Ο «γκουρού της αντιγήρανσης» σταμάτησε το φάρμακο για τη μακροζωία -Τι του προκαλούσε - iefimerida.gr

Ο «γκουρού της αντιγήρανσης» σταμάτησε το φάρμακο για τη μακροζωία -Τι του προκαλούσε

Ο Μπράιαν Τζόνσον
Ο Μπράιαν Τζόνσον /Φωτογραφία: Instagram
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο «γκουρού» της αντιγήρανσης, Μπράιαν Τζόνσον, ο οποίος καταναλώνει 54 χάπια για πρωινό, πρόσφατα ανακάλυψε ένα ψεγάδι στην προσπάθειά του για να αποφύγει τον θάνατο.

Κάθε δύο εβδομάδες, ο 47χρονος εκατομμυριούχος της τεχνολογίας καταναλώνει 13 μιλιγκράμ της ανοσοκατασταλτικής ουσίας ραπαμυκίνης, την οποία χρησιμοποιούν οι ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση για την αποφυγή απόρριψης των οργάνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φάρμακο που έπαιρνε για την αντιγήρανση και τι του προκάλεσε

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει εγκρίνει τη ραπαμυκίνη ως θεραπεία αντιγήρανσης, αλλά οι γιατροί την έχουν συνταγογραφήσει, καθώς έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη διάρκεια της υγιούς ζωής σε ποντίκια.

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «Don’t Die: The Man Who Wants to Live Forever», ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη ρουτίνα του «το πιο επιθετικό πρωτόκολλο ραπαμυκίνης στη βιομηχανία».

Ωστόσο, λίγο μετά τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, ομολόγησε ότι σταμάτησε να παίρνει ραπαμυκίνη και ότι μπορεί να του έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.

«Το παίρνω γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει οφέλη για τη μακροζωία», έλεγε ο Τζόνσον στο ντοκιμαντέρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι αυτό το είδος που ενθουσιάζει την κοινότητα της μακροζωίας», συνεχίζει. «Έξω από την κοινότητα της μακροζωίας, όμως, φαίνεται ακόμα κάπως τρελό, σαν να λες: "Ναι, παίρνω ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο." [Οι άνθρωποι αντιδρούν λέγοντας]: "Αυτό είναι παράξενο, γιατί θα το έκανες αυτό;"»

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι πειραματιζόταν με τη ραπαμυκίνη για σχεδόν πέντε χρόνια, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, παραδέχτηκε τον Νοέμβριο ότι αφαίρεσε το αντικαρκινικό φάρμακο από την αυστηρή του ρουτίνα.

«Έχω δοκιμάσει διάφορα πρωτόκολλα ραπαμυκίνης, συμπεριλαμβανομένων εβδομαδιαίων δόσεων (5, 6 και 10 mg), ανά δύο εβδομάδες (13 mg) και εναλλασσόμενων εβδομαδιαίων δόσεων (6/13 mg), για να βελτιστοποιήσω την αναζωογόνηση και να περιορίσω τις παρενέργειες», μοιράστηκε ο Τζόνσον στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρά τις τεράστιες δυνατότητες από τις προκλινικές δοκιμές, η ομάδα μου και εγώ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη δια βίου δόση της ραπαμυκίνης δεν δικαιολογούν τις έντονες παρενέργειες», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ότι παρουσίασε περιστασιακές λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών ιστών, μη φυσιολογικά επίπεδα λίπους στο αίμα του, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και υψηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.

«Χωρίς να εντοπίσουμε άλλες υποκείμενες αιτίες, υποπτευόμασταν τη ραπαμυκίνη και επειδή οι προσαρμογές της δοσολογίας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να τη διακόψουμε εντελώς», εξήγησε ο Τζόνσον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της ραπαμυκίνης — ενός μορίου που απομονώθηκε για πρώτη φορά από χώμα που συλλέχθηκε από το Νησί του Πάσχα τη δεκαετία του 1960 — για τη μακροζωία.

Επειδή η ραπαμυκίνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, «οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πολύ επικίνδυνες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, ή φαρυγγίτιδα», δήλωσε ο Δρ. Όλιβερ Ζόλμαν, γιατρός μακροζωίας που συνεργάζεται με τον Τζόνσον.

Ο Δρ. Βαντίμ Γκλάντισχεφ, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τόνισε την ανάγκη για «σωστά σχεδιασμένα πειράματα» για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της ραπαμυκίνης στην επιβράδυνση της ανθρώπινης γήρανσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τότε θα μπορούσαμε να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα», αναφέρει ο Γκλάντισχεφ στο ντοκιμαντέρ. «Αυτό που κάνει ο Μπράιαν δεν είναι επιστημονική προσέγγιση».

Εξηγώντας γιατί εγκατέλειψε τη χρήση της ραπαμυκίνης, ο Τζόνσον αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη που «έδειξε ότι η ραπαμυκίνη αύξησε τη βιολογική γήρανση σύμφωνα με δύο [μετρήσεις], ενώ ήταν αναποτελεσματική σύμφωνα με άλλες».

Υπάρχουν και άλλες μελέτες για τη ραπαμυκίνη που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μία από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εξετάζει αν το φάρμακο μπορεί να αναζωογονήσει τη στοματική υγεία σε ηλικιωμένους ενήλικες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, γιατροί από το NewYork-Presbyterian/Columbia διερευνούν αν η χαμηλή δόση ραπαμυκίνης μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση των ωοθηκών στις γυναίκες. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και τα αποτελέσματα αναμένονται λίγο αργότερα.

Η ρουτίνα του Μπράιαν Τζόνσον για την αντιγήρανση

Πέρα από τη ραπαμυκίνη, ο Τζόνσον έχει προκαλέσει αίσθηση με τη ρουτίνα του, που περιλαμβάνει το να τρώει δείπνο στις 11 π.μ., να υποβάλλεται σε θεραπεία με κρουστικά κύματα για το πέος και να συμμετέχει σε πολυγενεακή ανταλλαγή πλάσματος με τον έφηβο γιο του και τον ηλικιωμένο πατέρα του.

Όταν αντικατέστησε το πλάσμα του με την πρωτεΐνη αλβουμίνη το φθινόπωρο, ο Τζόνσον καυχήθηκε ότι ο ειδικός που χειριζόταν τη μηχανή ανταλλαγής πλάσματος εντυπωσιάστηκε, λέγοντας ότι το πλάσμα του ήταν «το καθαρότερο που έχει δει ποτέ».

«Δεν μπορούσε να το πιστέψει», ανέφερε ο Τζόνσον. «Όταν τελειώσαμε, δεν μπορούσε να το πιστέψει. Φανταζόταν όλο το καλό που θα μπορούσε να κάνει στον κόσμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Instagram

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντιγήρανση Μπράιαν Τζόνσον Φάρμακο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