Η γιαπωνέζα Μαρί Κόντο έχει φέρει την επανάσταση στην οργάνωση του σπιτιού σε μια εποχή που ο μινιμαλισμός είναι μόδα διδάσκοντας την τάξη μέσω της μεθόδου της, της “ΚοnMari”, που βασίζεται στις αξίες της πατρίδας της.
Αλλά ενώ η 35χρονη Κόντο έχει καταφέρει να γίνει διάσημη ανά την υφήλιο – και... πλούσια με τα βιβλία και την μιντιακή της πλατφόρμα -, διδάσκοντας ότι μόνο τα αντικείμενα που μας προσφέρουν ευχαρίστηση θα πρέπει να έχουν θέση στη ζωή μας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο, ολοένα και περισσότερες γυναίκες ξεσηκώνονται κατά της «υστερικής τάξης» και της εμμονής με την καθαριότητα που προωθεί η «γκουρού της οργάνωσης».
Influencers στα μέσα κοινωνική δικτύωσης κατακλύζουν τους λογαριασμούς τους με φωτογραφίες από τα ατακτοποίητα, σχεδόν «βομβαρδισμένα» δωμάτιά τους αρνούμενες να ενστερνιστούν την φιλοσοφία της Κόντο, που καλεί τους αμέτρητους οπαδούς της, τους “Konverts” όπως αποκαλούνται, να είναι προσεκτικοί με το τι κατέχουν και να περιβάλλονται μόνον με πράγματα που αγαπούν και τους προκαλούν χαρά, όπως τα φρέσκα λουλούδια. Η τάση του «ατακτοποίητου δωματίου» λαμβάνει μάλιστα ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις σε βαθμό που να της αφιερώνουν ολόκληρα άρθρα γυναικεία περιοδικά, όπως το Elle, με «επαναστάτριες» να δηλώνουν μάλιστα κάτι παραπάνω από ικανοποιημένες να δείχνουν τα δωμάτιά τους κατακλυσμένα από «άχρηστα» πράγματα σε μια αποθέωση του περιττού!
Μια απ’ αυτές τις influencer, η Remy Kassimir με χιλιάδες ακολούθους δηλώνει μάλιστα περίτρανα ότι ουδόλως τη νοιάζει να μπει στον κόπο να συμμαζέψει το δωμάτιό της, προτού ποζάρει στο φακό. «Εκείνο που θέλουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα είναι ειλικρίνεια, είτε πρόκειται για το ατακτοποίητο δωμάτιό σου, τις ταραγμένες σκέψεις σου ή τη ζωή σου που είναι άνω κάτω. Όλοι θέλουν να σε δουν όπως είσαι για να μπορέσουν κι αυτοί να νιώσουν φυσιολογικοί», είπε στο περιοδικό. Σε μια από τις «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες που ανήρτησε στο λογαριασμό της η πολέμια της φιλοσοφίας της Κόντο ποζάρει καθισμένη -σχεδόν πανηγυρίζοντας και φορώντας μόνον τα εσώρουχά της - στο άστρωτο κρεβάτι της ανάμεσα σε πεταμένα, τσαλακωμένα ρούχα στο πάτωμα. Το σκηνικό της απόλυτης αταξίας συμπληρώνουν μεταξύ άλλων ένα πιάτο με αποφάγια κι άπλυτα να ξεχειλίζουν από ένα καλάθι…
Το παράδειγμά της ακολουθούν κι άλλες επαναστάτριες ποστάροντας φωτογραφίες, που θα προκαλούσαν ίλιγγο στη Μαρί Κόντο. Μια απ’ αυτές ανήρτησε πρόσφατα μια selfie που τράβηξε μπροστά στον καθρέφτη της και δείχνει ανοικτά συρτάρια και σωρούς καλλυντικών διάσπαρτους στο χώρο. «Μην κοιτάτε το ατακτοποίητο δωμάτιό μου. Πραγματικά μου αρέσουν αυτά που φόρεσα σήμερα», σχολίασε στη λεζάντα.
Η ανταρσία κατά της μανίας της Κόντο με την τάξη δεν περιορίζεται, ωστόσο, μόνον στα υπνοδωμάτια, αλλά και σε άλλους χώρους των σπιτιών. Μια ξεκαρδιστική φωτογραφία που πόσταρε μια άλλη Influencer στο Instagram δείχνει ένα καθιστικό με δεκάδες εφημερίδες και βιβλία διάσπαρτα στο χώρο και μια γάτα κουλουριασμένη σ’ έναν καναπέ να απολαμβάνει το χάος γύρω της.
«Όταν αποφασίζεις να βάλεις τα συρτάρια σου σε τάξη, αλλά το σπίτι σου δείχνει σαν να εξερράγη ατομική βόμβα», γράφει στο συνοδευτικό κείμενο. Κι η συγγραφέας Σάρα Νάιτ, συμπληρώνει στο Elle: «Θέλει τόλμη να έχεις ατακτοποίητο δωμάτιο και να μην τρομάζεις στην ιδέα να το δείξεις στον κόσμο.
Όταν απελευθερώνεσαι από την κοινωνική πίεση της συμμόρφωσης στο πώς θα πρέπει να είναι τα δωμάτια για να ανεβάσεις φωτογραφίες τους στο Instagram κερδίζεις πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήμα για να ξοδέψεις σε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνεις»…