Έζησε ένα φλογερό έρωτα με την Αν Χάθαγουεϊ, που τον παράτησε όμως εν μια νυκτί όταν συνελήφθη για απάτη. Ο Ραφαέλο Φολιέρι περιγράφει τη γνωριμία τους, τη ζωή στη φυλακή, αλλά και την αγάπη του για την Ελληνίδα σύζυγό του.
Για τέσσερα χρόνια η Αν Χάθαγουεϊ αποκαλούσε τον χαρισματικό σύντροφό της «θεό». Όπως έλεγε, δεν ήταν μόνο «τόοοοσο όμορφος», αλλά ο Ιταλός επιχειρηματίας ακινήτων της φερόταν σαν να ήταν η πριγκίπισσα της ταινίας «The Princess Diaries», την ταινία που σηματοδότησε τη λαμπερή καριέρα της.
Η πολυτελής ζωή που ζούσε με την Αν Χάθαγουεϊ
Την κακομάθαινε με ταξίδια σε όλο τον κόσμο με τζετ και σκάφη, ξοδεύοντας περίπου 95.000 δολάρια για ένα ιδιωτικό αεροπλάνο προκειμένου να πάνε σε ένα πάρτι στον Άγιο Δομίνικο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο σπίτι του σχεδιαστή μόδας Oscar de la Renta, όπου μεταξύ των καλεσμένων ήταν και η Χίλαρι με τον Μπιλ Κλίντον.
Έμεναν σε σουίτες στο Ritz στο Παρίσι, στο Excelsior στη Ρώμη, στο Dorchester στο Λονδίνο, όταν δεν βρίσκονταν στο πολυτελές διαμέρισμά του στο Μανχάταν, με ενοίκιο 35.000 δολαρίων τον μήνα.
Εκεί, ο σύντροφός της Ραφαέλο Φολιέρι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είχε στενούς δεσμούς με το Βατικανό, διασκέδαζε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου καθώς αναζητούσε επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα που ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία. Η Αν Χάθαγουεϊ ήταν συνήθως στο πλευρό του.
Ήταν, όπως λέει ο ίδιος, μια «φλογερή» σχέση με παθιασμένες εκρήξεις και πολλά δώρα, όπως εντυπωσιακά και πανάκριβα σκουλαρίκια με ζαφείρια και διαμάντια, ένα κολιέ Cartier με ένα σμαράγδι και ένα μαργαριτάρι, αλλά και ένα βραχιόλι με διαμάντια.
H Χάθαγουεϊ, με τη σειρά της, του έδωσε έναν «χαριτωμένο» πλαστικό σκαλιστό πράσινο βάτραχο, συμβολίζοντας τον βάτραχο που μεταμορφώνεται σε όμορφο πρίγκιπα όταν φιλάει μια πριγκίπισσα, στα παραμύθια.
Η τελευταία φορά που μίλησαν στο τηλέφωνο
«Ήμουν 25 χρόνων όταν γνωριστήκαμε (το 2004). Περάσαμε πολλές χαρούμενες στιγμές. Νόμιζα ότι δεν υπήρχε κανένα όριο για μένα», λέει ο Φολιέρι σε αποκλειστική συνέντευξη στην Daily Mail. «Θυμάμαι ένα βράδυ όταν η Άνι (έτσι την αποκαλούσε) είχε γυρίσματα σε μια άλλη χώρα και εγώ ήμουν στο διαμέρισμα (στον 47ο όροφο του Olympic Tower με θέα στο Σέντραλ Παρκ), κοιτώντας αυτή την απίστευτη θέα και νιώθοντας ότι μπορούσα να κάνω οτιδήποτε ήθελα».
Κι όμως, στις 24 Ιουνίου 2008 ο Φολιέρι συνελήφθη για απάτη. «Εκείνη τη νύχτα, η Άνι μου τηλεφώνησε από το Λος Άντζελες, όπου προωθούσε την ταινία της. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο για 10 λεπτά για το πότε θα μπορούσε να έρθει σπίτι μου. Αν θυμάμαι, τα τελευταία της λόγια ήταν «θα σε αγαπώ για πάντα» και κλείσαμε το τηλέφωνο. Ήταν 2 π.μ. στις 24 Ιουνίου 2008. Στις 6 π.μ. με συνέλαβαν. Δεν μίλησα ποτέ ξανά με την Άνι».
