Ένας γρίφος με αριθμούς που σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα εφευρέτη Nob Yoshigahara, έχει γίνει viral στο Reddit, καθώς αυτό που στην αρχή μοιάζει με μια απλή μαθηματική λύση, δεν είναι.
Ο Νομπ, ένας διάσημος σχεδιαστής γρίφων στην πατρίδα του, ο οποίος έφτιαχνε παιχνίδια – γρίφους για περιοδικά, θεωρούσε σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το δημιούργημα, που ανεπίσημα ονομάστηκε «Nob’s Number Tree» (Το δέντρο των αριθμών του Νομπ), ως το «αριστούργημά» του.
Ο γρίφος του Ιάπωνα εφευρέτη
Η διάταξη του γρίφου αποκαλύπτει μια σειρά από αριθμούς που αιωρούνται σε κύκλους, με ένα μόνο βέλος από τον κάθε κύκλο να οδηγεί προς έναν άλλο κύκλο, υποδηλώνοντας έτσι την κατεύθυνση προς την οποία ξεδιπλώνεται ο γρίφος.
Για να καταφέρει να το λύσει κάποιος διαγωνιζόμενος πρέπει να καταλάβει τον γενικότερο κανόνα που διέπει τη διάταξη των αριθμών, προκειμένου να υπολογίσει με επιτυχία τον αριθμό που πρέπει να εμφανιστεί στη θέση ενός ερωτηματικού σε έναν από τους κύκλους.
Η λάθος σκέψη που ακολουθούν όλοι
Ξεκινώντας λοιπόν από το πάνω αριστερό μέρος του γρίφου, υπάρχουν δύο αριθμοί: 99 και 72. Ξεχωριστά βέλη από τους κύκλους αυτούς δείχνουν και τα δύο προς έναν τρίτο κύκλο, που περιέχει τον αριθμό 27. Στη συνέχεια, αυτός οδηγεί σε έναν άλλον κύκλο με τον αριθμό 18. Στα δεξιά, ένας ακόμη κύκλος με το νούμερο 45 δείχνει προς τον ίδιο με τον αριθμό 18.
Στη συνέχεια, ένα βέλος δείχνει από τον κύκλο 18 στον 21. Και στα δεξιά, ο 39 δείχνει προς τον ίδιο κύκλο 21.
Σε αυτό το σημείο, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι η λύση είναι θέμα αφαίρεσης: 99-72=27 και 45-27=18. Και 39-18=21.
Παρακάμπτοντας τον κύκλο με το ερωτηματικό, η λύση της αφαίρεσης συνεχίζει να έχει νόημα σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω, μέχρι να φτάσει κανείς στην τριάδα των κύκλων με τους αριθμούς κάτω δεξιά. Εδώ το 21 και το 13 δείχνουν και τα δύο στο 7 – αλλά το 21-13-8.
Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αρχίσει κανείς να αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιο τυπογραφικό λάθος στον κύκλο με τον αριθμό 7. Αλλά το κείμενο δίπλα στο γραφικό επιμένει: «Ο αριθμός 7 στον τελευταίο κύκλο δεν είναι τυπογραφικό λάθος».
Φυσικά, ο γρίφος αυτός έχει τραβήξει την προσοχή των χρηστών του Reddit με δεκάδες άτομα να μένουν άναυδοι από το μυστήριο. Κι ενώ, όπως προαναφέραμε πολλοί υποθέτουν ότι η λύση είναι η αφαίρεση, φτάνοντας στο τέλος, η άποψη αυτή καταρρίπτεται.
Ποια είναι η λύση;
Στην πραγματικότητα, το κόλπο είναι να προσθέσετε κάθε έναν από τους μεμονωμένους αριθμούς στους δύο κύκλους που δείχνουν στον τρίτο για να λάβετε την τιμή του τρίτου αυτού κύκλου.
Στην αρχή, για παράδειγμα, σπάστε το 99 και το 72 έτσι ώστε να μετατραπεί σε πρόβλημα πρόσθεσης: 9 + 9 + 7 + 2, και η λύση είναι και πάλι 27.
Στη συνέχεια, κοιτάζοντας τους κύκλους του 45 και του 27, φανταστείτε το ως 4 + 5 + 2 + 7, το οποίο επίσης ισούται με 18. Για το 39 και το 18, προσθέστε το 3 + 9 + 1 + 8, και ιδού, έχετε το 21.
Και αυτό λειτουργεί και για την τελευταία τριάδα κύκλων κάτω δεξιά, με τους αριθμούς 21 και 13, υπολογίστε το ως 2 + 1 + 1 + 1 + 3, και αυτό πράγματι ισούται με επτά.
Έτσι, με αυτό το μοτίβο, μπορείτε να βρείτε τον αριθμό που κρύβεται πίσω από το ερωτηματικό: παίρνοντας το 36 και το 21, προσθέστε 3 + 6 + 2 + 1, και φτάνετε στη σωστή λύση. Το ερωτηματικό ισούται με τον αριθμό 12.