Έξι ημέρες μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, όπου ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε ένα τελετουργικό αιώνων με λαμπρότητα και αίγλη, η Πένι Μόρντοντ μίλησε για το πώς βίωσε τη μεγάλη ημέρα στην οποία πρωταγωνίστησε.
Η Μόρντοντ, πολιτικός και αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν εκείνη που μετέφερε το «Ξίφος της Προσφοράς». Πρόκειται για ένα ξίφος βάρους σχεδόν τεσσάρων κιλών του 17ου αιώνα, στο Αββαείο του Γουεστμίνιστερ, το οποίο κρατούσε κατά τη διάρκεια της πομπής του βασιλιά Καρόλου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μεταφέρθηκε και παρουσιάστηκε στον μονάρχη από γυναίκα.
Ντυμένη με γαλαζοπράσινο outfit και ασορτί κάπα και κορδέλα με χρυσό κέντημα, η Πένι Μόρντοντ ήταν ένα από τα αστέρια της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου. Για 51 λεπτά, φορώντας τακούνια, η πολιτικός κουβαλούσε το Ξίφος. Στη συνέχεια, μετά τη παράδοσή του, της δόθηκε ένα ελαφρύτερο για το υπόλοιπο της τελετής.
Στέψη του βασιλιά Καρόλου: Πώς κατάφερε να κρατήσει για ώρα το Ξίφος της Προσφοράς
Μιλώντας στο BBC, η Πένι Μόρντοντ αποκάλυψε τον τρόπο που κατάφερε να σταθεί για τόση ώρα με το «Ξίφος της Προσφοράς» στα χέρια. «Πήρα μερικά παυσίπονα πριν, για να βεβαιωθώ ότι θα είμαι εντάξει», είπε προσθέτοντας ότι την βοήθησαν επίσης η «εξάσκηση», «ένα καλό πρωινό» και «άνετα παπούτσια».
Η βουλευτής των Τόρις δήλωσε ότι η εκπαίδευσή της στο Βασιλικό Ναυτικό την έκανε να γνωρίζει ότι το «κούνημα των δακτύλων των ποδιών» εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία όταν στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα όρθιοι.
Γράφοντας στην Telegraph, η Μόρντοντ εμφανίστηκε «ευγνώμων» που αναγνώρισαν τον ρόλο της. «Αν οι άνθρωποι επέλεξαν να αναγνωρίσουν τον ρόλο μου, τότε είμαι ευγνώμων. Αλλά η ευγνωμοσύνη και οι ευχαριστίες μου είναι για όλους όσοι συμμετείχαν. Μπορείτε να επιλέξετε να διαφωνείτε. Μπορείτε να επιλέξετε το καθήκον. Η πραγματική αναγνώριση για το Σάββατο, όμως, ανήκει σε όλους μας», έγραψε.
«Το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν αυτό της μεγάλης αγάπης. Υπάρχουν χίλιοι τύποι αγάπης και χίλιοι τρόποι να την δείξεις. Αυτό που είδαμε το Σάββατο ήταν μια μορφή αγάπης. Αλλά είμαστε Βρετανοί, οπότε προτιμούμε τη λέξη καθήκον», πρόσθεσε.