Κακά νέα: Η ανθρώπινη νοημοσύνη μειώνεται απότομα -Τι έδειξαν συγκριτικά τεστ σε ανθρώπους όλων των ηλικιών - iefimerida.gr

Κακά νέα: Η ανθρώπινη νοημοσύνη μειώνεται απότομα -Τι έδειξαν συγκριτικά τεστ σε ανθρώπους όλων των ηλικιών

Οι άνθρωποι είναι πραγματικά λιγότερο έξυπνοι από ό,τι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν / SHUTTERSTOCK
Οι άνθρωποι είναι πραγματικά λιγότερο έξυπνοι από ό,τι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν / SHUTTERSTOCK

Η ανθρώπινη νοημοσύνη μειώνεται απότομα και, αντίστροφα, η ανθρώπινη βλακεία αυξάνεται κατακόρυφα. Ναι, η αλήθεια είναι - δυστυχώς - αυτή.

Οι άνθρωποι είναι πραγματικά λιγότερο έξυπνοι από ό,τι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Όπως αναφέρουν σε προ ημερών (δυσοίωνο) άρθρο τους οι Financial Times και αναδημοσιεύει η New York Post, οι αξιολογήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και χάνουν τις ικανότητες συλλογισμού, επίλυσης προβλημάτων και επεξεργασίας πληροφοριών - δηλαδή, όλες τις πτυχές της (ομολογουμένως δύσκολα προσδιορίσιμης) μέτρησης που υποτίθεται ότι αφορά στην «νοημοσύνη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκριτικά τεστ

Τα αποτελέσματα αυτά, αναφέρουν οι FT, προκύπτουν από συγκριτικά τεστ που παρακολουθούν τις γνωστικές δεξιότητες σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Από τη μελέτη «Monitoring the Future» του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που καταγράφει τις δυσκολίες συγκέντρωσης των 18χρονων Αμερικανών μέχρι το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA) που μετρά τις μαθησιακές δεξιότητες των 15χρονων σε όλο τον κόσμο, χρόνια ερευνών δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι διαθέτουν μειωμένη διάρκεια προσοχής και διαρκώς αποδυναμωμένες δεξιότητες κριτικής σκέψης.

Οι αξιολογήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και χάνουν τις ικανότητες συλλογισμού, επίλυσης προβλημάτων και επεξεργασίας πληροφοριών / PEXELS
Οι αξιολογήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και χάνουν τις ικανότητες συλλογισμού, επίλυσης προβλημάτων και επεξεργασίας πληροφοριών / PEXELS

Μια «βουτιά» από το 2015

Αν και υπήρξε αποδεδειγμένα μια απότομη μείωση των γνωστικών δεξιοτήτων μετά την πανδημία του COVID-19 λόγω της εκπαιδευτικής αναστάτωσης που προκλήθηκε εξαιτίας του, οι τάσεις αυτές έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, γεγονός που υποδηλώνει ότι ό,τι συμβαίνει είναι πολύ βαθύτερο και διαρκεί πολύ περισσότερο από την πανδημία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς, δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι φαίνεται να χάνουν τις γνωστικές τους δεξιότητες, αλλά ένας βασικός δείκτης είναι η απότομη μείωση της ανάγνωσης και η μεταβαλλόμενη σχέση του κόσμου με τον τρόπο που καταναλώνουμε πληροφορίες και μέσα ενημέρωσης διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2023, για παράδειγμα, το National Endowment for the Arts διαπίστωσε ότι μόλις το 37,6% των Αμερικανών δήλωσαν ότι είχαν διαβάσει ένα μυθιστόρημα ή διήγημα το προηγούμενο έτος - ένα ποσοστό μειωμένο από το 41,5% το 2017 και το 45,2% το 2012.

Oι τάσεις αυτές έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 / PEXELS
Oι τάσεις αυτές έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 / PEXELS

Θα ήταν αρκετά εύκολο να κατηγορήσει κανείς αυτή την πτώση στο ότι οι άνθρωποι διαβάζουν λιγότερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023 από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την ίδια διεθνή κοινοπραξία που διεξάγει την έρευνα PISA, το 34% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε τα χαμηλότερα επίπεδα αριθμητικής ικανότητας, που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν έχουν την ικανότητα να εργάζονται και να δουλεύουν με αριθμούς. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 29%.

Πέρα από τις αλλαγές στην κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης και των μέσων με τα οποία τα λαμβάνουμε, φαίνεται ότι αλλάζει και η σχέση μας με την πληροφόρηση τόσο ειδικά, όσο και γενικά.

Ενώ σίγουρα υπάρχουν τρόποι χρήσης της τεχνολογίας που δεν προκαλούν βλάβη στη νόηση, μελέτες δείχνουν ότι ο «χρόνος πάνω από την οθόνη» - όπως τον ξέρουμε σήμερα - βλάπτει τη λεκτική και γνωσιακή λειτουργία των παιδιών και δυσκολεύει τους ενήλικες να συγκεντρωθούν και να συγκρατήσουν πληροφορίες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι η ανθρώπινη διάνοια [που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την έννοια της νοημοσύνης] έχει υποστεί βλάβη, αντιτείνει το δημοσίευμα - αλλά «τόσο σε επίπεδο δυνατοτήτων όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης», η νοημοσύνη μας βρίσκεται σίγουρα σε κατακόρυφη πτώση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νοημοσύνη βλακεία ανθρώπινη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