To βρετανικό παλάτι κατηγορείται για μια ακόμη φορά για ρατσισμό, αυτή τη φορά με αφορμή συμπεριφορά της νονάς του πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Το γεγονός συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή -επικοινωνιακά- για το παλάτι, την ώρα που Γουίλιαμ και Κέιτ επισκέπτονται τις ΗΠΑ.
Τα πνεύματα ήταν ήδη οξυμένα. Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον επισκέπτονται τις ΗΠΑ για να λάβουν μέρος στην απονομή βραβείων που αφορούν στην οικολογία και το κλίμα, την ίδια ώρα που η Μέγκαν Μαρκλ και ο Χάρι θα βραβεύονται από μέλη της οικογένειας Κένεντι για την τόλμη τους να μιλήσουν για το ρατσισμό στη βασιλική οικογένεια.
Οι δύο πλευρές είναι... ετοιμοπόλεμες, γνωρίζοντας ότι ειδικά η πλευρά των ΗΠΑ είναι έτοιμη για «βόμβες» με κάθε τρόπο (βραβεία, ριάλιτι στο Netflix, βιβλία), ενώ η πλευρά των Βρετανών έχουν περιορισμένα μέσα αντίδρασης, καθώς το πρωτόκολλο του παλατιού δεν επιτρέπει και πολλά πολλά, ούτε και θέλει ανοιχτές και δημόσιες αντιπαραθέσεις.
Και ενώ προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν όλο αυτό, καθώς Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον πετούν για τις ΗΠΑ, η επικεφαλής των Κυριών επί των Τιμών και νονά του πρίγκιπα Γουίλιαμ κάνει ένα ρατσιστικό σχόλιο σε μια μαύρη ακτιβίστρια και προκαλείται εκ νέου χαμός...
Το παλάτι προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ρατσιστές, η Κυρία επί των Τιμών εκδιώκεται άρον άρον, Κέιτ Μίντλετον και Γουίλιαμ τρώνε γιουχάισμα σε αμερικανικό γήπεδο, όπου πήγαν να παρακολουθήσουν αγώνα NBA, και είναι ακόμη στην αρχή της επίσκεψής τους στις ΗΠΑ, που προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη.
Στο ήδη επιβαρυμένο πλαίσιο, έρχεται να προστεθεί και η σημερινή απόφαση των Χάρι-Μέγκαν να βγάλουν on air το ριάλιτι για τη ζωή τους. Τα πρώτα πλάνα δείχνουν το ζευγάρι χαρούμενο, αλλά και πικραμένο, προβληματισμένο, να κλαίει, με τα υπονοούμενα να πηγαίνουν και να έρχονται και τη φωτογραφία από την τελευταία κοινή εμφάνιση των πρώην FAB 4, των Σάσεξ και των Κέιμπριτζ, πριν από το Megxit, με εκείνα τα βλέμματα-φωτιά, μια συνάντηση σε επίσημη υποχρέωση που κανείς δεν μίλησε σε κανέναν, να αφήνει υποσχέσεις ότι στο ριάλιτι των Σάσεξ θα ειπωθούν πολλά που δεν θα είναι αρεστά στο παλάτι.
Οπως είναι φυσικό, κάπως έτσι, σήμερα, τα αμερικανικά ΜΜΕ ασχολούνται με το αν είναι ρατσιστές ή όχι στη βασιλική οικογένεια, επισκιάζοντας πλήρως την επίσκεψη Κέιτ-Γουίλιαμ στις ΗΠΑ.
Η Daily Beast κατηγόρησε τη βασιλική οικογένεια ότι «περπατάει αργά» στο θέμα της φυλής, ενώ άλλοι -συμπεριλαμβανομένων των New York Times και της Washington Post- έκαναν παραλληλισμούς μεταξύ των κατηγοριών για ρατσισμό που έχουν εκτοξεύσει Χάρι και Μέγκαν.
Ο ακραίος ρατσισμός της Κυρίας επί των Τιμών
Αφορμή για τις νεές κατηγορίες για ρατσισμό στη βασιλική οικογένεια ήταν η ερώτηση, ή, καλύτερα, η επίμονη ερώτηση -με εμφανή ρατσιστικά κίνητρα- της Κυρίας επί των Τιμών Lady Susan Hussey στην Ngozi Fulani -μια εξέχουσα μαύρη δικηγόρο για θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης- από πού «κατάγεται πραγματικά», παρά την επανειλημμένη απάντηση της δικηγόρου ότι είναι Βρετανίδα υπήκοος.
