Σκάνδαλο θαμπώνει τη λάμψη των Χρυσών Σφαιρών, της απονομής βραβείων κινηματογράφου που αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο πρόδρομο των Όσκαρ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, πως δεν προτίθεται να προβάλει την απονομή για το 2022, ο αστέρας του Χόλιγουντ, Τομ Κρουζ, δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη λαμπερή διοργάνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA), που βρίσκεται πίσω από τις «Χρυσές Σφαίρες».
Ο Αμερικανός ηθοποιός έχει κερδίσει τρεις Χρυσές Σφαίρες, για τις ταινίες «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», «Τζέρι Μαγκουάιρ» και «Μανόλια». Σύμφωνα με το Deadline, απεστάλησαν πίσω στην έδρα της HFPA τα τρόπαια Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου, που κέρδισε ο Τομ Κρουζ για τους ρόλους του στις ταινίες «Jerry Maguire» και «Born on the Fourth of July», και Καλύτερου Β' Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή στην ταινία «Magnolia».
Είχε προηγηθεί η Σκάρλετ Γιόχανσον, η οποία κατηγόρησε τις Χρυσές Σφαίρες για σεξισμό, λέγοντας συγκεκριμένα ότι μέλη της HFPA έκαναν σεξιστικές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις τύπου, αλλά και παρατηρήσεις που έφθαναν στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης, και κάλεσε σε μποϊκοτάζ μέχρι να υπάρξει πλήρης αναμόρφωση.
Ο δε Μαρκ Ραφάλο σε tweet του έγραψε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι όταν παίρνουμε αυτό το βραβείο» και προέτρεψε τον οργανισμό να αναλάβει δράση.
Και δεν ήταν οι μόνοι...
Εκατό γραφεία ατζέντηδων Χολιγουντιανών καλλιτεχνών έστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ρητά ότι θα απέχουν από τις εκδηλώσεις της ΗFPA και τις συνεντεύξεις τύπου, εκτός αν πέσει φως στην υπόθεση και διευθετηθούν άμεσα τα ζητήματα.
Επίσης, Netflix, amazon και WarnerMedia προχώρησαν σε μποϊκοτάζ της HFPA μέχρι να διευθετηθούν τα ανοιχτά ζητήματα, ενώ ο επικεφαλής του Netflix, Τεντ Σαράντος, αμφισβήτησε ότι η λύση που προτείνεται καλύπτει τα προβλήματα.
Πώς ξέσπασε ο σάλος για τον Συνεταιρισμό Ξένου Τύπου
Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA) δέχθηκε σφοδρή κριτική καθώς από τις υποψηφιότητες των 78ων Χρυσών Σφαιρών απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» φετινές ταινίες, «Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey's Black Bottom» και «Judas and the Black Messiah». Ακολούθησε δημοσίευμα των «Los Angeles Times», που αποκάλυψε ότι κανένα από τα 87 μέλη της Ένωσης δεν είναι μαύρος ή μαύρη.
Παράλληλα, τον περασμένο Φεβρουάριο, η εφημερίδα «Los Angeles Times» αποκάλυπτε πως δεν υπήρξαν ποτέ μέλη της μαύρης κοινότητας στον Συνεταιρισμό Ξένου Τύπου, ο οποίος διαχειρίζεται και διοργανώνει την απονομή των Χρυσών Σφαιρών. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού δήλωσε αργότερα στο Variety πως δεν υπήρξε μαύρο μέλος στις τάξεις του, τουλάχιστον από το 2002.
Το ζήτημα έγινε ακόμη πιο προβληματικό όταν αποκαλύφθηκαν οι απόψεις του πρώην προέδρου του Συνεταιρισμού, ο οποίος και απεβλήθη, Φιλ Μπερκ, πως το κίνημα «Black Lives Matter» δεν είναι παρά ένα «ρατσιστικό κίνημα». Επιπλέον, ο Μπερκ φέρεται να αποκάλεσε την καλλιτέχνιδα Πατρίς Κούλορς, μια από τις επιφανείς ακτιβίστριες του κινήματος, «αυτοανακηρυχθείσα εκπαιδευμένη μαρξίστρια».
