. Η σειρά ακολουθεί τη δημοσιογράφο Βίβιαν, έναν χαρακτήρα που βασίζεται στην Πρίσλεϊ και τον οποίο υποδύεται η Άννα Κλάμσκι, καθώς ερευνά την περίπλοκη ιστορία της Άννα. Το δράμα επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία της Σορόκιν μέσα από τα μάτια όσων την γνώριζαν – ή νόμιζαν ότι τη γνώριζαν. (Μάλιστα, το Netflix φέρεται να πλήρωσε την Σορόκιν 320.000 δολάρια για να προσαρμόσει τη ζωή της σε τηλεοπτική εκπομπή, την οποία η ίδια δήλωσε στο Insider πως δεν σκοπεύει να δει). Να σημειωθεί επίσης, πως η Σορόκιν βρίσκεται υπό κράτηση υπό την Υπηρεσία Μετανάστευσης, Τελωνείων και Επιβολής Νόμου για παράταση της θεώρησης της από τον Μάρτιο του 2020, έναν μήνα μετά την αποφυλάκισή της.
Η σειρά του Netflix δείχνει το πώς η Άννα (Η Τζούλια Γκάρνερ με γερμανική προφορά) μπόρεσε να μαγέψει τους πάντες. Η Άννα απεικονίζεται ως μια οραματίστρια ιδιοφυΐα με ταλέντο στις επιχειρήσεις, αλλά η σειρά δεν αρνείται επίσης πως ήταν ψεύτρα, χειραγωγός και επιθετική. «Για κάθε τρία πράγματα που ακούς γι’ αυτήν, ένα αποδεικνύεται συνήθως αληθινό» λέει η Βίβιαν. Και δεν έχει άδικο. Τα «γεγονότα» αυτής της ιστορίας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς η Άννα είναι μια αναξιόπιστη αφηγήτρια που προτιμά να ζει στις αυταπάτες της μεγαλοπρέπειας. Η αλήθεια είναι πως όσα περισσότερα γνωρίζετε για την Άννα Ντέλβεϊ τόσο λιγότερο την καταλαβαίνεται- αλλά αυτό είναι μέρος του χαρακτήρα της.
Τι είναι όμως αληθινό και τι φτιαχτό στην σειρά «Inventing Anna»; Εξαρτάται από το ποιον πιστεύετε.
Μήπως η Τζέσικα Πρέσλεϊ προσπαθούσε να αποκαταστήσει τη δημοσιογραφική της φήμη με την ιστορία της Άννα Ντελβέι;
Από τα πρώτα κιόλας επεισόδιο του Inventing Anna, οι θεατές μαθαίνουν πως η Βίβιαν είναι persona non grata σε πολλές ειδησεογραφικές αίθουσες όγω ενός προηγούμενου άρθρου που έγραψε στο περιοδικό Manhattan που αποδείχθηκε ανακριβές. Η ιστορία αφορούσε έναν 16χρονο μαθητή γυμνασίου της Νέας Υόρκης ονόματι Ντόνοβαν Λαμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε βγάλει 80 εκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο «πριν προλάβει να μάθει οδήγηση». Η Βίβιαν ισχυρίζεται ότι το αγόρι της είπε ψέματα, ενώ ο έφηβος ισχυρίζεται πως εκείνη έψαχνε για μία φανταχτερή ιστορία, χωρίς να νοιαστεί να εξετάσει τα γεγονότα. Στον απόηχο του άρθρου, η Βίβιαν ακυρώθηκε από το Bloomberg News και μεταφέρθηκε στο γραφείο του περιοδικού, γνωστό ως «Scriberia». Για τη Βίβιαν, η ιστορία της Άννας είναι ένας τρόπος να αποδείξει ότι δεν είναι η «κακή δημοσιογράφος» που όλοι νομίζουν ότι είναι.
Στον απόηχο του άρθρου, η Βίβιαν ακυρώθηκε από το Bloomberg News και μεταφέρθηκε σε ένα παρατημένο γραφείο του περιοδικού, γνωστό ως «Scriberia». Για τη Βίβιαν, η ιστορία της Άννας είναι ένας τρόπος να αποδείξει ότι δεν είναι η «κακή δημοσιογράφος» που όλοι νομίζουν ότι είναι. Είτε έγινε σκόπιμα είτε όχι, η ιστορία της Άννα Ντελβέι έγινε μια μορφή λύτρωσης για την Πρέσλερ.
