Την τελευταία του πνοή άφησε χθες τα ξημερώματα, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο δημοφιλής τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής.
Γεννήθηκε το 1953 στον Πειραιά και μεγάλωσε στα Καμίνια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως επιπλοποιός κι έτσι έμαθε κι εκείνος την τέχνη, ωστόσο ασχολήθηκε με τη μουσική.
Το έπιπλο ήταν οικογενειακή υπόθεση, ασχολούνταν τα αδέλφια του, ενώ ο ίδιος σπούδασε σχεδιασμό επίπλου στο Μιλάνο. Επιστρέφοντας, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση -ένα μικρό μαγαζί στα νότια προάστια, 38 τετραγωνικά, με έπιπλα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο- και την απογείωσε. Σχεδιάζοντας έπιπλα που άρεσαν πολύ και ξεπουλούσαν, επέκτειναν την επιχείρηση, ανοίγοντας μαγαζιά σε όλη την Αθήνα. Στον σχεδιασμό επίπλου επέστρεψε και μετά το διάλειμμα που έκανε στο τραγούδι και στη νύχτα.
Σε συνέντευξή του πριν από λίγα χρόνια στο Newsbeast, είχε μιλήσει για τη διαδρομή του αυτή, από το έπιπλο στο τραγούδι και πάλι πίσω στο έπιπλο. Ουσιαστικά, όμως, ποτέ δεν εγκατέλειψε τον έναν ή τον άλλον χώρο. Επέστρεψε μάλιστα πριν από λίγα χρόνια, κάνοντας εμφανίσεις με τις Melisses αλλά και τη Νατάσα Θεοδωρίδου.
«Από μικρός έπαιζα μουσική. Είχαμε φτιάξει με τους φίλους μου ένα συγκρότημα, τις ''Πρόκες''. Ο πατέρας μου ήταν αξιωματικός στο Βασιλικό Ναυτικό τότε και τα αδέλφια μου φτιάχνανε έπιπλα. Κάποια στιγμή μού είπαν να ασχοληθώ κι εγώ με τα έπιπλα. Δέχτηκα, αρκεί να κάναμε και δικά μου σχέδια. Η κιθάρα όμως δίπλα, πάντα... Στο αυτοκίνητο, στο μαγαζί, στο μπάνιο, παντού. Χωρίς κιθάρα δεν μπορώ. Δεν έχω πει ποτέ τραγούδι αλλουνού. Ούτε έχω πάρει στίχους από άλλους», είχε πει.
Το δύσκολο ξεκίνημα στη μουσική: Είχα βαρεθεί να ακούω “όχι” από τις δισκογραφικές
Για την καριέρα του και πως αυτή ξεκίνησε είχε μιλήσει σε συνεντεύξεις. Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε δηλώσει στο Secret. «Είχα βαρεθεί να ακούω “όχι” από τις δισκογραφικές. Όταν πέρασε ο Γιώργος Πολυχρονίου από το μαγαζί μου με τη Μάγκυ Χαραλαμπίδου για να αγοράσουν έπιπλα για τον γάμο τους, ήταν η αφορμή για να πάω στη Sony» είχε δηλώσει ο Χρήστος Κυριαζής για το δύσκολο ξεκίνημά του στον καλλιτεχνικό χώρο.
Για το πώς οι δισκογραφικές απέρριπταν το τραγούδι που τον καθιέρωσε, το «Μου θυμίζεις τη μάνα μου» είχε πει σε άλλη συνέντευξη: «Όταν ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ο πιο σημαντικός συνεργάτης μου, ενορχηστρωτής και παραγωγός, στενός μου φίλος και Πειραιώτης, είχε πάει στις εταιρείες το "Έχω κλάψει", το "Μου θυμίζεις τη μάνα μου", γελούσαν με τα τραγούδια μου. Όμως εγώ αυτό ένιωθα, αυτό ήθελα να πω. Έξι εταιρείες είπαν ''όχι'' και η Sony είπε ''ναι''. Έγιναν επιτυχίες, και οι άλλοι μετά τραβούσαν τα μαλλιά τους», έλεγε τότε ο Χρήστος Κυριαζής.
Πώς τον βοήθησε ο Βλάσσης Μπονάτσος
Στη συνέντευξη στο Secret ο Χρήστος Κυριαζής είχε μιλήσει και για τον Βλάσση Μπονάτσο και το πόσο τον βοήθησε να βγει στη σκηνή και να γίνει γνωστός.