Η Lady Susan Hussey, η οποία βρισκόταν στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ για περισσότερα από 60 χρόνια, είναι επίσης νονά του πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Καυστικά τα αμερικανικά ΜΜΕ
Στον τίτλο της, η Daily Beast διερωτήθηκε: «Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ λέει ότι ο ρατσισμός δεν έχει "καμία θέση στην κοινωνία". Τι γίνεται με τη δική του οικογένεια;».
Σε ρεπορτάζ του NBC, ο Γουίλιαμ και η Κέιτ λέγεται ότι «ξανασυστήνονται στην Αμερική ως πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας» μετά την τελευταία τους επίσκεψη το 2014, όταν το ζευγάρι ήταν ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ. Αλλά καθώς το έκαναν αυτό, ανέφερε το ρεπορτάζ, «μια νέα διαμάχη για τον ρατσισμό στην πατρίδα τους απειλεί τη φήμη της βασιλικής οικογένειας».
Ο ανταποκριτής του NBC στη Βοστώνη δήλωσε ότι ο Γουίλιαμ και η Κέιτ «ελπίζουν ότι όλα αυτά δεν θα επισκιάσουν την επίσκεψή τους εδώ».
Το δίκτυο υπενθύμισε, ωστόσο, στη συνέχεια την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στην Καραϊβική νωρίτερα φέτος, όπου ο Γουίλιαμ και η Κέιτ έφτασαν με ένα λευκό Land Rover και «έδωσαν τα χέρια με μαύρους νέους μέσα από έναν συρμάτινο φράχτη». Τότε επικρίθηκαν για την «αποικιοκρατική» οπτική της περιοδείας τους.
Πέρυσι, ο Γουίλιαμ αναγκάστηκε να επιμείνει ότι «δεν είμαστε καθόλου ρατσιστική οικογένεια», αφού ο Χάρι και η Μέγκαν ισχυρίστηκαν δημοσίως ότι κάποιο μέλος της οικογένειας ρωτούσε τι χρώμα δέρματος θα έχει το μωρό τους.
Οι New York Times ανέλυσαν την αντίδραση του παλατιού του Μπάκιγχαμ στην κατηγορία κατά της Lady Susan Hussey και την ταχεία παραίτησή της.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι πήραν το περιστατικό «εξαιρετικά σοβαρά» και χαρακτήρισαν τα σχόλια «απαράδεκτα και βαθιά λυπηρά. Εν τω μεταξύ, το εν λόγω άτομο θα ήθελε να εκφράσει τη βαθιά συγγνώμη της για την πληγή που προκλήθηκε και έχει αποχωρήσει από τον τιμητικό της ρόλο με άμεση ισχύ».
Η «ταχεία» έκδωση ανακοίνωσης και η «έντονη γλώσσα», ανέφεραν οι New York Times, υποδηλώνουν ότι ο βασιλιάς Κάρολος επιθυμούσε να δείξει ότι το ίδρυμα θα υιοθετήσει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε συμπεριφορά θεωρείται ρατσιστική.
Ο πρώην βασιλικός ανταποκριτής του BBC, Peter Hunt, μιλώντας στους New York Times, ανέφερε ότι η δήλωση που έκαναν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αυτή τη φορά «είναι ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνουν -με ταχύτητα», προσθέτοντας ότι ήταν σημαντικό η βασιλική οικογένεια να δείξει ότι ενεργεί ως «ένας σύγχρονος οργανισμός και όχι ως ένας αρχαίος θεσμός».
Οι NYT επικαλέστηκαν επίσης τον Mandu Reid, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια -που έγιναν κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην οποία συμμετείχαν 300 καλεσμένοι- «προσβλητικά, ρατσιστικά και μη φιλόξενα», στο BBC.
Η Washington Post, εν τω μεταξύ, σημείωσε ότι το ταξίδι του Γουίλιαμ και της Κέιτ στη Βοστώνη έχει ως στόχο να προσπαθήσει να αναδείξει το νεότερο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας και όχι «τα τελευταία απομεινάρια ενός ετοιμοθάνατου θεσμού».
Αντιθέτως, ελπίζουν ότι οι Αμερικανοί θα δουν μια νεότερη μοναρχία, που έχει την πρόθεση να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα, καθώς προσπαθεί να παραμείνει επίκαιρη στη σύγχρονη, πολυπολιτισμική Βρετανία.
Αλλά με το ρατσισμό να αποτελεί ένα πολύ καυτό θέμα μεταξύ των νεότερων ανθρώπων τόσο στη Βρετανία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλη μια κατηγορία για ρατσισμό εναντίον κάποιου που βρίσκεται κοντά στην οικογένεια και στον στενό κύκλο της βασιλικής οικογένειας δεν θα μπορεί να βοηθήσει την προσπάθειά τους.