Προσποιήθηκε η Άννα Ντέβλεϊ πως ήταν ο φερόμενος διευθυντής επιχειρήσεων της οικογένειας της, Πίτερ Χένεκι;
Καθώς η Άννα πλησιάζει στο να πάρει το δάνειο για το Ίδρυμά της, οι θεατές γνωρίζουν τον διευθυντή επιχειρήσεων της οικογένειας της, Πίτερ Χένεκι. Δεν τον βλέπουμε όμως ποτέ, αλλά ακούμε την ήρεμη, ψύχραιμη φωνή του σε τηλεφωνήματα μεγάλων αποστάσεων από τη Γερμανία, που ορκιζόταν στους τραπεζίτες της Άννας πως το τραπεζικό έμβασμα που έστειλε θα έφτανε από μέρα σε μέρα. Η σειρά όμως του Netflix αποκαλύπτει αργότερα πως η Άννα δημιούργησε τον Χένεκι ως μέρος της απάτης, χρησιμοποιώντας μια εικονική κάρτα sim για να κλωνοποιήσει έναν γερμανικό αριθμό και μια φτηνή εφαρμογή αλλαγής φωνής για να συγκαλύψει τη φωνή της.
Η πραγματική ιστορία του Χένεκι μπορεί να είναι ακόμη πιο περίεργη. Το 2018, το New York Magazine ανέφερε πως ο αριθμός κινητού του Χένεκι «ανήκε σε ένα τηλέφωνο που δεν λειτουργεί πλέον από ένα σούπερ μάρκετ». Η Άννα ήταν επίσης πιθανότατα αυτή που έγραφε emails από την διεύθυνση του Χένεκι. Αργότερα, όταν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον Χένεκι άρχισαν να κυκλοφορούν, η Σορόκιν ισχυρίστηκε ότι είχε πεθάνει. «Ο Πίτερ πέθανε τον περασμένο μήνα» έγραψε σε αλληλογραφία με τους επιχειρηματικούς εταίρους της, σύμφωνα με το New York Magazine. «Παρακαλώ, αποφύγετε να επικοινωνήσετε ή να αναφέρετε οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί του στο μέλλον».
Μετά την απώλεια του υποτιθέμενου διευθυντή επιχειρήσεών της, σύστησε τη νέα σύμβουλο της οικογένειας «Μπετίνα Βάγκνερ», η οποία επίσης πιστεύεται ότι ήταν αποκύημα της φαντασίας της.
Έκλεψε ιδιωτικό αεροπλάνο η Άννα Ντελβέι;
Οι θεατές μπορούν επίσης να πιστέψουν πως το «κλέβω» είναι πολύ σκληρή λέξη για αυτό που έκανε η Άννα σχετικά με το ιδιωτικό αεροπλάνο. Τι ακριβώς έγινε; Η Άννα ζητά ένα ιδιωτικό τζετ για να την μεταφέρει στην Ομάχα για το συνέδριο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Γουόρεν Μπάφετ, προσποιούμενη πως ήταν φίλη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τζετ. Ουσιαστικά, η Άννα μπορούσε να πει σε ένα τζετ χωρίς να πληρώσει και χωρίς να της κάνει κανείς κάποια ερώτηση/
Η Σορόκιν έπεισε πραγματικά τους εργαζόμενους στην Blade, μια εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι και διάσημοι για να κάνουν κράτηση ιδιωτικών αεροπλάνων, να της «ναυλώσουν ένα τζετ 35.000 δολαρίων στην Ομάχα, στέλνοντάς τους μια πλαστή επιβεβαίωση για τραπεζικό έμβασμα από την Deutsche Bank», σύμφωνα με το άρθρο της Πρέσλερ για το New York Magazine.
