Όλοι έχουμε ακούσει για τη μυθική, βυθισμένη πόλη της Ατλαντίδας, αλλά λίγοι γνωρίζουν τη «Χαμένη Πόλη».
Αυτό το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο τοπίο δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε κάποια ταινία ή βιβλίο, καθώς ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από λίγα χρόνια.
Το 2000, ειδικοί έστειλαν ρομποτικά οχήματα για να ερευνήσουν έναν βραχώδη σχηματισμό και, αντί γι’ αυτό, ανακάλυψαν μια πόλη που ενδέχεται να είναι 120.000 ετών.
Σε βάθος 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού εντοπίστηκε ένα υδροθερμικό πεδίο, μια γεωλογική περιοχή όπου κυκλοφορεί θερμό νερό κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Η Χαμένη Πόλη εντοπίστηκε δυτικά της Μεσοατλαντικής Ράχης, και, σύμφωνα με το Science Alert, η περιοχή θεωρείται το μακροβιότερο υδροθερμικό πεδίο στον ωκεανό.
Τι πιστεύουν οι επιστήμονες για τη Χαμένη Πόλη στον Ατλαντικό
Οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι η Χαμένη Πόλη θα μπορούσε να αποκαλύψει τα ίχνη της απαρχής της ζωής, αλλά και πιθανότητες ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.
Τα χαρακτηριστικά της υποθαλάσσιας περιοχής περιλαμβάνουν σχηματισμούς που πιστεύεται ότι έχουν ηλικία τουλάχιστον 120.000 ετών, καμινάδες που εκτοξεύουν αέρια σε θερμοκρασία 40°C, και έναν μονόλιθο που έχει ονομαστεί Ποσειδώνας, από τον αρχαίο Έλληνα θεό της θάλασσας.

Παρά τις σκληρές συνθήκες, η Χαμένη Πόλη φιλοξενεί πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς.
Πιστεύεται ότι αυτά τα πλάσματα τρέφονται από τους υδροθερμικούς αεραγωγούς του πεδίου, οι οποίοι εκλύουν υδρογόνο, μεθάνιο και άλλα αέρια.
Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι στην περιοχή κινούνται καβούρια, γαρίδες και χέλια.

Ωστόσο, λόγω της έντονης έλλειψης οξυγόνου στη Χαμένη Πόλη, αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι ιδιαίτερα σπάνια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι παρόμοια υδροθερμικά πεδία με αυτό που ανακαλύφθηκε στον Ατλαντικό πιθανότατα υπάρχουν και αλλού.
Η Χαμένη Πόλη στον Ατλαντικό παραμένει η μοναδική τέτοιου είδους ανακάλυψη στην οποία έχουν καταφέρει να πλοηγηθούν ρομποτικά οχήματα μέχρι σήμερα.

Μιλώντας γι' αυτό το αρχαίο οικοσύστημα, ο μικροβιολόγος William Brazelton δήλωσε στο Smithsonian το 2018: «Αυτό είναι ένα παράδειγμα οικοσυστήματος που θα μπορούσε να είναι ενεργό αυτή τη στιγμή στον Εγκέλαδο (δορυφόρο του Κρόνου), ή στην Ευρώπη (δορυφόρο του Δία), και ίσως στον Άρη στο παρελθόν».
Από τη στιγμή της ανακάλυψής της, έχουν υπάρξει πολλαπλές εκκλήσεις για προστασία της περιοχής λόγω της επιστημονικής της σημασίας. Ωστόσο, το 2018, η Πολωνία έλαβε το δικαίωμα εξερεύνησης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Μεσοατλαντικής Ράχης για σκοπούς εξόρυξης.
Σχολιάζοντας την απόφαση, η επιστήμονας που ηγήθηκε της ανακάλυψης, η Dr Gretchen Fruh-Green, δήλωσε ότι οι εξερευνητές διατρέχουν τον κίνδυνο να «καταστρέψουν» τη Χαμένη Πόλη.
«Θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε αυτό το μέρος πριν το κατανοήσουμε πλήρως, πριν μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη σημασία αυτών των μοναδικών λευκών "πύργων" και αυτών των παράξενων ρευστών που αναβλύζουν από τον βυθό», δήλωσε στο Sky News.
«Η σημασία τους για την κατανόηση της απαρχής της ζωής, για την κατανόηση των πρώιμων γεωλογικών διεργασιών της Γης είναι τεράστια. Είναι η ιστορία μας, είναι η ιστορία της Γης και, αν την διαταράξουμε, δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει ή τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η διατάραξη στη χημεία των ωκεανών».

Φωτογραφίες: D. Kelley/University of Washington