Ο Φολιέρι επιμένει ότι δεν της κρατάει κακία, αλλά φαίνεται στο πρόσωπό του πόσο πληγωμένος είναι. Από τη σύλληψή του και μετά, δεν είχε καμία επικοινωνία με τη γυναίκα που αγαπούσε, ούτε ένα σημείωμα υποστήριξης, την ώρα που ο ίδιος ήταν «διαλυμένος» στη φυλακή. «Ποτέ, ποτέ, ποτέ», λέει. «Νομίζω ότι πήρε μια επιχειρηματική απόφαση. Αποφάσισε πως το να προστατεύσει την καριέρα της ήταν πιο σημαντικό. Δεν είμαι πικραμένος. Δεν της κρατάω κακία, αλλά έχω πληγωθεί».
Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε - Η συμφωνία με τους εισαγγελείς
Είναι η πρώτη φορά που ο Φολιέρι μιλά ανοιχτά για το σκάνδαλο Vati-Con. Μετά τη σύλληψή του, τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν πως οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Φολιέρι είπε ψέματα σχετικά με τους δεσμούς του με το Βατικανό. Είπαν ότι ισχυρίστηκε πως ανώτεροι αξιωματούχοι της εκκλησίας τον είχαν εξουσιοδοτήσει να εκπροσωπεί την Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ αγοράζοντας εκκλησίες και μοναστήρια.
Χρήματα των επενδυτών, μεταξύ των πιο εξεχόντων ήταν ο Ρον Μπαρκλ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων που είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Μπιλ Κλίντον, χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, για τη χρηματοδότηση του πλούσιου τρόπου ζωής που ο Φολιέρι έκανε με τη διάσημη σύντροφό του. Μεταξύ αυτών, τα τζετ και τα γιοτ που πλήρωνε με έξοδα της εταιρείας του, τα λουλούδια και τα ακριβά γεύματα, αλλά και για το πρακτορείο που έβγαζε βόλτα το καφέ λαμπραντόρ του, την Εσμεράλδα.
Ο Φολιέρι τελικά αργότερα παραδέχτηκε την ενοχή του σε 14 κατηγορίες απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσίας σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο συμφωνίας που έκλεισε με τους εισαγγελείς. Στην πραγματικότητα, δεν είχε άλλη επιλογή. Εάν η υπόθεση έφτανε στα δικαστήρια, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης 160 ετών. Αντ’ αυτού φυλακίστηκε για 4,5 χρόνια. Κατά την απελευθέρωσή του, απελάθηκε στην Ιταλία και εξακολουθεί να του απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ.
«Τη μια μέρα ήμουν στο διαμέρισμά μου και την επόμενη σε απομόνωση σε ένα κελί στη Νέα Υόρκη», λέει ο Φολιέρι. «Μπορείς να πεις ότι πέταξα πολύ κοντά στον ήλιο. Όταν είσαι νέος, προσπαθείς να τα κάνεις όλα γρήγορα. Ήμουν στα 20 μου. Ήμουν επιφανειακός. Έκανα λάθη. Για παράδειγμα, το πρώτο μέρος του ταξιδιού μου στον Άγιο Δομίνικο στο πάρτι του Oscar de la Renta ήταν επαγγελματικό. Γνώρισα τον καρδινάλιο του Σάντο Ντομίνγκο. Έκανα λάθος όμως, γιατί μπέρδεψα τη δουλειά και τη διασκέδαση και προσκάλεσα μερικούς φίλους. Θα έπρεπε να εντοπιστούν τα έξοδα τότε, όχι χρόνια αργότερα όταν είχαν ήδη δαπανηθεί τα χρήματα. Αλλά όπως γνωρίζετε, δήλωσα ένοχος στα εγκλήματά μου και πλήρωσα πολύ για τα λάθη μου».
Η νέα του ζωή με την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του
Τώρα, ο 43χρονος πλέον Φολιέρι έχει, όπως λέει, «περισσότερα λευκά μαλλιά και λίγα παραπάνω κιλά» από τον «θεό» που φωτογραφιζόταν στα ατελείωτα πάρτι με την Αν Χάθαγουεϊ. Τώρα είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα, μια φίλη του από τη Νέα Υόρκη που στάθηκε στο πλευρό του καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του. Έχουν σπίτια τόσο στο Μιλάνο όσο και την Αθήνα, έναν 4χρονο γιο, τον Πασκουάλε, και περιμένουν από μέρα σε μέρα και μία κόρη.