«Όταν ήρθε ο Βλάσσης Μπονάτσος στο υπόγειο του “Hobbit” της πλατείας Αμερικής, μου είπε: “Ρε συ, έλα εδώ. Τα τραγούδια αυτά ποιανού είναι;”. Του λέω “δικά μου”. “Τα στιχάκια;”, “δικά μου κι αυτά”, του απάντησα. Και έτσι με πήρε μαζί του στο “Τσιν Τσιν”. Ο Βλάσσης Μπονάτσος είχε τότε το συγκρότημα “Πελόμα Μποκιού” και είχαν κάνει επιτυχία με το “Γαρύφαλλε”. Πάω και βλέπω το μαγαζί γεμάτο με 2000 άτομα μέσα. Τρελάθηκα και ξεκίνησα εκεί. Ο Βλάσης τότε με βοήθησε πάρα πολύ, με γούσταρε και με αγαπούσε. Προ πάντων, όμως, του άρεσαν τα τραγούδια μου, οι στίχοι, αυτά που λέω. Όταν γίνονται αυτά, συμβαίνει το πραξικόπημα του 1967 και, θυμάμαι, είχαμε βγει έξω από το μαγαζί και ακούγαμε τα τανκς. Τότε πάλι σταμάτησα, δεν ξέραμε τι να κάνουμε τότε, διαλύθηκαν τα πάντα, όλα. Τότε έφυγα, γνώρισα ένα κορίτσι και πήγα στην Ιταλία. Μου βγήκε σε καλό, γιατί εκεί σπούδασα σχέδιο και, όταν γύρισα πίσω, έκανα τα δικά μου έπιπλα και μαγαζιά και πήγα πολύ καλά».
Οι μεγάλες επιτυχίες του Χρήστου Κυριαζή
Ο Χρήστος Κυριαζής είχε κάνει τη δική του διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία με τα δικά του λαϊκά τραγούδια τη δεκαετία του '90.
Η μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία του ήταν το τραγούδι «Μου θυμίζεις τη μάνα μου», με το βίντεο κλιπ στη Σαντορίνη με τη Βάνα Μπάρμπα. Ο δίσκος με το εν λόγω τραγούδι είχε γίνει πλατινένιος.
Ακολούθησαν τα «Έχω κλάψει», «Επιμένω», «Έλα μωράκι μου», «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια», όλα σε μουσική και στίχους δικούς του.
Ο Χρήστος Κυριαζής δεν ερμήνευε μόνον, αλλά έγραφε και τραγούδια, στίχους και μουσική. Τα δικά του τραγούδια ήταν γραμμένα, όλα, από τον ίδιο.
Χρήστος Κυριαζής: Μεγάλες επιτυχίες που είναι δικές του, αλλά δεν το γνωρίζαμε
Συνεργάστηκε όμως και με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου γράφοντας τους τραγούδια. Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιάννης Πάριος, Βλάσσης Μπονάτσος, Στέλιος Ρόκκος, Onirama όλοι είχαν ερμηνεύσει τραγούδια που είχε γράψει για αυτούς. Τραγουδιστές που εμπνεύστηκαν από τα τραγούδια του και του ζήτησαν να τα ερμηνεύσουν ή ακόμη και να τα διασκευάσουν όπως το «Ελα μωράκι μου», από τον Γιάννη Τσιμπερίδη.
«Δεν έχω γράψει ποτέ για άλλους τραγουδιστές. Όσοι έχουν πει τραγούδια μου μού ζήτησαν την άδεια, τα πήρανε και τα είπανε. Θυμάμαι από μικρός, όταν ήμουν στη Λύρα, μου έλεγε ο Πατσιφάς “γράψε για τη Γλυκερία, γράψε για τον τάδε”. Έλεγα δε μπορώ να το κάνω, εγώ γράφω τι μου συμβαίνει εμένα. Είναι άλλοι συνθέτες που το κάνουν και το κάνουν πολύ καλά. Εγώ δεν το ξέρω αυτό το κομμάτι. Γράφω ό,τι περνάω, ό,τι βιώνω, ό,τι ζω», είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Ακόμα κι αν δεν το γνωρίζετε, σίγουρα ξέρετε και έχετε τραγουδήσει τις μεγάλες δημιουργίες του Χρήστου Κυριαζή.
Ακούστε μερικές από τις μεγάλες του επιτυχίες που έχουν τραγουδήσει άλλοι τραγουδιστές:
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Βράδυ Σαββάτου
Βλάσσης Μπονάτσος - Δραπετσώνα
Γιώργος Μαργαρίτης - Μπρικάκι
Γιάννης Πάριος - Θέλω να μείνω μόνος μου
Λάκης Παπαδόπουλος - Κι αν η τύχη μου
Στέλιος Ρόκκος - Κυριακή απόγευμα
Οnirama - Θέλω να σε δω
Χρήστος Κυριαζής: O έρωτάς του με τη Βάνα Μπάρμπα
Η είδηση του θανάτου του Χρήστου Κυριαζή υπενθύμισε σε πολλούς τη σχέση του με τη Βάνα Μπάρμπα η οποία μίλησε χθες σοκαρισμένη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, «Super Κατερίνα».
