Πόσες φορές δεν έχουμε ονειρευτεί να αποκτήσουμε ένα φουλάρι Hermes ή μια τσάντα Birkin, τα οποία αποτελούν αντικείμενο πόθου για χιλιάδες γυναίκες. Η ιστορία όμως του οίκου Hermes ξεκινά από την κατασκευή σελών για βασιλιάδες και φτάνει να γίνει τελικά συνώνυμο της πολυτέλειας.
Ο Thierry Hermes, ένα ορφανός σελοποιός, είχε πολύ ειδικές γνώσεις για την επεξεργασία του δέρματος – είχε τόσο εξειδικευμένες γνώσεις στο δέρμα, που στην πραγματικότητα, οι κυριότεροι πελάτες του τον 19ο αιώνα ήταν βασιλικές οικογένειας.
Έξι γενιές αργότερα, η οικογένεια Hermes είναι πλέον γνωστή για τον διάσημο παρισινό οίκο τους και μια περιουσία που φτάνει τα 49,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην κορυφή του οίκου Hermes είναι σήμερα δύο ξαδέρφια: ο Pierre Alexis και ο Axel Dumas. Και οι δύο είναι συνιδιοκτήτες του διάσημου οίκου.
Στην βιομηχανία της μόδας, ο οίκος Hermes είναι το απόλυτο status symbol: η διάσημη τσάντα Birkin χρειάζεται πάνω από 25 ώρες για να κατασκευαστεί, είναι πανάκριβη και την κρατούν μόνο διάσημες και πριγκίπισσες.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην ιστορία του οίκου Hermes και την οικογένεια – μια από τις πλουσιότερες του κόσμου – που μετέτρεψε τον οίκο σε συνώνυμο της πολυτέλειας.
Ο Thierry Hermes, ένας σελοποιός, άνοιξε ένα κατάστημα στο Παρίσι το 1837. Εκείνη την περίοδο ειδικευόταν στις σέλες, παίρνοντας ακριβείς μετρήσεις από τα άλογα και τους ιππείς. Οι χειροποίητες σέλες ραμμένες στο χέρι, χρειάζονταν μήνες για να γίνουν. Η τελειότητα ήταν επιθυμητή κάθε φορά γιατί πολλοί από τους πελάτες του Hermes ήταν Ευρωπαίοι βασιλείς όπως ο Ναπολέων ΙΙΙ.
Ο γιος του Thierry Hermes, ο Emile-Charles Hermes, διαδεχόμενος τον πατέρα του, μετέφερε την ναυαρχίδα του Hermes στο Παρίσι στην 24 Rue du Faubourg Saint-Honoré, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη και σήμερα. Και μέχρι τον 20ο αιώνα, ανάμεσα στους πελάτες του συγκαταλέγονται βασιλικές οικογένειες από όλο τον κόσμο.
Οι γιοι του Émile-Charles Hermès, ο Adolphe και ο Émile-Maurice Hermes, τον διαδέχθηκαν λίγο αργότερα, μπαίνοντας στην τρίτη γενιά των Hermes.
Το 1937, εκατό χρόνια μετά το πρώτο κατάστημα του Thierry Hermes στο Παρίσι, ο οίκος αρχίζει να πουλά για πρώτη φορά τετράγωνα μεταξωτά μαντήλια. Σήμερα, ένα φουλάρι Hermes μπορεί να κοστίζει πάνω από 1.200 δολάρια.
Η τέταρτη γενιά των Hermes είναι συνώνυμη με την οικογένεια Dumas. Ο Robert Dumas ανέλαβε το διευθυντικό και καλλιτεχνικό ρόλο το 1951 μετά τον θάνατο του παππού του, Émile-Maurice Hermès. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Hermes περιγραφόταν συχνά ως μια μάρκα πολυτελείας και είχε γίνει γνωστή για τις τεράστιες λίστες αναμονής και τις υπερβολικά μεγάλες τιμές των προϊόντων της. Αλλά υπό την διοίκηση του Robert Dumas, οι πωλήσεις άρχισαν να επιβραδύνουν και οι εργαζόμενοι στα ατελιέ είχαν όλο και λιγότερη δουλειά.
