Σίγουρα, το να διαθέτουμε ένα εντυπωσιακό χρώμα και σχήμα ματιών είναι ωραίο.
Αλλά μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το μέγεθος της κόρης του ματιού και η φωτεινότητα της ίριδας είναι αυτό που έχει πραγματικά σημασία αν θες να βγάλεις λεφτά.
«Οι φωτεινότερες ίριδες και οι μεγαλύτερες κόρες προκάλεσαν μεγαλύτερες δωρεές», σημείωσαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας σε πρόσφατη έκθεση σχετικά με το πώς τα μάτια μας επηρεάζουν την αντίληψη των άλλων για εμάς - καθώς και την προθυμία τους να προσφέρουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τι έδειξε η μελέτη για τα χαρακτηριστικά των ματιών
Η ομάδα διεξήγαγε δύο πειραματικές μελέτες, στις οποίες ανέθεσαν στους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν φωτογραφίες μη ανθρώπινων πρωτευόντων — μελών της οικογένειας των πιθήκων — με τροποποιημένα μάτια.
Στην πρώτη μελέτη, 64 συμμετέχοντες είδαν πορτρέτα από 32 διαφορετικά είδη, όπως χιμπατζήδες, μπονόμπο και μακάκους με ουρά. Το μέγεθος της κόρης των ματιών τους είχε τροποποιηθεί ώστε να φαίνεται συσπασμένο ή διασταλμένο, ενώ η φωτεινότητα της ίριδας διατηρήθηκε αμετάβλητη.
«Ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες πόσα χρήματα θα δώριζαν για κάθε πορτρέτο και τους ζητήσαμε να τα αξιολογήσουν με βάση το πόσο χαριτωμένα, φιλικά και ελκυστικά τους φαίνονταν», έγραψαν οι ερευνητές. Σημείωσαν ότι οι δωρεές «αυξήθηκαν για πορτρέτα με διασταλμένες κόρες μόνο στα είδη με φωτεινές ίριδες».
Οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν τα ζώα με μεγαλύτερες κόρες ως πιο χαριτωμένα, φιλικά και ελκυστικά σε σύγκριση με εκείνα που δεν διέθεταν αυτό το χαρακτηριστικό.
Στη δεύτερη μελέτη τους, οι αναλυτές τροποποίησαν τόσο το μέγεθος της κόρης όσο και τη φωτεινότητα της ίριδας.
«Οι συμμετέχοντες δώρισαν σημαντικά περισσότερα όταν εκτέθηκαν σε πορτρέτα που έδειχναν πρωτεύοντα με φωτεινές ίριδες, αντί για σκοτεινές», κατέληξαν οι ειδικοί. «Οι δωρεές ήταν επίσης μεγαλύτερες όταν οι κόρες εμφανίζονταν διασταλμένες αντί για συσπασμένες».
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολόγησαν τα πρωτεύοντα με φωτεινότερες ίριδες ως πιο χαριτωμένα όταν είχαν διασταλμένες κόρες και λιγότερο χαριτωμένα όταν οι κόρες τους ήταν συσπασμένες.
Οι συμμετέχοντες επίσης θεώρησαν τα πρωτεύοντα με φωτεινότερες ίριδες ως πιο φιλικά όταν οι κόρες τους ήταν διασταλμένες και λιγότερο φιλικά όταν ήταν συσπασμένες. Επιπλέον, χαρακτήρισαν τα πρωτεύοντα με φωτεινότερες ίριδες ως πιο ελκυστικά μόνο όταν είχαν διασταλμένες κόρες.
Τα δεδομένα αυτά αντικατοπτρίζουν προηγούμενα ευρήματα από έρευνα του Zachary Estes από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Σε μελέτη του Ιουλίου, ο Estes επιβεβαίωσε ότι «οι άνθρωποι φαίνονται πιο ελκυστικοί όταν οι ίριδές τους είναι μεγαλύτερες, δείχνοντας περισσότερη φωτεινότητα στα μάτια τους».
Οι καλλυντικές επεμβάσεις για τη φωτεινότητα της ίριδας, γνωστές ως κερατοχρωστική (keratopigmentation), γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς ανάμεσα σε όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τα μάτια τος.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Leiden φαίνεται να υποστηρίζουν την πεποίθηση ότι η ομορφιά — καθώς και η γενναιοδωρία — βρίσκεται όντως στα μάτια.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μικρές αλλαγές στην αντιληπτή μορφολογία των ματιών επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις», δήλωσαν οι κλινικοί ερευνητές.
«Η συμπεριφορά στις δωρεές και οι συναισθηματικές αντιδράσεις επηρεάζονται σημαντικά όταν χειριζόμαστε τη φωτεινότητα της ίριδας και το μέγεθος της κόρης στα πορτρέτα μας», πρόσθεσαν.
«Η αντιληπτή χάρη και φιλικότητα ήταν μεγαλύτερες σε πορτρέτα με φωτεινές ίριδες και μεγάλες κόρες».