«Εάν έχω καταλάβει κάτι από όλο αυτό, είναι ότι πρέπει να έχεις δίπλα σου το σωστό άτομο, κάποιον που εμπιστεύεσαι. Εμπιστεύτηκα τους λάθος ανθρώπους. Η Κωνσταντίνα ερχόταν να με δει εκείνα τα 4 χρόνια. Η γυναίκα μου είναι υπέροχη. Νοιάζεται πραγματικά για μένα, όχι γι’ αυτά που έχω ή τα όσα μπορώ να αντέξω οικονομικά. Εάν αύριο αποφασίσω να ζήσω μια απλή ζωή, δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά προς το παρόν, έχω την επιχείρησή μου. Ζω τη ζωή που μου επιτρέπουν οι ιδιωτικοί μου πόροι να ζήσω. Ναυλώνω σκάφη. Λατρεύω την ιστιοπλοΐα –υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτό».
Η νέα του επιχειρηματική δραστηριότητα - Η περιουσία του φτάνει τα 150 εκατομμύρια λίρες
Σήμερα, ο Φολιέρι θα μπορούσε να υπογράψει μια επιταγή για έναν στόλο πολυτελών σκαφών, εάν το επέλεγε. Έχει χτίσει μια νέα επιχειρηματική αυτοκρατορία. Η εταιρεία του, Follieri Energy, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων 162 πρατηρίων καυσίμων, αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων λιρών. Η μητρική της εταιρεία, η FHolding UAE, με τις άλλες θυγατρικές, είναι άγνωστο πόσο αξίζουν.
«Η ανοικοδόμηση δεν ήταν εύκολη. Έμεινα σε επαφή με άτομα που ήξερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχαμε μια συνάντηση στο Λονδίνο όπου συζητήσαμε για τις επιχειρήσεις. Μου έκαναν τα κονέ με επαφές στη Σαουδική Αραβία. Ήξεραν τι είχε συμβεί και με εμπιστεύτηκαν».
Επί του παρόντος, ο Φολιέρι αναζητά να επενδύσει 200 εκατομμύρια λίρες για την ανάπτυξη μιας αλυσίδας «πράσινων» σταθμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα είναι σε ένα ποσοστό παραδοσιακό καύσιμο και 50% πράσινης ενέργειας, όπως υδρογόνο και ηλεκτρική φόρτιση», λέει το αγόρι από τη Φότζια, στη Νότια Ιταλία, που κάποτε κέρδισε την αγάπη της Αν Χάθαγουεϊ και μια είσοδο στον στενό κύκλο του Μπιλ Κλίντον.
Ο Φολιέρι έχασε την πίστη του στη φυλακή, αλλά πολλοί από τους ισχυρούς άνδρες που κάποτε έκανε παρέα παρέμειναν φίλοι του, όπως ο Τόντι Ποντέστα, αδερφός του πρώην αρχηγού προσωπικού του Μπιλ Κλίντον, Τζον Ποντέστα, ο οποίος είναι πρόεδρος της FHolding UAE και περιγράφει τον Φολιέρι ως «αληθινό οραματιστή».
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την αγορά ακινήτων της Εκκλησίας
Ο Φολιέρι, του οποίου ο πατέρας ήταν δικηγόρος με επαφές στη βιομηχανία, στον τραπεζικό τομέα και στο Βατικανό, ήταν 23 ετών και έκανε τζόκινγκ κοντά στο διαμέρισμά του στη Ρώμη, όταν του ήρθε η ιδέα της αγοράς ακινήτων της Εκκλησίας. Η Εκκλησία πουλούσε ακίνητα για να αποζημιώσει τα θύματα μετά το σκάνδαλο των παιδόφιλων ιερέων.
Ο Φολιέρι είχε διασυνδέσεις στην Εκκλησία: ο φίλος του Αντρέα Σοντάνο ήταν ανιψιός του καρδινάλιου Άντζελο Σοντάνο, ο οποίος, υπό την ηγεσία του Πάπα Ιωάννη Παύλου, διεύθυνε ουσιαστικά το Βατικανό ως υπουργός Εξωτερικών. «Οι τοπικοί κτηματομεσίτες αγόραζαν ακίνητα στο Μανχάταν και στο Λος Άντζελες, αλλά η πλειονότητα των ακινήτων της Εκκλησίας βρισκόταν στη μέση του πουθενά με μικρή αξία. Ο Όμιλος Φολιέρι ήταν το πρώτο ταμείο ακινήτων που αγόρασε εκκλησιαστικά ακίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Αντρέα ήταν ο συνεργάτης μου και αντιπρόεδρος, οπότε είχα άμεση πρόσβαση στο Βατικανό».
