Πώς η βασίλισσα Καμίλα γράφει σήμερα (Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών) ιστορία -Σπάει μια παράδοση αιώνων - iefimerida.gr

Πώς η βασίλισσα Καμίλα γράφει σήμερα (Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών) ιστορία -Σπάει μια παράδοση αιώνων

Η βασίλισσα Καμίλα
Η βασίλισσα Καμίλα / Φωτογραφία: AP Photo

Όταν η βασίλισσα Καμίλα έφτασε σήμερα στον καθεδρικό ναό του Worcester για τη βασιλική τελετή διανομής δώρων τη Μεγάλη Πέμπτη των Αγγλικανών, πραγματοποίησε ένα αρχαίο έθιμο και το έκανε με μοναδικό τρόπο.

Διότι, μπορεί η παράδοση του Maundy να πηγαίνει πίσω στους μεσαιωνικούς χρόνους, ωστόσο είναι πρωτοφανές για έναν μονάρχη να εκπροσωπείται από τη σύζυγό του σε αυτή την εκκλησιαστική λειτουργία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν μπόρεσε φέτος να παρευρεθεί, καθώς συνεχίζει τη θεραπεία του για μια απροσδιόριστη μορφή καρκίνου, αλλά κυκλοφόρησε ένα ειδικό βίντεο-μήνυμα πριν από τη Λειτουργία, καλώντας το έθνος να τείνει χείρα φιλίας σε όσους έχουν ανάγκη. Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα παίχτηκε κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας.

Η βασίλισσα Καμίλα, με τη σειρά της, μοίρασε τα δώρα σε 75 άνδρες και 75 γυναίκες εκ μέρους του βασιλιά (όσα και η ηλικία του Καρόλου), στον καθεδρικό ναό του Worcester.

Τι είναι η τελετή Maundy της Μεγάλης Πέμπτης, στην οποία θα παρευρεθεί η Καμίλα

Η τελετή Maundy (ο Ιερός Νιπτήρας της Μεγάλης Πέμπτης) δημιουργήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια ως ένας τρόπος ανάμνησης του παραδείγματος υπηρεσίας του Ιησού τη νύχτα πριν σταυρωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αφηγήσεις της Βίβλου περιγράφουν πώς ο Ιησούς συγκεντρώθηκε με τους μαθητές του για ένα εβραϊκό πασχαλινό γεύμα, τον Μυστικό Δείπνο, και έδειξε μεγάλη ταπεινοφροσύνη πλένοντας τα πόδια τους.

Έτσι, αναπτύχθηκε ένα μεσαιωνικό τελετουργικό με τον βασιλιά να πλένει τα πόδια 12 ηλικιωμένων, όπως με τους αποστόλους του Ιησού, για να δηλώσει ότι είναι υπηρέτης του λαού του.

Η παράδοση της Μεγάλης Πέμπτης χρονολογείται τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα, αλλά έλαβε χώρα για τελευταία φορά στο Καθεδρικό του Worcester το 1980.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα, έγινε συνήθεια για τον μονάρχη να προσφέρει ελεημοσύνη στους φτωχούς τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ ο Ερρίκος Δ' αποφάσισε ότι ο αριθμός των νομισμάτων που δίδονται πρέπει να αντικατοπτρίζει την ηλικία του εκάστοτε μονάρχη.

Κάποιοι πήραν την τελετή πολύ σοβαρά. Η Μαρία Α' καταγράφεται ότι έπλυνε τα πόδια 41 γυναικών το 1556, το έτος των 41ων γενεθλίων της. Τους έδωσε επίσης 41 πένες και άλλα δώρα, φαγητό και ρούχα.

Αργότερα μονάρχες αρνήθηκαν να παρευρεθούν όταν υπήρχε πανούκλα ή έβαζαν τους αξιωματούχους να πλύνουν τα πόδια των φτωχών αγροτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα ο λόρδος High Almoner είχε επιφορτιστεί να το κάνει, και έτσι το βασιλικό έθιμο ανεστάλη.

Μόλις το 1931 o βασιλιάς αναμείχθηκε ξανά προσωπικά, καθώς η πριγκίπισσα Μαρί Λουίζ (εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας) πρότεινε στον ξάδερφό της, Γεώργιο Ε', να το κάνει.

Η Μαρί Λουίζ, κόρη της πριγκίπισσας Ελένης, ήταν ήδη μεγάλη θιασώτρια της τελετής, παρευρισκόμενη τακτικά παρά την έλλειψη βασιλικής παρουσίας.

Το επόμενο έτος o Γεώργιος Ε' πήγε στο Αββαείο του Γουέστμινστερ για να μοιράσει νομίσματα Maundy, ένα ειδικό νόμισμα που κόβεται και δίνεται σε ανθρώπους που πιστεύεται ότι αξίζουν δημόσια αναγνώριση για τη δική τους υπηρεσία.

Η Ελισάβετ, ο Κάρολος και η Καμίλα

O Οίκος του Ουίνδσορ το βρήκε μια ελκυστική τελετή, ίσως επειδή εξέφραζε τη σύνδεση του μονάρχη ως ανώτατου κυβερνήτη με την Εκκλησία της Αγγλίας, αλλά και με τον λαό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελισάβετ Β', ένας από τους πιο βαθιά θρησκευόμενους μονάρχες που είχε η χώρα, τη μετέτρεψε σε κορυφαία στιγμή της βασιλείας της.

Παρακολουθούσε τη Λειτουργία του Maundy σχεδόν κάθε χρόνο της βασιλείας της και αποφάσισε ότι δεν θα έπρεπε πλέον να τελείται σε μια εκκλησία όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ ή το Αββαείο του Γουέστμινστερ, αλλά την πήγε σε διαφορετικούς καθεδρικούς ναούς, έτσι ώστε οι άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας να αναγνωρίζονται μέσω των δώρων για την υπηρεσία που προσέφεραν.

Όπως ακριβώς έκαναν ο παππούς, ο θείος και ο πατέρας της πριν από αυτήν, έδωσε σε κάθε άνδρα και γυναίκα που επιλέγονταν για κάθε έτος της ηλικίας της δύο μικρές κόκκινες και άσπρες δερμάτινες τσάντες, γεμάτες με νομίσματα Maundy.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νομίσματα μεταφέρονται σε ειδικά ασημένια πιάτα, κατασκευασμένα κατά τη βασιλεία του Καρόλου Β', και φυλάσσονται μαζί με τα κοσμήματα του Στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου.

Κάθε χρόνο, ως σύνδεσμος στη στέψη και στις ιδέες της υπηρεσίας παίζεται ο μεγάλος ύμνος του Χέντελ «Zadok the Priest» καθώς μοιράζονται τα δώρα.

Το 2022 ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, αναπλήρωσε στην τελετή την ηλικιωμένη και άρρωστη μητέρα του, Ελισάβετ Β'.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι ως βασιλιάς έκανε την πρώτη του διανομή στο York Minster, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Καμίλα.

Τώρα, η Καμίλα ανέλαβε το τιμόνι της Λειτουργίας στο Worcester, καθώς ο βασιλιάς έχει αποσυρθεί από πολλές δημόσιες υποχρεώσεις του λόγω της θεραπείας του για τον καρκίνο, αν καιθα παραστεί στην πασχαλινή λειτουργία.

Με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, διάδοχο του θρόνου, να εστιάζει στην Κέιτ Μίντλετον και στα παιδιά τους, καθώς η σύζυγός του υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, η τελετή της Μεγάλης Πέμπτης, όπως και πολλά άλλα, θα στηριχθεί στους ώμους της βασίλισσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