Αφιερωμένο στα φαλάφελ, κοινώς και ως ρεβιθοκέφτεδες, είναι το σημερινό doodle της google.
Τα φαλάφελ είναι τηγανητές μπαλίτσες φτιαγμένες από άλευρο ρεβιθιών, από κουκιά, ή συνδυασμό των δύο. Θεωρείται παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, που πιθανότατα προέρχεται από την Αίγυπτο. Οσοι έχουν δοκιμάσει θα έχουν διαπιστώσει ότι σερβίρεται μέσα σε αραβική πίτα, που μοιάζει με φάκελο, ή τυλιγμένα σε ένα είδος αρτοσκευάσματος που ονομάζεται ταμπούν κα μοιάζει με τορτίγια.
Από που προέρχεται η λέξη φαλάφελ
Η λέξη φαλάφελ προέρχεται από την αραβική falāfil που είναι ο πληθυντικός της filfll που σημαίνει «πιπεριά». Η λέξη είναι διαδεδομένη και συναντάται σε άλλες γλώσσες όπως στην περσική pilpil, από τα σανσκριτικά ως pippalī που σημαίνει «μακριά πιπεριά» ή την προγενέστερη filfal από την αραμαϊκή pilpāl που σημαίνει «μικρό στρογγυλό πράγμα» και παράγεται από την palpēl, «στρογγυλό, ρολό». Επομένως η λέξη φαλάφελ από προέλευσης σημαίνει «ρολάκια, μικρά μπαλάκια».
Η αμφιλεγόμενη ιστορία των φαλάφελ
Η ιστορία του φαλάφελ είναι η αλήθεια είναι πως είναι κάπως μπερδεμένη. Ωστόσο, η επικρατέστερη άποψη σχετικά με την προέλευσή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι ότι προέρχεται από την Αίγυπτο. Οπως αναφέρεται στην Wikipedia, σε άλλες θεωρίες γίνεται λόγος ότι τα φαλάφελ προήλθαν από την Ινδική υποήπειρο όπου συνήθιζαν να τηγανίζουν τα φαγητά, και τα έφεραν στη Δύση οι Αραβες ή οι Τούρκοι. Σημειώνεται, ότι τα φαλάφελ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους χορτοφάγους.