Μια 54χρονη γυναίκα μίλησε με θάρρος για τη σκληρή πραγματικότητα της πολυετούς χρήσης σολάριουμ και τα αποτελέσματα που είχε στο σώμα της.
Η Κάριαν, μια personal trainer από την Ιρλανδία, αποκάλυψε ότι παρόλο που λατρεύει να έχει μαύρισμα στο σώμα της όλο τον χρόνο, περιέγραψε το δέρμα της – που η ίδια αποκαλεί «ψημένο» – ως «αηδιαστικό». Η ξανθιά γυναίκα έχει ήδη αφαιρέσει 18 ελιές από το σώμα της και πιστεύει πως αυτό είναι μόνο η αρχή.
Τι έκανε στο δέρμα της η χρόνια χρήση σολάριουμ
Η δημιουργός περιεχομένου δημοσίευσε ένα βίντεο στα social media για να δείξει την κατάσταση του δέρματός της μετά την χρόνια χρήση σολάριουμ, αφήνοντας πολλούς άφωνους.
Φορώντας ένα κόκκινο σετ γυμναστικής, η Κάριαν ανέδειξε το μαυρισμένο αλλά ταλαιπωρημένο δέρμα της.
Ωστόσο, με ειλικρίνεια προειδοποίησε: «Κορίτσια, μην αφήνετε όλη αυτή τη λάμψη να σας ξεγελάσει, εντάξει;».
Η Κάριαν συνέχισε με μια ειλικρινή εξομολόγηση: «Δέχομαι πολλά σχόλια για το μαύρισμά μου – είμαι μαυρισμένη όλο τον χρόνο, παντού. Λατρεύω το μαύρισμά μου, αλλά πέρασα πολλά χρόνια στα σολάριουμ καταστρέφοντας το δέρμα μου».
Τα σολάριουμ συνδέονται εδώ και χρόνια με τον καρκίνο του δέρματος και έχουν απαγορευτεί σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η χρήση τεχνητού μαυρίσματος προκαλεί μελάνωμα.
Η υπηρεσία αναφέρει ότι τα σολάριουμ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έως και 20%, ενώ επισημαίνει πως δεν προσφέρουν κανένα όφελος για την υγεία μας.
Μοιραζόμενη την εμπειρία και την εξειδίκευσή της, η γιατρός Carol Cooper, γνωστή και ως Sun Doctor, δήλωσε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τα σολάριουμ. Δεν είναι απλώς κάποιοι ειδικοί που λένε ότι είναι επιβλαβές για το δέρμα σας. Είναι σχεδόν όλοι».
«Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σολάριουμ έχει τουλάχιστον 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει κακόηθες μελάνωμα – τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος», πρόσθεσε.
«Οι ακτίνες UV καταστρέφουν το DNA των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να μεταλλαχθούν σε καρκινικά. Δεν χρειάζεται καν να καείτε για να συμβεί αυτό» προειδοποίησε η Δρ. Cooper.

Η Κάριαν, πέρα από τη συχνή χρήση σολάριουμ, αποκάλυψε και παλιές της συνήθειες στις διακοπές: «Όταν πήγαινα διακοπές, συνήθιζα να ξαπλώνω όλη μέρα στον ήλιο και το στήθος μου γινόταν κατακόκκινο από το κάψιμο. Πάρα πολλοί άνθρωποι μου το σχολίαζαν, αλλά εγώ δεν ήξερα ότι έκανα κάτι λάθος».
Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης σολάριουμ και των αμέτρητων ωρών ηλιοθεραπείας, η Κάριαν έδειξε τις φθορές που έχει υποστεί το δέρμα της.
«Μόνο μετά από χρόνια έχω όλη αυτή τη βλάβη στο δέρμα μου — είναι παντού. Είναι πραγματικά αηδιαστικό. Έχω σημάδια στα χέρια μου, πανάδες, και στον βραχίονά μου», εξομολογήθηκε.
Αποκάλυψε ότι «ως παιδί, μισούσα τον ήλιο», αλλά η εμμονή της με τα σολάριουμ ξεκίνησε όταν μπήκε στον χώρο της γυμναστικής, καθώς παρατήρησε πως «όλοι ήταν μαυρισμένοι».
«Έκανα το ίδιο με τους άλλους, ακολούθησα το ρεύμα», είπε. «Αλλά εύχομαι να μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο και να μιλήσω στον εαυτό μου».

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι τα σημάδια στο δέρμα της είναι φακίδες, η Κάριαν διευκρίνισε πως πρόκειται για ζημιά από ώρες σε σολάριουμ, όχι φυσικά χαρακτηριστικά.
Η ίδια, που περιέγραψε το φυσικό χρώμα του δέρματός της ως «άσπρο-άσπρο, σχεδόν μωβ-λευκό», παρακάλεσε το κοινό: «Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά: παρακαλώ, φροντίστε το δέρμα σας, γιατί οποιαδήποτε βλάβη προκαλείται δεν εμφανίζεται αμέσως — μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να βγει στην επιφάνεια».
Η αντίδραση στα social media
Το βίντεο στο TikTok, που αναρτήθηκε με το όνομα χρήστη @kar72774, άφησε πολλούς άφωνους, συγκεντρώνοντας 81.800 προβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι χρήστες έσπευσαν να επαινέσουν την Κάριαν για το θάρρος της και τη συμβολή της στην ενημέρωση γύρω από τους κινδύνους των σολάριουμ, με αρκετούς να δηλώνουν σοκαρισμένοι από την κατάσταση του δέρματός της.
Το βίντεο της Κάριαν φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση – όχι μόνο για την αισθητική αλλά και για τη δημόσια υγεία, κάνοντας πολλούς να επανεξετάσουν τις επιλογές τους σε σχέση με την υπεριώδη ακτινοβολία και την πίεση για «τέλεια» εμφάνιση.