Πώς βοήθησε στη σύλληψή της, η πρώην φίλη της, Ρέιτσελ Γουίλιαμς
Το πορτρέτο της πρώην φίλης της Άννας, Ρέιτσελ , δεν είναι και τόσο συμπαθητικό. Στη σειρά, η Ρέιτσελ χρεώνεται 62.000 δολάρια για μια διαμονή στο Μαρόκο, όταν απορρίφθηκαν όλες οι πιστωτικές κάρτες της δήθεν κληρονόμου, βάζοντας μάλιστα την δική της πιστωτική. Και αργότερα, η Ρέιτσελ βοηθά την αστυνομία να συλλάβει την Άννα ενώ βρίσκεται σε κέντρο απεξάρτησης στο Μαλιμπού.
Το να εφεύρουμε το πορτρέτο της Άννας της πρώην φίλης της Ρέιτσελ (Κέιτι Λόους) δεν είναι συμπαθητικό. Στην παράσταση, η Άννα σκληραίνει τη Ρέιτσελ από 62.000 $ για μια διαμονή στο Μαρόκο σε ξενοδοχείο, αφού απορρίφθηκαν όλες οι πιστωτικές της κάρτες, αναγκάζοντας τη Ρέιτσελ να βάλει το κόστος της διαμονής σε μια πιστωτική κάρτα εργασίας. Αργότερα, η Ρέιτσελ βοηθά την αστυνομία να συλλάβει την Άννα ενώ βρίσκεται σε κέντρο απεξάρτησης στο Μαλιμπού.
Η πραγματική Ρέιτσελ Γουίλιαμς, η οποία ήταν συντάκτρια φωτογραφιών στο Vanity Fair την εποχή των προαναφερθέντων υποτιθέμενων γεγονότων, γνώρισε την Σορόκιν το 2016 και οι δυο τους έγιναν γρήγορα φίλες. « Για το υπόλοιπο του 2016, έβλεπα την Άννα κάθε λίγα Σαββατοκύριακα», έγραψε η Γουίλιαμς το 2018 για το Vanity Fair. Αλλά οι δυο τους μάλωσαν όταν η Σορόκιν φέρεται να απέτυχε να καταβάλει στην Γουίλιαμς το ποσό των 62.000 δολαρίων για ένα λογαριασμό ξενοδοχείου στο Μαρόκο. «Οι διακοπές ήταν ιδέα της Άννας» έγραψε η Γουίλιαμς στο Vanity Fair. Ισχυρίστηκε πως η Σορόκιν επέλεξε να μείνουν στο «La Mamounia», ένα «πολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων που κατατάσσεται στα καλύτερα στον κόσμο και γνωρίζοντας ότι η επιλογή της ήταν απαγορευτική για τον προϋπολογισμό μου, προσφέρθηκε να καλύψει τις πτήσεις μου, το ξενοδοχείο, και έξοδα.». Ωστόσο, δεν πήρε ποτέ πίσω τα χρήματά της.
Στα απομνημονεύματά της το 2019, με τίτλο «My Friend Anna», η Γουίλιαμς έγραψε ότι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της σύλληψης της τον Οκτώβριο του 2017 και της προσαγωγής της στη δικαιοσύνη. «Στόχος μου ήταν να αποκαλύψω το πού βρισκόταν στις Αρχές» έγραψε στα απομνημονεύματά της.
Η Σορόκιν, όπως και στην σειρά του Netflix, Η Sorokin, όπως και στην εκπομπή, συνελήφθη από την αστυνομία στις 3 Οκτωβρίου 2017 καθώς έφευγε από το Passages ένα κέντρο απεξάρτησης, νομίζοντας ότι επρόκειτο να συναντήσει την φίλη της για μεσημεριανό στο εστιατόριο Joan’s on Third. Στα απομνημονεύματά της, η Γουίλιαμς έγραψε ότι μετά τη σύλληψη της Σορόκιν, έστειλε μήνυμα στην πρώην φίλο της, προσποιούμενη ότι ήταν στο εστιατόριο και δεν μπορούσε να τη βρει. «Ποτέ δεν πήγα στο Joan's on Third για μεσημεριανό γεύμα, οπότε γιατί να μπω στον κόπο να προσποιηθώ ότι το είχα κάνει;» έγραψε η Γουίλιαμς. «Φοβόμουν ότι θα ανακάλυπτε τη συμμετοχή μου στη σύλληψή της; Αυτό ήταν το πιο σίγουρο. Όμως δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος. Όπως είχε κάνει η Άννα μαζί μου, ήθελα να πιστέψει το ψέμα μου».