Το χλιδάτο διήμερο στο Παρίσι για την Emily In Paris
Στο ρεπορτάζ της «Los Angeles Times» υπήρχαν πληροφορίες για σκανδαλώδη προνόμια και οικονομικές απολαβές για τα 90 περίπου μέλη του Οργανισμού που διοργανώνει τις Χρυσές Σφαίρες.
Και εδώ έρχεται να μπλεχτεί και η σειρά του Netflix, Emily In Paris. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, 30 μέλη του οργανισμού έλαβαν πρόσκληση να βρεθούν στα γυρίσματα της σειράς της πλατφόρμας, η οποία και αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία το περασμένο φθινόπωρο, στο Παρίσι.
Τα μέλη έκαναν επί ένα διήμερο τη «μεγάλη ζωή», καθώς διέμειναν σε πολυτελές ξενοδοχείο του Παρισιού, όπου η διαμονή στοιχίζει 1.400 δολάρια τη βραδιά. Εκείνο που έκανε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν πως με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων λίγο αργότερα, η σειρά του Netflix βρέθηκε μεταξύ των παραγωγών για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμικής σειράς.
Δεν λέει να κοπάσει η κατακραυγή για τις Χρυσές Σφαίρες
Την περασμένη εβδομάδα, η HFPA ανακοίνωσε τις αλλαγές που δρομολογεί, όπως εγγραφή τουλάχιστον 20 νέων μελών το 2021, με ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη μαύρων μελών, «τον στόχο αύξησης του αριθμού των μελών της κατά 50% τους επόμενους 18 μήνες».
Επίσης, γνωστοποίησε ότι μέλη της θα μπορούν να γίνουν δημοσιογράφοι που έχουν τα κατάλληλα προσόντα, ζουν στις ΗΠΑ και εργάζονται σε ξένο ΜΜΕ και όχι πλέον μόνο έντυπο. Έχει επίσης ανακοινώσει ότι τα μέλη της πρέπει να τηρούν έναν «κώδικα δεοντολογίας», ο οποίος θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα.
Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο σήμερα και στην απόφαση του NBC να μην προβάλει ξανά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών. Ο τηλεοπτικός σταθμός σημείωσε:
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η HFPA έχει δεσμευτεί για ουσιαστική μεταρρύθμιση» δήλωσε εκπρόσωπος του NBC. «Ωστόσο, η αλλαγή αυτού του μεγέθους απαιτεί χρόνο και δουλειά. Αισθανόμαστε έντονα ότι η HFPA χρειάζεται χρόνο για να το κάνει σωστά. Ως εκ τούτου, το NBC δεν θα προβάλει την απονομή των Χρυσών Σφαιρών του 2022. Θεωρώντας ότι ο οργανισμός θα υλοποιήσει το σχέδιό του, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε την τελετή τον Ιανουάριο του 2023».
Οι αντιδράσεις για φυλετικές διακρίσεις σε βραβεία κινηματογράφου
Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών ξεκίνησε το 1944 και απονέμει τα βραβεία στις καλύτερες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές εγχώριες και διεθνείς, όπως καθορίζονται από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ. Λίγα χρόνια αργότερα, η απονομή αποφάσισε να διακρίνει τα βραβεία σε κωμωδία και δράμα, προκειμένου να μην «επισκιάζεται» κάποιο καλλιτεχνικό είδος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανική απονομή βραβείων κινηματογράφου στις ΗΠΑ κατηγορείται για μεροληπτική συμπεριφορά.
Το 2015 ξεκίνησε στα social media μια διαμαρτυρία με «τίτλο» «Τα Όσκαρ είναι πολύ λευκά», αναφερόμενη στις υποψηφιότητες και την υποεκπροσώπηση καλλιτεχνών άλλων φυλών στη διοργάνωση.