Η γνωριμία με την Αν Χάθαγουεϊ
Μέσα σε λίγους μήνες μετά τη μετακόμισή του στο Μανχάταν, ο Φολιέρι άρχισε να εξασφαλίζει επικερδείς επενδύσεις. Γνώρισε την Αν Χάθαγουεϊ το 2004. «Είχα ένα δείπνο με κάτι φίλους», λέει. «Ένας Σουηδός φίλος μου με ρώτησε: ‘Μπορώ να καλέσω μια φίλη μου;’. Δεν ήξερα τίποτα για τις ταινίες της Άνι, δεν παρακολουθούσα τέτοιου είδους ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε. Ήταν απλά ένα ωραίο κορίτσι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση».
Και συνεχίζει: «Ήμασταν νέοι. Εγώ 25, εκείνη 21. Την προσκάλεσα σε γεύμα αλλά άργησα να πάω. Της έστειλα τριαντάφυλλα για να ζητήσω συγγνώμη –το ίδιο βράδυ νομίζω. Ήταν μια σχέση που λειτούργησε αμέσως».
Καθώς το ταμείο του Φολιέρι μεγάλωνε και η καριέρα της Αν Χάθαγουεϊ γινόταν όλο και πιο δυνατή, η αγάπη τους άνθισε. Όπως και τα υπερβολικά έξοδα του Φολιέρι: γραφεία στην Παρκ Άβενιου, το διαμέρισμα 5 υπνοδωματίων στον Olympic Tower, το ιδιωτικό τζετ στο τουρνουά γκολφ του Μάικλ Τζόρνταν στις Μπαχάμες, όπου πάλι ο Μπιλ Κλίντον ήταν φιλοξενούμενος, ένα σούπερ γιοτ στη Μεσόγειο, ένα άλλο στην Αδριατική…
Ξόδευε ασύστολα. Πράγματι, μια εβδομάδα προτού 15 πράκτορες του FBI φτάσουν στο διαμέρισμα των γονιών του στο Trump Tower, όπου έμεινε εκείνο το βράδυ, ο Φολιέρι βρισκόταν στο Κάπρι, την παιδική χαρά των πλούσιων και διάσημων, ολοκληρώνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα 30ά του γενέθλια στο εστιατόριο Da Paolino του νησιού.
Η στιγμή της σύλληψής του
«Όταν χτύπησαν το κουδούνι, απάντησε η μητέρα μου. Αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώνω -ότι ήταν στο σπίτι όταν με συνέλαβαν. Η μαμά μου πήγε στην κόλαση και επέστρεψε για μένα». Οι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες στον Φολιέρι και μεταφέρθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Η εγγύηση ήταν 17 εκατομμύρια λίρες. Ο Φολιέρι κατέρρευσε. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ένιωθα πολύ χάλια. Με μετέφεραν στο νοσοκομείο και περίπου τα μεσάνυχτα με πήγαν στη φυλακή -σε απομόνωση. Τότε κατέρρευσα. Προσπαθούσα να καταλάβω τι συνέβαινε -σε μένα, που δεν είχα πάρει ποτέ μου ούτε μία κλήση».
Η αδυναμία του να καταλάβει τον λόγο της σύλληψής του οφειλόταν στο γεγονός ότι οι κατηγορίες για τη σπατάλη των χρημάτων των επενδυτών είχε ξεκινήσει έναν χρόνο πριν, σε μια αστική αγωγή που κατέθεσε εναντίον του Φολιέρι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής του, Ρον Μπερκλ. Εκείνη η αγωγή είχε διευθετηθεί με τον Φολιέρι να καταβάλει ένα εκατομμύριο λίρες. Ωστόσο, παρέμειναν δύο κατηγορίες: το γεγονός πως ο Φολιέρι είχε συγκεντρώσει χρηματικά ποσά ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο Μονακό και πως είχε πει ψέματα για τις συνδέσεις του με το Βατικανό, με κάποιους να λένε πως είχε ισχυριστεί ότι ήταν ο οικονομικός διευθυντής του. «Είχα πετύχει πολλά, τόσο σύντομα και επειδή η Αν Χάθαγουεϊ και εγώ ήμασταν ζευγάρι, προσελκύσαμε την προσοχή. Νομίζω ότι η δημοσιότητα επικέντρωσε το ενδιαφέρον του FBI σε μένα».