Η τριήμερη επίσκεψή τους στη Βοστώνη επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία του πρίγκιπα Γουίλιαμ να στηρίξει πράσινα επιχειρηματικά εγχειρήματα νέων, καθώς και την προώθηση ενός προγράμματος κατά της φτώχειας, τη στήριξη προγραμμάτων ερευνητών για την ανάπτυξη των παιδιών και προγραμμάτων για την τοπική αντιπλημμυρική προστασία.
Η Washington Post επικαλέστηκε την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Αριάν Τσέρνοκ, ειδική στη σύγχρονη Βρετανική Ιστορία, η οποία δήλωσε: «Νομίζω ότι πρόκειται λιγότερο για τη διάσωση της Γης και περισσότερο για τη διάσωση της βασιλικής οικογένειας».
«Για να είμαστε ειλικρινείς, είδαμε τον Κάρολο ως βασιλιά και τους πρώτους μήνες της θητείας του σε αυτή τη θέση να προσπαθεί να βρει τον δρόμο του, να βρει το δρόμο του προς το να γίνει ένας πιο σχετικός, πιο σύγχρονος μονάρχης. Και νομίζω ότι βλέπουμε κάτι παρόμοιο να συμβαίνει με τον Γουίλιαμ και την Κέιτ», είπε.
Η Daily Beast ήταν ακόμη πιο επικριτική απέναντι στη βασιλική οικογένεια. Η διαδικτυακή έκδοση δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα» που το παλάτι του Μπάκιγχαμ «δεν έχει ακόμη καθαρίσει από ανθρώπους όπως η Lady Susan Hussey» και κατηγόρησε τους βασιλείς ότι «καθυστερούν» στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό.
Ακραίος ρατσισμός: «Από ποια χώρα της Αφρικής είσαι;»
Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του Daily Beast για τη συνομιλία της Lady Hussey με τη Fulani. «Εμοιαζε πολύ με ανάκριση από έναν ανυπόμονο αξιωματικό μετανάστευσης, ο οποίος απαιτούσε να μάθει την αφρικανική καταγωγή της», γράφει.
Η Κυρία επί των Τιμών ρώτησε τη δικηγόρο από πού κατάγεται. «Από το Hackney (δήμος στο βορειοανατολικό Λονδίνο)», της απάντησε. Η Κυρία επί των Τιμών επέμεινε: «Όχι, από ποιο μέρος της Αφρικής είστε;»,
Η δικηγόρος απάντησε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι είναι Βρετανίδα, αλλά η γυναίκα συνέχισε... «Από πού κατάγεστε πραγματικά, από πού κατάγεται ο λαός σας;… Πότε ήρθατε για πρώτη φορά εδώ;», τη ρώτησε, επιμένοντας και επιδεικνύοντας φανερά την άκρως ρατσιστική της διάθεση.
Η Fulani επανέλαβε ότι είναι Βρετανίδα υπήκοος που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η μακρινή καταγωγή της είναι από την Καραϊβική.
Ο ακριβής διάλογος έχει ως εξής:
Κυρία επί των Τιμών: Από πού είστε;
Δικηγόρος: Από το Sistah Space.
Κυρία επί των Τιμών: Όχι, εσύ από πού είσαι;
Δικηγόρος: Έχουμε την έδρα μας στο Hackney.
Κυρία επί των Τιμών: Όχι, από ποιο μέρος της Αφρικής είστε;
Δικηγόρος: Δεν ξέρω, δεν άφησαν κάποιο στοιχείο.
Κυρία επί των Τιμών: Λοιπόν, πρέπει να ξέρεις από πού είσαι, πέρασα χρόνο στη Γαλλία. Από πού είσαι εσύ;
Δικηγόρος: Από εδώ, από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κυρία επί των Τιμών: Όχι, τι εθνικότητα έχετε;
Δικηγόρος: Γεννήθηκα εδώ και είμαι Βρετανή.
Κυρία επί των Τιμών: Όχι, από πού κατάγεστε πραγματικά, από πού κατάγεται ο λαός σας;
Δικηγόρος: "Ο λαός μου", κυρία μου, τι είναι αυτό;
Κυρία επί των Τιμών: Ω, βλέπω ότι θα έχω μια πρόκληση να σας κάνω να μου πείτε από πού είστε. Πότε ήρθατε για πρώτη φορά εδώ;
Δικηγόρος: Κυρία μου! Είμαι Βρετανή υπήκοος, οι γονείς μου ήρθαν εδώ τη δεκαετία του '50, όταν…
Κυρία επί των Τιμών: Ω, το ήξερα ότι στο τέλος θα φτάναμε εκεί, είσαι από την Καραϊβική!
Δικηγόρος: Όχι κυρία μου, έχω αφρικανική καταγωγή, καταγωγή από την Καραϊβική και βρετανική υπηκοότητα.
Κυρία επί των Τιμών: Ω, άρα είσαι από…