Influencers έχουν πάει τον όρο «αγορομάνα» σε άλλο επίπεδο - Γιατί μπορεί να είναι τοξική μια τέτοια σχέση - iefimerida.gr

Influencers έχουν πάει τον όρο «αγορομάνα» σε άλλο επίπεδο - Γιατί μπορεί να είναι τοξική μια τέτοια σχέση

H influencer αγορομάνα Μελίσσα Αν Μαρί
H influencer αγορομάνα Μελίσσα Αν Μαρί/Φωτογραφία: Instagram/melissaannmariee
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο όρος «αγορομάνα» σημαίνει αυτό ακριβώς που λένε οι λέξεις, μητέρα αγοριού. Ωστόσο, κάποιες influencers το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια τοξική οικογενειακή δυναμική.

Ενώ ο όρος μοιάζει ακίνδυνος – και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι – υπάρχουν βίντεο που δείχνουν μαμάδες να δηλώνουν ευθαρσώς την προτίμησή τους για τους γιους τους έναντι των θυγατέρων, με ορισμένους επικριτές να τις κατηγορούν ακόμη και για «συναισθηματική αιμομιξία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανθίζει η τάση «αγορομάνα» στα social

Τα βίντεο της τάσης «αγορομάνα» στο διαδίκτυο ποικίλλουν, με ορισμένες μαμάδες να περιγράφουν την ανατροφή του γιου τους ως το να υπομένεις τον μεγαλύτερο χωρισμό της ζωής σου ή άλλες να επικρίνουν την μελλοντική σύζυγο του γιου τους για τα πάντα, από το μαγείρεμα μέχρι την καθαριότητα – ενώ οι γιοι τους είναι ακόμα απλώς μωρά.

Σε ένα πλέον διαγραμμένο TikTok που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, η influencer Avery Woods δήλωσε ότι ο «γιος της έχει την καρδιά και την ψυχή της». «Είμαι προφανώς παθιασμένη με την κόρη μου Στίβι Λι, είναι απλά το καλύτερο κοριτσάκι στον κόσμο» διαβεβαίωσε η μαμά στους θεατές. «Σε όλη μου τη ζωή, πάντα ήθελα να είμαι μια αγορομάνα» πρόσθεσε.

Τα ραντεβού με τον γιο της που βγαίνει μια influencer

Πρόσφατα, μια άλλη influencer, η Melissa έγινε viral όταν μοιράστηκε ότι έχει τακτικά «βραδινά ραντεβού» με τον 12χρονο γιο της για να του μάθει πώς να συμπεριφέρεται στις γυναίκες. «Ετοιμαστείτε μαζί μου για ένα ραντεβού με το αγόρι μου» έγραψε η Melissa σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram. «Βασικά, τους δίνεις χαρτζιλίκι (50 δολάρια) και σε βγάζουν ραντεβού» εξήγησε, προσθέτοντας: «Η ιδέα είναι ότι τα προετοιμάζεις για το πώς να βγάλουν ένα κορίτσι σε ραντεβού στο μέλλον, ώστε να μην είναι τελείως χαμένα όταν έρθει η ώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έτσι, τους βοηθάτε στην πορεία με το πώς να σχεδιάζουν και να βγαίνουν ραντεβού και τους διδάσκετε βασικές εθιμοτυπικές αρχές και τρόπους συμπεριφοράς. Είναι πολύ ωραίο γιατί μπορούμε να περάσουμε σκόπιμο χρόνο μαζί, αλλά η παγίδα είναι ότι τον βάζω να το σχεδιάσει εκείνος».

Δίχασε η χειρονομία - «Μπορεί να καταλήξει σε μια φροϋδική εξάρτηση»

Ωστόσο, οι τηλεθεατές διχάστηκαν σχετικά με το πόσο αθώα και γλυκιά ήταν μια τέτοια χειρονομία. Ενώ ορισμένοι το θεώρησαν γοητευτικό, άλλοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα στο μέλλον, όταν ο γιος προσπαθήσει να δημιουργήσει τις δικές του σχέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα καταλήξει σε μια περίεργη φροϋδική συν-εξάρτηση κάνοντας αυτό. Ο πατέρας του αγοριού θα έπρεπε να του μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεται στις γυναίκες, ίσως με λίγη βοήθεια από τη μαμά, αλλά σίγουρα όχι με το να τον βάζει επανειλημμένα να βγάζει ραντεβού τη μαμά του» σχολίασε ένας χρήστης.

Ωστόσο, άλλοι υπερασπίστηκαν την ιδέα της μαμάς, λέγοντας: «Η κόρη κάποιου θα είναι πολύ ευγνώμων που το έκανες αυτό».

Γιατί μπορεί να είναι τοξική μια τέτοια σχέση

«Επιφανειακά, δεν φαίνεται προβληματικό, είναι απλώς ένας τρόπος να ταυτιστείς και να συνδεθείς με άλλες μαμάδες που έχουν γιους και όλα όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται» εξήγησε συγγραφέας του Psychology Today, Sylvia L. Mikucki-Enyart Ph.D σε άρθρο της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ωστόσο, όταν σκάβεις βαθύτερα, ανακαλύπτεις πτυχές της κουλτούρας των αγορομανάδων που είναι, δυστυχώς, επιβλαβείς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δυσλειτουργικές οικογενειακές σχέσεις».
H Sylvia είπε ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον καθώς και μια «ανησυχητική» οικογενειακή δυναμική για τις μητέρες ,τους γιους τους όταν μεγαλώσουν και τους μελλοντικούς συντρόφους τους.

Πώς μπορεί να μετατραπεί σε τοξική χωρίς να το καταλάβετε - Τρεις λόγοι

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η σχέση μητέρας – γιου μπορεί να μετατραπεί σε τοξική.

Για παράδειγμα, όταν η μητέρα περιγράφει τη μετακόμιση του γιου από το σπίτι ή το γάμο του ως «χωρισμό», βάζει τους γιους στο ρόλο του ρομαντικού συντρόφου και ότι του παιδιού. Δεύτερον όπως λέει: «Η θεώρηση ότι η νύφη είναι η ‘άλλη γυναίκα’ δημιουργεί αυτομάτων αρνητικές προσδοκίες για τη σχέση με τη νύφη από την αρχή».

Και τρίτον, «η τοποθέτηση των γιων ως ρομαντικών συντρόφων τους ασκεί ακατάλληλη πίεση να δίνουν προτεραιότητα στη μαμά τους έναντι των συζύγων τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να το καταπολεμήσετε αυτό, η Sylvia προτείνει να σκέφτεστε τη νύφη σας ως προσθήκη στην οικογένειά σας, όχι ως ανταγωνισμό, και να δώσετε προτεραιότητα στη δημιουργία μιας σχέσης μαζί της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ INFLUENCER μητέρα αγόρι γιος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