Ο Robert Dumas αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. Εισήγαγε για πρώτη φορά ζώνες και τσάντες, διατηρώντας όμως την παράδοση του οίκου σε αυτά τα νέα αξεσουάρ: τα φουλάρια, οι ζώνες και οι τσάντες ήταν όλα διακοσμημένα με χαλινάρια και σέλες.
Μετά τον θάνατο του Robert Dumas το 1978, ο γιος του, Jean-Louis Dumas, ανέλαβε τον ηγετικό ρόλο, μια θέση που θα κρατούσε για τρεις δεκαετίες περίπου, και ανεβάζοντας τα οικονομικά του οίκου από τον πάτο σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Υπό την ηγεσία του Jean-Louis Dumas, μέσα σε μια περίοδο 7 χρόνων στη δεκαετία του 1980, ο οίκος Hermes είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται από τα 82 εκατομμύρια δολάρια στα 446,4 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Jean-Louis Dumas, όχι μόνο έκανε την διαφορά στον οίκο συμπεριλαμβάνοντας είδη ένδυσης και κοσμήματα, αλλά επίσης επέκτεινε το δίκτυο των καταστημάτων της σε αρκετές χώρες. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 300 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, παραβρέθηκε στα εγκαίνια κάποιων καταστημάτων του, όπως εκείνα στο Τόκιο, την Αθήνα και την Σεούλ.
Το 1984, Jean-Louis Dumas γνώρισε την ηθοποιό και τραγουδίστρια Jane Birkin σε μια πτήση. Απόρησε βλέποντας την ταλαιπωρημένη τσάντα της και την ρώτησε αν θα ήθελε να σχεδιάσει μια τσάντα με τον οίκο Hermes. Αυτό που προέκυψε από την τυχαία συνάντηση ήταν αυτό που θα καθόριζε τελικά τον οίκο Hermes.
Η τσάντα Birkin της Hermes θα γίνει τελικά το απόλυτο σύμβολο μόδας όλων των εποχών, με διασημότητες όπως η Κιμ Καρντάσιαν, η Βικτόρια Μπέκαμ, και η Κέιτ Μος, να φροντίζουν να επιδεικνύουν την πλούσια συλλογή τους σε κάθε ευκαιρία. Όπως και όλα τα προϊόντα Hermes, μια τσάντα Birkin δεν φεύγει από το εργαστήριο μέχρι να είναι τελείως άψογη. Υπάρχουν μάλιστα, δημοσιεύματα, που λένε ότι ο οίκος καίει τις μη τέλειες Birkin, ενώ μία μόνο τσάντα Birkin χρειάζεται πάνω από 25 ώρες για να κατασκευαστεί.
Είναι τόσο πολύτιμες που μια εξαιρετικά σπάνια τσάντα Birkin από δέρμα κροκόδειλου πουλήθηκε έναντι 185.000 δολαρίων το 2014, και έγινε η δεύτερη πιο ακριβή τσάντα που πωλείται σε δημοπρασία. Ποια ήταν η πρώτη; Μία άλλη Birkin, φυσικά.
Παράλληλα με την συντριπτική επιτυχία της Birkin, ο Jean-Louis Dumas βίωσε μια τεράστια επιτυχία όταν ορίστηκε ως δημιουργικός διευθυντής του οίκου το 2003, ο Jean Paul Gaultier, ο οποίος διατήρησε την θέση μέχρι το 2010.