«Ο Χρήστος είχε απομονωθεί τα τελευταία χρόνια. Είχε δίπλα του μια κυρία, στυλοβάτη στη ζωή του, τη Σοφία, που φρόντιζε τα πάντα και νομίζω αυτή η γυναίκα χρειάζεται στήριξη αυτή τη στιγμή. Αυτή η γυναίκα έχει αναλάβει όλη του τη ζωή και τα θερμά συλλυπητήρια αξίζουν σε αυτή τη γυναίκα. Τη Σοφία. Εμένα είναι ένα κομμάτι της ζωής που έφυγε οριστικά. Ήταν ένας πολύ μεγάλος συνθέτης, μια μεγάλη προσωπικότητα, ένα λαμπρό μυαλό και σπουδαίος άνθρωπος. Η εποχή τους ανθρώπους αυτούς τους βγάζει έξω και κρατάει ανθρώπους υποδεέστερους και πιο δεύτερους. Είχε απομονωθεί τα τελευταία χρόνια. Τον είχα δει. Είχαμε πάει και στην τελευταία του συναυλία στον Πειραιά. Ήταν πάντα εξαιρετικός και ήμουν τυχερή που τον γνώρισα. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο» είπε η Βάνα Μπάρμπα, μη μπορώντας να συμπληρώσει κάτι άλλο από τα δάκρυα και τη συγκίνησή της.
Το τραγούδι για τον έρωτά του με τη Βάνα Μπάρμπα
Στις αρχές της δεκαετίας του '90, πριν παντρευτεί ο Χρήστος Κυριαζής και δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, ο δίσκος του «Μου θυμίζεις τη μάνα μου» απογείωσε την καριέρα του.
Ηταν η περίοδος που υπήρξε ζευγάρι με τη Βάνα Μπάρμπα, η οποία μάλιστα πρωταγωνιστούσε και στο βιντεοκλίπ της μεγάλης του επιτυχίας «Έχω Κλάψει». Η μυθολογία γύρω από αυτό το τραγούδι είναι αντάξια της επιτυχίας του, καθώς λέγεται ότι έχει γραφτεί για χάρη της ηθοποιού και του έρωτά τους, που έληξε άδοξα.
Σε παλαιότερη συνέντευξή της, η Βάνα Μπάρμπα είχε δηλώσει για τον Χρήστο Κυριαζή: «Ήμασταν μαζί δύο χρόνια περίπου. Έχω να θυμάμαι υπέροχα πράγματα και χαθήκαμε, όταν μου έφερε το καροτσάκι για την κόρη μου. Πέρασα υπέροχα. Για μένα ήταν από τις πιο ωραίες μου σχέσεις. Τον αγαπάω βαθιά και οι άνθρωποι που αγαπιούνται, στην ουσία δεν χωρίζουν ποτέ. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να έχουμε ποιοτικές σχέσεις και όχι ποσοτικές».
«Θεωρώ ότι είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης και με την αποχή του έδειξε ότι δεν συμβιβάστηκε όλα αυτά τα χρόνια και απέδειξε πόσο μεγάλα τραγούδια έχει γράψει. Τα τραγούδια του δεν είναι απλοϊκά, είναι απλά γραμμένα, αλλά "μεγάλα", όπως γράψανε οι παλιοί. Σ’ ένα κουτί από τσιγάρα, λίγα λόγια, αλλά αληθινά και δυνατά. Το "Δεν προσκύνησα" θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα τραγούδια του, παρόλο που εμένα μ' έχουν συνυφασμένη μαζί του με το "Έχω κλάψει"», είχε προσθέσει η Βάνα Μπάρμπα.
Μάλιστα, το εν λόγω κομμάτι ο Χρήστος Κυριαζής το είχε αφιερώσει live στη Βάνα Μπάρμπα, όταν η ίδια τον είχε επισκεφθεί το 2016 στη σκηνή του «Άνοδος Stage». Εκείνη δεν δίστασε να ανέβει στη σκηνή και μαζί τραγούδησαν live το «Έχω Κλάψει», χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους παρευρισκομένους.
Τι έλεγε ο Χρήστος Κυριαζής για τη γνωριμία του με τη Βάνα Μπάρμπα
Σε συνέντευξή του στα «Νέα», το 2020, ο Χρήστος Κυριαζής είχε μιλήσει για τον έρωτά του με τη Βάνα Μπάρμπα:
- Με τη Bάνα πάντως γίνατε τότε αστικός μύθος.
Μεγάλη ιστορία.
- Πώς τη γνωρίζετε;
Εγώ ήμουν παντρεμένος. Σε εξόδους τυχαία έβλεπα τη Βάνα. Χωρίζω. Κάποια στιγμή έχω μια άλλη σχέση. Κάποτε, δεν ξέρω πώς γίνεται, ήμαστε καλεσμένοι σε θέατρο, τσακωθήκαμε με την τότε σύντροφό μου, φεύγω και όπως φεύγω πέφτει πάνω μου η Βάνα. Εγώ τότε είχα και ένα μουσικό καφενείο στην Καστέλλα. Μου τηλεφωνεί η κοπέλα που είχα εκεί: Ελα στο μαγαζί, έχει έρθει με παρέα η Βάνα Μπάρμπα. Πάω εκεί, ωραία τύπισσα, ωραία παρέα, και με κάλεσε να πάμε μαζί στο χωριό της, στο Ασπροκκλήσι, στην Ηπειρο. Ετσι ξεκίνησε η ιστορία.