Αυτή είναι η φράση που ηρεμεί το άγχος μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με ψυχολόγο - iefimerida.gr

Αυτή είναι η φράση που ηρεμεί το άγχος μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με ψυχολόγο

Γυναίκα κάνει άσκηση ηρεμίας
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχουν στιγμές που διάφορες σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό και σενάρια ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας άγχος.

«Τι θα γίνει αν…» σκέφτονται πολλοί, και συνήθως κατασκευάζουν σενάρια καταστροφής. Αυτές οι λέξεις μπορούν να σας στείλουν σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, δημιουργώντας άγχος και ανησυχία.

«Τροφοδοτούν την αβεβαιότητα, ενισχύουν τους φόβους και εμποδίζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να σκέφτεται καθαρά. Από τα παιδιά μέχρι τους ενήλικες, κανείς δεν είναι απρόσβλητος από αυτές τις λέξεις», εξηγεί ο ψυχολόγος Jeffrey Bernstein στο Psychology Today.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια «μαγική» φράση που μπορεί να προσφέρει ηρεμία και να επαναφέρει την ψυχική σας γαλήνη.

Οκτώ λέξεις που λειτουργούν σαν «πυροσβεστήρας» για το μυαλό

Για τον Jeffrey Bernstein, όταν ενεργοποιείται η μηχανή του άγχους και τα «κι αν» διαδέχονται το ένα το άλλο στο μυαλό, αρκεί να πείτε αυτή τη μαγική φράση που λειτουργεί σαν «πυροσβεστήρας» για τις σκέψεις: «Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;»

Σαφώς, «δεν ενθαρρύνει τις καταστροφικές σκέψεις», διευκρινίζει ο ειδικός, αλλά τονίζει ότι αυτή η μικρή φράση μας βοηθά να «πατήσουμε στη γη». «Ωθεί τον εγκέφαλο να επιβραδύνει, να αξιολογήσει την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσει ότι, ακόμη και αν συμβεί το χειρότερο, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» αναφέρει, σύμφωνα με το tf1info.fr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξηγεί ότι αυτή η φράση λειτουργεί λίγο σαν γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, γιατί αντικαθιστά τα καταστροφικά σενάρια με «μια ρεαλιστική και θεμελιωμένη σκέψη».

Για παράδειγμα, αν πριν από μια συνέντευξη για δουλειά σκεφτείτε «κι αν παγώσω και απαντήσω λάθος στις ερωτήσεις;», ρωτήστε τον εαυτό σας: ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί; Ίσως να μην πάρετε τη θέση, αλλά θα συνεχίσετε να κάνετε αιτήσεις αλλού. Ο στόχος είναι να αποδραματοποιήσετε την κατάσταση.

Διακοπή του κύκλου των αρνητικών σκέψεων

Ο στόχος αυτής της μικρής γνωσιακής παρέμβασης είναι να μειώσει τη δραματοποίηση της κατάστασης. Αυτή η απλή ερώτηση εμποδίζει τον εγκέφαλο να ξεφύγει και να κατακλυστεί από φόβο, στρες και άγχος. Ενισχύει, επίσης, τη συναισθηματική ανθεκτικότητα και σας επιτρέπει να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στην ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα.

Τέλος, αυτό το αντίδοτο δείχνει ότι μπορείτε να ξεπεράσετε μια δύσκολη δοκιμασία και ότι μπορείτε να το ξανακάνετε και στο μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο ψυχολόγος τονίζει ότι αυτό το εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Αν ένας δικός σας άνθρωπος παρασυρθεί σε έναν κύκλο πανικού, κάντε του αυτή την ερώτηση «με ηρεμία και χωρίς ειρωνεία».

Εξηγεί ότι αυτή η φράση δεν είναι πρόκληση ή άρνηση, αλλά «ένας τρόπος να βοηθήσουμε κάποιον να βγει από τον πανικό». Στη συνέχεια, προσθέτει: «Όταν ο εγκέφαλός σας αρχίζει να τρέχει, κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας και απαντήστε με ειλικρίνεια».

Συχνά, το να φανταστούμε το χειρότερο δεν είναι ποτέ τόσο τρομακτικό όσο το πιστεύουμε, και τελικά φέρνει ανακούφιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ψυχολογία άγχος στρες ψυχολόγος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