Βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο και τα οποία κορυφαίος ειδικός αποκαλεί «οι 4 καβαλάρηδες της μακροζωίας» θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φτάσουν τα 100 χρόνια ζωής.
Ο Δρ. William Li, γιατρός και επιστήμονας του Πανεπιστημίου Harvard, εμφανίστηκε πρόσφατα σε ένα podcast για να συζητήσει πώς τα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σύστημα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μακροζωία των «super-agers», των ανθρώπων που ζουν έως τα 100 και πέρα από αυτό.
Αποκάλυψε επίσης τους τύπους τροφών που καλλιεργούν αυτά τα βακτήρια στο σώμα, προσφέροντας ενδεχομένως σε όσους τις καταναλώνουν ένα φυσικό «εργαλείο» για μακροζωία.
Μιλώντας στο Dhru Purohit Show, ο Δρ. Li μίλησε για μια έρευνα από την Ιταλία, η οποία ανέλυσε τα βακτήρια του εντέρου σε εθελοντές, με τον γηραιότερο εξ αυτών να έχει φτάσει την ηλικία των 114 ετών.
Αυτά τα βακτήρια αποτελούν μέρος του μικροβιώματος του εντέρου, ενός οικοσυστήματος μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα και είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες σωματικές λειτουργίες - από τη διευκόλυνση της πέψης και την καταπολέμηση λοιμώξεων έως τη σταθεροποίηση της ψυχικής υγείας.
Ο Δρ. Li ανέφερε ότι οι ερευνητές βρήκαν πως 4 τύποι βακτηρίων ήταν ιδιαίτερα άφθονοι στο έντερο των υπεραιωνόβιων:
- Odoribacter
- Oscillobacter
- Christensenella
- Akkermansia
«Αυτά τα βακτήρια είναι τόσο υψηλά σε αυτούς τους ανθρώπους που κάτι συμβαίνει», σχολίασε.
Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα βακτήρια αυξάνουν άμεσα το προσδόκιμο ζωής, ο Δρ. Li εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη συνολική υγεία.
«Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τη δράση τους, αλλά ξέρουμε ότι ορισμένα από αυτά, όπως το Odoribacter, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της E. coli και άλλων βακτηρίων που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή σας καθώς μεγαλώνετε», ανέφερε ο Δρ. Li.
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το Odoribacter θα μπορούσε ακόμη και να προστατεύει από τον καρκίνο, αν και τόνισε ότι αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επιστημονική έρευνα.
Έρευνα από την Ιαπωνία διαπίστωσε επίσης ότι η οικογένεια βακτηρίων Odoribacteraceae, στην οποία ανήκει το Odoribacter, συμβάλλει στη μακροζωία.
Ο Δρ. Li συνέχισε περιγράφοντας το Oscillobacter ως «τη στατίνη της μητέρας φύσης», καθώς:
- Μειώνει τη «κακή» χοληστερόλη (LDL)
- Βελτιώνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL)
- Προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία
Ο Δρ. Li πρόσθεσε ότι το Oscillobacter συμβάλλει επίσης στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μακροζωία, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή.
Η καλή ευαισθησία στην ινσουλίνη σημαίνει ότι το σώμα ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη του αίματος πιο εύκολα.
Αντίθετα, η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί το αντίθετο, αποτελώντας βασικό παράγοντα κινδύνου για προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Ο Δρ. Li ανέφερε επίσης ότι το Akkermansia συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως:
- Μείωση της φλεγμονής
- Βελτίωση της μεταβολικής υγείας
- Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά του καρκίνου
«Το Akkermansia συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, βελτιώνει τη μεταβολική υγεία και βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου», τόνισε.
Ο Δρ. Li πρόσθεσε ότι το Akkermansia πιθανότατα παίζει ρόλο και στην υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία, προστατεύοντας τη διανοητική ικανότητα.
Αν και δεν ανέλυσε λεπτομερώς τα οφέλη του Christensenella, έρευνες υποδεικνύουν ότι συμβάλλει:
- Στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού
- Στην πρόληψη μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία
- Στην πιθανή προστασία από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBD)
Ποιες τροφές βοηθούν στην ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων;
Ο Δρ. Li παρουσίασε τροφές που μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη του Akkermansia στο έντερο:
- Ρόδια
- Αποξηραμένα κράνμπερι
- Σταφύλια Concord (ολόκληρα ή σε χυμό)
- Τσίλι πιπεριές
- Μαύρα σμέουρα (black raspberries)
- Κινέζικο μαύρο ξίδι
Η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη του Akkermansia, προσφέροντας οφέλη στη μεταβολική και συνολική υγεία.
Ο Δρ. Li τόνισε ότι αυτές είναι ρεαλιστικές και εύκολες στρατηγικές για την καλλιέργεια του Akkermansia στο έντερο.
Πώς να ενισχύσετε τα υπόλοιπα τρία βακτήρια;
Για τα άλλα τρία βακτήρια (Odoribacter, Oscillobacter και Christensenella), ο Δρ. Li συνέστησε ένα απλό διατροφικό τρικ:
- Αποθηκεύστε μαγειρεμένους υδατάνθρακες όπως ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά στο ψυγείο όλη τη νύχτα
- Αυτό μετατρέπει τα τρόφιμα σε «ανθεκτικό άμυλο» (resistant starch), το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη αυτών των ευεργετικών βακτηρίων
Πώς λειτουργεί αυτό;
- Η διαδικασία ψύξης προκαλεί μια χημική αλλαγή στο άμυλο των τροφίμων, κάνοντάς τα πιο δύσπεπτα, γεγονός που ωφελεί τα υγιή βακτήρια του εντέρου.
- Ακόμα κι αν ζεστάνετε ξανά το φαγητό την επόμενη μέρα, το άμυλο παραμένει ανθεκτικό και υποστηρίζει την ανάπτυξη των «Τεσσάρων Καβαλάρηδων της Μακροζωίας».
«Αυτή η αλλαγή στη θερμοκρασία μεταβάλλει τη χημεία του αμύλου. Την επόμενη μέρα, ακόμα κι αν το ξαναζεστάνετε, έχει μετατραπεί σε ανθεκτικό άμυλο που βοηθά αυτά τα ευεργετικά βακτήρια να αναπτυχθούν», εξήγησε ο Δρ. Li.
Ο Δρ. Li πρόσθεσε ότι αυτά τα βακτήρια που ενισχύουν τη μακροζωία είναι πιθανό να έχουν σημαντική επίδραση μόνο εάν καλλιεργηθούν από νεαρή ηλικία.
Δηλαδή, αν κάποιος αρχίσει να ενισχύει αυτά τα βακτήρια στα 70 του, είναι απίθανο να δει μεγάλη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής του.
Πώς το υγιές μικροβίωμα ενισχύει την υγεία;
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ένα υγιές μικροβίωμα βοηθά το σώμα μέσω δύο βασικών μηχανισμών:
Παράγει ωφέλιμες χημικές ουσίες που αλληλεπιδρούν με τα συστήματα του οργανισμού, όπως:
- Το ανοσοποιητικό σύστημα
- Ο εγκέφαλος
- Οι ορμόνες
- Άλλες κρίσιμες λειτουργίες
- Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει τη συνολική απόδοσή τους.
Αποτρέπει την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών
Τα «καλά» βακτήρια ανταγωνίζονται τα «κακά» για χώρο και θρεπτικά συστατικά, εμποδίζοντας τα τελευταία να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.