Η αλήθεια ήταν ότι ο «θεός» της Χάθαγουεϊ δεν είχε καμία πιθανότητα να συγκεντρώσει το ποσό της εγγύησης, γι’ αυτό και οδηγήθηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης με αλυσίδες. «Λες και ήμουν ένα ζώο, με άφησαν μέσα στο κρύο με ένα μακό μπλουζάκι και ένα πλαστικό παντελόνι. Σταμάτησα να τρώω για περίπου 8 ημέρες. Ήταν μια σκοτεινή εποχή».
«Αν η Αν ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μου, ήξερε πώς να επικοινωνήσει μέσω της οικογένειάς μου και των φίλων μου», λέει. Αλλά δεν το έκανε. «Μαλώναμε συχνά, όπως κάνουν πολλά ζευγάρια, αλλά ήμασταν μαζί. Ήμουν συντετριμμένος. Σκεφτόμουν: Δεν είναι δίκαιο αυτό για τους γονείς μου. Θα πρέπει να το ξεπεράσω. Η μητέρα μου ήταν αυτή που με στήριξε. Κάθε μήνα για 4 χρόνια πετούσε από την Ιταλία στη Νέα Υόρκη και έπαιρνε το τρένο για να έρθει να με δει».
Η ζωή στη φυλακή
Ο Ραφαέλο μεταφέρθηκε σε τέσσερις διαφορετικές φυλακές κατά τη διάρκεια της φυλάκισης. «Το κέντρο κράτησης στο Μπρούκλιν ήταν το πιο δύσκολο», λέει. «Υπήρχαν 120 άτομα σε ένα δωμάτιο με δύο τουαλέτες. Ήταν τρομερό. Με αρουραίους κάτω από τα κρεβάτια. Το φαγητό που μας έδιναν ήταν χαλασμένο και αρρώστησα».
Και συνεχίζει: «Εκεί ήταν που η πίστη μου κλονίστηκε. Μερικοί λένε ότι ο Θεός μας βάζει εμπόδια για να μας δοκιμάσει, αλλά εγώ δεν το βλέπω έτσι. Εξακολουθώ να πιστεύω στον Θεό, αλλά δεν πηγαίνω στην εκκλησία».
Όταν ο Φολιέρι βγήκε από τη φυλακή, ήταν περίπου 15 κιλά πιο αδύνατος από όταν μπήκε. Από τότε υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χολής και υπέφερε από αϋπνία. «Δεν κοιμόμουν στη φυλακή επειδή πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση για κάτι που μπορεί να συμβεί, για κάποιον που μπορεί να έρθει να σε βρει, γι’ αυτό πρέπει να είσαι έτοιμος. Εξακολουθώ να κοιμάμαι πολύ λίγο -3 με 4 ώρες το πολύ».
«Ο κόσμος λέει ότι όλα περνούν. Κι όμως, όλα αυτά που μου συνέβησαν με στοιχειώνουν. Δεν έχει σημασία πόσο δουλεύω, πόσα σκάφη αγοράζω ή πόσα αεροπλάνα, εκείνα τα χρόνια στη φυλακή θα είναι πάντα εκεί. Απλά πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτά και να μάθεις από αυτά. Όταν ήμουν στο αεροπλάνο στο ταξίδι της επιστροφής στην Ιταλία, δεν υπήρχε καλύτερο συναίσθημα. Ήμουν ελεύθερος. Οι γονείς μου με συνάντησαν στο αεροδρόμιο. Είχαν οργανώσει ένα μεγάλο γεύμα στο σπίτι. Είχα πολύ καιρό να φάω κανονικό φαγητό. Και μερικές εβδομάδες αργότερα, η Κωνσταντίνα ήρθε να περάσει λίγο χρόνο μαζί μου και από τότε δεν έφυγε ποτέ. Και κάπως έτσι, η ζωή μου ξεκίνησε ξανά».