Το σημερινό Google Doodle γιορτάζει τα 180α γενέθλια της καταξιωμένης ποιήτριας, συγγραφέως και ακτιβίστριας, Μαρία Κονοπνίτσκα.
Η Μαρία Κονοπνίτσκα γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1842 στο Suwalki της Πολωνίας. Όταν ήταν 12 ετών, η μητέρα της πέθανε, αφήνοντας τον αυστηρό και πατριώτη πατέρα της να μεγαλώσει τρία μικρά κορίτσια. Ως αυτοδίδακτη συγγραφέας που αποζητούσε καινοτόμες ιδέες, η Konopnicka διάβαζε μανιωδώς κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία. Την ενθουσίασαν ιδιαίτερα οι Πολωνοί θετικιστές συγγραφείς, και τα προοδευτικά τους ιδανικά θα επηρέαζαν αργότερα το έργο της.
Η αμφιλεγόμενη ποιήτρια
Η Μαρία Κονοπνίτσκα αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και την ανεξαρτησία της Πολωνίας με την πένα της. Το 1870 έκανε το ντεμπούτο της ως ποιήτρια και μέχρι το 1876 τα ποιήματά της δημοσιεύονταν σε εθνικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής της «Στα βουνά», η οποία εμφανίστηκε στο αξιοσέβαστο Tygodnik Ilustrowany (Εικονογραφημένο εβδομαδιαίο περιοδικό). Μια θετική κριτική από τον βραβευμένο με Νόμπελ Henryk Sienkiewicz ενθάρρυνε την Konopnicka να συνεχίσει να γράφει.
Το 1877, η Κονοπνίτσκα μετακόμισε στη Βαρσοβία με τα παιδιά της για να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολωνικής λογοτεχνικής και πνευματικής ζωής. Δημοσίευσε τέσσερις αμφιλεγόμενους, αλλά αναγνωρισμένους τόμους ποίησης που επικεντρώθηκαν στον πατριωτισμό και έδωσαν φωνή στην κατώτερη τάξη τα επόμενα 15 χρόνια. Μεταξύ του 1884 και του 1887, η Konopnicka αψήφησε τη συντηρητική κριτική και τη λογοκρισία, ενώ διετέλεσε συντάκτρια του δημοκρατικού γυναικείου περιοδικού Świt.
Η ακτιβίστρια Μαρία Κονοπνίτσκα
Η Μαρία Κονοπνίτσκα δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί τον εαυτό της και συνέγραψε επίσης διηγήματα, παιδικά βιβλία και μετέφρασε γαλλική και γερμανική ποίηση στα πολωνικά. Τα διηγήματά της, μεταξύ των οποίων τα «Nasza szkapa» (Η νεράιδα μας) και «Dym» (Καπνός), θεωρούνται από τα καλύτερα της πολωνικής λογοτεχνίας.
Το 1901, έκανε ένα διάλειμμα από τη συγγραφή για να βοηθήσει στην οργάνωση διαμαρτυριών κατά των κατασταλτικών μέτρων που έπαιρνε η πρωσική κυβέρνηση, η οποία ανάγκαζε τους μικρούς Πολωνούς να μιλούν γερμανικά στο σχολείο. Για τον εορτασμό της 25ης επετείου του λογοτεχνικού και κοινωνικού της έργου, προσφέρθηκε στην Konopnicka ένα σπίτι στο Zarnowiec ως δώρο από το πολωνικό έθνος.
Το 1973 άνοιξε το Μουσείο Μαρία Κονοπνίτσκα στο Σουβάλκι για να τιμήσει τα επιτεύγματά της. Εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της έχουν τυπωθεί και ανατυπωθεί σε όλη την Πολωνία.
Το Google Doodle τιμάει την Μαρία Κονοπνίτσκα
Το Google τιμάει με το σημερινό της Doodle τη Μαρία Κονοπνίτσκα. Συγκεκριμένα, δείχνει την Πολωνή ποιήτρια και ακτιβίστρια να γράφει ποιήματα σε ένα βιβλίο, ενώ φοράει το χαρακτηριστικό της καπέλο με πούπουλα και τα γυαλιά της, ενώ γύρω της υπάρχουν σκόρπιες σελίδες με τα ποιήματα της.