Google doodle: Ποιος ήταν ο ζωγράφος Αρχίπ Κουίντζι - iefimerida.gr

Google doodle: Ποιος ήταν ο ζωγράφος Αρχίπ Κουίντζι

arkip
Ο Ελληνορώσος ζωγράφος Αρχίπ Κουίντζι (Άρχιππος Κουγιουμτζής), Φωτογραφία: Google
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στα 180α γενέθλια του Ελληνορώσου ζωγράφου Αρχίπ Κουίντζι (Άρχιππος Κουγιουμτζής).

Ο Αρχίπ Κουίντζι γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1842, στο χωριό του Καρασού, της Μαριούπολης, στην επαρχία Εκατερινόσλαβ. Παιδί μίας φτωχής Ελληνικής οικογένειας, ο Αρχίπ έμαθε να ζει από πολύ μικρός στα βάσανα και στις δυσκολίες καθώς από μικρή ηλικία έχασε του γονείς του και ανατράφηκε από τη θεία και τον θείο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δύσκολα χρόνια του Ελληνορώσου ζωγράφου που τιμά το Google Doodle

Εμαθε ελληνικά από έναν Έλληνα δάσκαλο της περιοχής και κατάφερει να φοιτήσει για μικρό χρονικό διάστημα σε σχολείο της περιοχής, καθώς αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ νεαρή ηλικία. Από μικρός άρχισε να δείχνει τα πρώτα του σημάδια για τη λατρεία του στη ζωγραφική, ενώ παράλληλα δεν έδειχνε τον ίδιο ζήλο για τα γράμματα καθώς δεν ήταν καλός μαθητής.

Κάποιοι παρατήρησαν το ταλέντο του στη ζωγραφική και τον ενθάρρυναν να μαθητεύσει κοντά στο Ιβάν Αιβανόβσκι, ένα δημοφιλή ζωγράφο της εποχής. Ο Κουίντζι πραγματοποίησε μία απόσταση πάνω απο 300 χιλιόμετρα με τα πόδια για να βρει τον Αιβανόβσκι ο οποίος δεν τον υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς αντί να του μάθει τα μυστικά της ζωγραφικής, του έδινε μπογιές για να βάφει... φράχτες.

Δεν έκατσε πολύ στον Αιβανόβσκι, καθότι πεισματάρης, συνέχισε να ακολουθεί το όνειρο του να γίνει ζωγράφος. Δεν ήθελε να κάνει άλλες χαμαλοδουλειές, αλλά να επικεντρωθεί στο όνειρο του, το οποίο θα ερχόταν πιο κοντά αν έμπαινε σε μία σχολή Καλών Τεχνών. Η επιθυμία του δεν άργησε να πραγματοποιηθεί καθώς, κατάφερε να σπουδάσει στην Ακαδημία Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όπου παρακολούθησε μαθήματα για τις φυσικές επιδράσεις του φωτός, με τον διάσημο Ρώσο χημικό Ντμίτρι Μεντέγιεβ.

Ο Αρχίπ Κουίντζι παρόλο που ήταν ένα από τα όνειρα του να μπει στη Σχολή Καλών Τεχνών, εν τέλει την παράτησε, καθώς δεν εστίαζε στις προηγμένες μεθόδους ζωγραφικής της Ευρώπης αλλά στις άκαμπτες ρωσικές παραδόσεις και τεχνοτροπίες, πράγμα που δεν του άρεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημιούργησε το 1870 μία οργάνωση για νομαδικούς ζωγράφους, γνωστή και ως «Εταιρία περιπλανώμενων καλλιτεχνών», ενώ συνέχιζε να ζωγραφίζει διάφορα τοπία της ρωσικής υπαίθρου. Την ίδια χρονιά ο Kουίντζι έλαβε το βραβείο ζωγραφικής της κατηγορίας «μη καλλιτέχνη» και με την τρίτη προσπάθεια, έγινε ελεύθερος ακροατής στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Τεχνών.

Στις εικόνες που ζωγράφιζε ο Κουίντζι κυριαρχούσε η κοινωνική ιδέα, η επιθυμία να εκφράσουν τα πολιτικά τους συναισθήματα. Έτσι τα έργα είχαν σκοτεινά και ζοφερά χρώματα.

Το έργο του Αρχίπ Κουίντζι που τον απογείωσε ως ζωγράφο

Ο Αρχίπ Κουίντζι έγινε γνωστός για την αποτύπωση ογκωδών, άδειων σκηνών της σύγχρονης Ρωσίας, όπως ο πίνακας θαλασσογραφίας «Κόκκινο ηλιοβασίλεμα στον Δνείπερο, 1905-8», ο οποίος παραμένει το πιο διάσημο έργο του.

Σήμερα, η πρώην κατοικία του στην Αγία Πετρούπολη φιλοξενεί πολλούς από τους πίνακές του και έχει ανοίξει για το κοινό ως «The Arkhip Kuindzhi Apartment Museum» και μπορούν επισκέπτες από όλο τον κόσμο να θαυμάσουν τα έργα του Ελληνορώσου ζωγράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η google τιμάει με το doodle της τον σπουδαίο ζωγράφο

Το doodle τιμάει τα γενέθλια του μεγάλου Ελληνορώσου ζωγράφου, με μία ζωγραφιά που δείχνει τον ίδιο στο κέντρο και από πίσω του τα πιο διάσημα έργα του, όλα επηρεασμένα από τη ρωσική ύπαιθρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Google doodle Google doodle ζωγράφος ρώσος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