Η είδηση έσκασε ως «βόμβα», αγαπημένη υπερβολή στον κόσμο των media. Η Ναόμι Κάμπελ έγινε μητέρα στα 50 της, δίνοντας ελπίδες στις απανταχού «κούγκαρ» -κυρίες μου, εφόσον το έκανα εγώ, τώρα μπορείτε κι εσείς!
Το γεγονός ότι η Ναόμι Κάμπελ έγινε μητέρα στα 50 της, όπως και το ότι η Ελλάδα πήρε το Euro 2004, αποδεικνύει πόσο αληθινό ήταν το σλόγκαν μιας διάσημης μάρκας αθλητικών παπουτσιών... Οτι, δηλαδή, τίποτε δεν είναι αδύνατο. Βγάζει όμως στον αφρό της επικαιρότητας και μια τάση που έχει γίνει παγκόσμια, απ' ό,τι φαίνεται, και η οποία πήρε μορφή με ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία πριν από οκτώ χρόνια... Το να είναι όλο και περισσότερα τα ζευγάρια που γίνονται γονείς μετά τα σαράντα.
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό των γυναικών που γέννησαν μετά τα 40 για το 2011 φτάνει στο 5%, ενώ για το 1991 είναι στο 2,2%. Με βάση τα στοιχεία που μου παραχώρησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό των γυναικών που γέννησαν μετά τα 40 στη χώρα μας έφτασε το 4,05%, ενώ το 1990 ήταν γύρω στο 1,33%, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε δύο μόλις δεκαετίες ο αριθμός των γυναικών στην Ελλάδα που γέννησαν μετά τα 40 τριπλασιάστηκε.
«Στη σύγχρονη εποχή η επιθυμία και η αυτοπραγμάτωση προηγούνται του καθήκοντος και της υπακοής σε καθορισμένα κοινωνικά σχήματα και αξίες όπως συνέβαινε στον παραδοσιακό κόσμο… Οι σημερινοί περιορισμοί, που κάνουν τα ζευγάρια να μεταθέτουν την απόφαση να κάνουν παιδιά θα μπορούσαν να είναι οικονομικοί, δυσκολία στη σταθερή εργασία, δυσκολία στη δέσμευση σε μόνιμη σχέση και την ευθύνη της πατρότητας ή της μητρότητας, που είναι οι μόνες ιδιότητες που μας ακολουθούν διά βίου».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Κυριάκο Βλασσόπουλο, ψυχοθεραπευτή, ομαδικό αναλυτή, τακτικό μέλος της ελληνικής εταιρείας ομαδικής ανάλυσης και οικογενειακής θεραπείας και της group-analytic society στο Λονδίνο.
Παράλληλα, η στατιστική έρευνα στις ΗΠΑ για την περίοδο από το 1980 ως το 2004 έδειξε ότι ο αριθμός των γυναικών που έγιναν μητέρες μετά τα 40 τετραπλασιάστηκε. Αυτό συνέβαινε τότε που είχα πρωτοασχοληθεί με το φαινόμενο που τώρα πρέπει να έχει γίνει ακόμα πιο σημαντικό, αφού οι γονείς μετά τα 40 έχουν πλέον και δικό τους site στο Παρίσι. Η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, η ανάγκη που υπάρχει πλέον στις γυναίκες να συλλέξουν κι αυτές εμπειρίες μέχρι τα σαράντα αλλά και η υποχρέωση του ζευγαριού να περάσει μεγαλύτερη «δοκιμαστική περίοδο» πριν προχωρήσουν στη μεγάλη απόφαση που θα τους αλλάξει τη ζωή, είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν πολλά ζευγάρια να γίνονται γονείς μετά τα 40. Άλλωστε, όπως έλεγε και ένα γενέθλιο σλόγκαν μιας γνωστής ιταλικής μάρκας ρούχων, «η ζωή ξεκινά μετά τα σαράντα».
Ναόμι: Συνήθειά της, το σπάσιμο των κανόνων
Η Ναόμι πάντα έκανε κάτι πρώτη. Αυτή τη φορά ήταν να γίνει μητέρα στα 50 της. Η σούπερ μόντελ, ηθοποιός, παραγωγός, επιχειρηματίας και ακτιβίστρια ήταν η πρώτη μαύρη μανεκέν που έγινε το εξώφυλλο της γαλλικής «Vogue» το 1988 (σε αυτό συνέβαλε και η απειλή του Yves Saint Laurent ότι θα αποσύρει κάθε διαφημιστική καταχώριση από τη Γαλλική «Βίβλο της μόδας» αν δεν μπει στο εξώφυλλο έγχρωμο μοντέλο). Το ίδιο συνέβη, τρία χρόνια αργότερα, στο περιοδικό «Time».
Η Ναόμι Κάμπελ ήταν η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που έγινε εξώφυλλό του. Το 2004 είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο της ελληνικής «Vogue», τότε που έβγαινε από τις Εκδόσεις Λυμπέρη, των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν φιλοξενήσει το καλοκαίρι τη Ναόμι στη Μύκονο.
Βέβαια, η σχέση του σούπερ μοντέλου με την Ελλάδα δεν περιορίζεται σε εκείνη την περίοδο. Καταρχήν, ο πρώτος που την είχε φέρει στη χώρα μας ήταν ο σχεδιαστής μόδας Βασίλειος Κωστέτσος, στον οποίο θα επανέλθουμε σε λίγο. Αλλά επίσης ήταν μια Ελληνοαυστραλέζα, η Σάρα Δούκα, ιδρύτρια του πρακτορείου μοντέλων Storm, που την είχε εντοπίσει στα 15 της να διασχίζει τα σοκάκια του Covent Garden. Η Ελληνοαυστραλέζα πρώην μοντέλο είχε ανακαλύψει και την Kate Moss.
Με δεδομένη την αγάπη της για την Ελλάδα και τους Έλληνες, είχε φέρει ως μοντέλο στο Λονδίνο τον μετέπειτα party promoter της ομάδας Magna, Μάνο Βαμβούκη, ο οποίος έκανε τότε παρέα με τη Ναόμι Κάμπελ: Την είχα γνωρίσει στο Λονδίνο. Ήταν λίγο bitchy. Είχαμε βγει στο Browns, club του ξάδελφου του George Michael στο VIP, μαζί με τον Bryan Ferry, μας είπε χαρακτηριστικά στο τηλέφωνο.
Πρώτος την έφερε ο Βασίλειος Κωστέτσος σε επίδειξη μόδας που έκανε εκείνη την εποχή, στην οποία -εκτός από τη Ναόμι- θα παρευρίσκονταν η Κρίστι Τέρλινγκτον και η Λίντα Εβαγκελίστα. Μάλιστα, στο κανάλι YouTube της Ναόμι προβάλλεται αυτό το show ως ένα από τα πιο σημαντικά στην καριέρα της! Δείτε το βίντεο από την Αθήνα
Το γλωσσικό ολίσθημα του Αλέξη Τσίπρα που ήθελε να αναφερθεί στη συγγραφέα και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν αλλά την αποκάλεσε Ναόμι Κάμπελ δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στην καριέρα της Ναόμι, μάλλον για... μαργαριτάρι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το «κόβουμε».