Ένα άλλο μέλος της οικογένειας που βοήθησε στην φήμη του οίκου ήταν η σύζυγος του Jean-Louis Dumas, η Rena, που σχεδίασε πάνω από 150 καταστήματα της Hermes. Η Rena άσκησε σημαντική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες θυμούνται την επωνυμία – πολλά καταστήματα έχουν χαρακτηριστεί ως μεταμοντέρνα, με καθαρούς και ανοιχτούς χώρους.
Το 2005, ο Jean-Louis Dumas ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί μετά από σχεδόν 30 χρόνια ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Έως το 2006, είχε επιβλέψει την αύξηση των πωλήσεων του οίκου στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2010, ο Jean-Louis Dumas πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Η δήλωση που εξέδωσε η εταιρεία δεν διευκρίνιζε αιτία θανάτου, αλλά ήταν γνωστό πως ο Dumas είχε την νόσο του Πάρκινσον.
Προτού πεθάνει είχε αναθέσει να ηνία του οίκου στον γιο του, τον 52χρονο Pierre-Alexis Dumas, που είχε οριστεί καλλιτεχνικός διευθυντής το 2002. «Ήξερα ότι ο πατέρας μου ανησυχούσε πως οι άνθρωποι μπορεί να τον κατηγορούσαν για ευνοιοκρατία σχετικά με τον γιο του» είχε δηλώσει ο Pierre-Alexis Dumas σε συνέντευξή του στο Harper’s Bazaar το 2013. «Ήξερα επίσης πως κρυφά ήθελε να συνεργαστώ μαζί του. Οι άνθρωποι υπνωτίζονταν από τον πατέρα μου. Ήταν πολύ χαρισματικός. Το να είσαι γιος του Jean-Louis είναι τρομακτικό».
Ο Axel Dumas, ανιψιός του Jean-Louis Dumas, εντάχθηκε στον οίκο Hermes το 2003 και διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος το 2014. Είναι ένας από τους δεκάδες κληρονόμους του Thierry Hermès και έχει ένα μικρό ποσοστό της εταιρείας.
Ο ρόλος των δύο ξαδελφών στον οίκο είναι διαφορετικός. «Η δουλειά μου είναι να διατηρήσω ζωντανή της δημιουργικότητα του οίκου. Να τροφοδοτώ την αυστηρότητα και το όραμα» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Pierre-Alexis Dumas. Και μέχρι σήμερα, λέγεται ότι ο Pierre-Alexis Dumas είναι αυτός που δίνει το ok για να φύγει από το εργαστήριο κάθε προϊόν του οίκου Hermes.
«Η δουλειά μας είναι να δημιουργούμε την επιθυμία» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Axel Dumas το 2014 για το Forbes. «Μπορεί να είναι άστατη, επειδή η επιθυμία είναι άστατη, αλλά προσπαθούμε μέσω της δημιουργικότητας να αναστείλουμε την ταχύτητα».
Αλλά η δημιουργία της επιθυμίας είναι μόνο το ήμισυ της εξίσωσης. Όταν ο Axel Dumas ανέλαβε τα ηνία του οίκου Hermes, αύξησε επίσης την παραγωγή των τσαντών του. Το 2014, οι πωλήσεις του οίκου Hermes αυξήθηκαν σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον Dumas να δίνει τα εύσημα γι’ αυτό το ποσό στην αυξανόμενη παραγωγή δερμάτινων ειδών.
Σύμφωνα με το περιοδικό W, τα ξαδέρφια Axel και Pierre-Alexis Dumas μοιράζονται «μια εμμονή με την διαρκή ανανέωση και αναζωογόνηση του οίκου Hermes, ανεξάρτητα από το πόσο αιώνια είναι η ιστορία του».
Το 2018, το Bloomberg εκτίμησε πως η οικογένεια Dumas έχει περιουσία που αγγίζει τα 49,2 δισεκατομμύρια δολάρια και συγκαταλέγεται σε μία από τις πλουσιότερες του κόσμου.
Φωτογραφίες: Getty Images, AP, Wikipedia, Splash News